8 ΣΗΜΑΔΙΑ ΟΤΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΠΟΛΛΗ ΖΑΧΑΡΗ

Date

Η ζάχαρη είναι νόστιμη και όποιος το αρνηθεί λέει ψέματα. Αλλά επειδή η ζωή είναι άδικη, όταν την καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες είναι βλαβερό για την υγεία σας. Στην πραγματικότητα όμως τις περισσότερες φορές την τρώτε χωρίς να το συνειδητοποιείτε με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει για τον οργανισμό σας. Πώς λοιπόν θα καταλάβετε ότι καταναλώνετε πάρα πολλή ζάχαρη; Ευτυχώς υπάρχουν μερικά σημάδια που σας στέλνει το σώμα σας για να σας προειδοποιήσει να την ελαττώσετε. Εσείς δεν έχετε παρά να μάθετε ποια είναι ώστε την επόμενη φορά να είστε πρεοτοιμασμένοι.

Ποθείτε συνέχεια τα γλυκά

Όσο περισσότερη ζάχαρη τρώτε τόσο περισσότερο την ποθείτε. Στην πραγματικότητα θέλετε να φάτε κάτι γλυκό και μετά όσο τρώτε τόσο εθίζεστε και έτσι γίνεται ένας φαύλος κύκλος. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή η ζάχαρη είναι γευστική, αλλά και επειδή προκαλεί μια ορμονική αντίδραση στο σώμα και σας κάνει να την ποθείτε ακόμα περισσότερο.

Νιώθετε υποτονικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας

Όταν τρώμε ζάχαρη αυξάνεται απότομα η ινσουλίνη και έτσι πέφτουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να νιώθετε κόπωση. Η ενέργεια σας είναι πιο σταθερή όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σταθερά, έτσι όταν καταναλώνετε πάρα πολλή ζάχαρη οδηγήστε σε σκαμπανεβάσματα της ενέργειας σας.

Είστε κυκλοθυμικοί

Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αναβαίνουν απότομα αυτό μπορεί να προκαλέσει μεταβολές στη διάθεση σας και να σας κάνει κυκλοθυμικούς. Εάν λοιπόν διαπιστώστε ότι τη μια στιγμή είστε χαρούμενοι και ξαφνικά νευριάζετε, ίσως το σώμα σας στέλνει προειδοποιητικά σημάδια ότι κάτι δεν συμβαίνει σωστά.

Έχει αυξηθεί το βάρος σας

Η ζάχαρη έχει αρκετές θερμίδες, επιπλέον ενεργοποιεί την απελευθέρωση της ινσουλίνης, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του σωματικού βάρους. Τι πιο λογικό να παίρνετε κιλά όταν τρώτε πολλά γλυκά.

Έχετε οδοντικά προβλήματα

Τα βακτήρια που βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα τρέφονται με ζάχαρη και έτσι προκαλείται η τερηδόνα. Το σάλιο διατηρεί την υγιή ισορροπία των βακτηρίων, ωστόσο τα γλυκά μπορεί να επηρεάσουν το PH και να βοηθήσουν στον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

Νιώθετε ότι δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε

Αυτή η ξαφνική ομίχλη που μπορεί να νιώσετε ξαφνικά, είναι κοινό σύμπτωμα του χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Όπως ανέφερα και παραπάνω, η ζάχαρη προκαλεί γρήγορη άνοδο και πτώση της γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι γνωστικές σας λειτουργίες.

Μόλις φάγατε και ήδη σκέφτεστε το επόμενο γεύμα

Αν καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, προκαλούνται ορμονικές αλλαγές. Συγκεκριμένα μειώνεται η λεπτίνη, η ορμόνη που δηλώνει στο σώμα ότι έχετε χορτάσει και αυξάνεται η γκρελίνη, η ορμόνη της πείνας.

Έχετε προβλήματα με το δέρμα σας

Η ινσουλίνη επιδρά στο δέρμα και πολλά άτομα έχουν ευαισθησία σε αυτήν. Αυτό σημαίνει ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά προβλήματα, όπως ακμή. Αν αντιμετωπίζετε τέτοια θέματα τότε να επισκεφτείτε το δερματολόγο σας και να δείτε μήπως μειώνοντας τη ζάχαρη μειωθούν και τα συμπτώματα.

Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω ότι δεν υπάρχει λόγος να απαρνηθείτε το αγαπημένο σας γλυκό, αλλά μπορείτε να το καταναλώνετε με μέτρο, ώστε να διατηρείτε τα επίπεδα σακχάρου και ενέργειας σταθερά.

Πηγη: jenny.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα