31 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ

Date

Τι προτιμάτε, την έκτρωση ή την αντισύλληψη;

Σήμερα, παρόλο που υπάρχει πλειάδα αποτελεσματικών αντισυλληπτικών μεθόδων (χάπι, ενέσιμα ορμονικά σκευάσματα, ενδομήτρια σπειράματα, προφυλακτικό, κολπικά διαφράγματα κ.ά.), δυστυχώς, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η ενημέρωση στη χώρα μας είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των ανεπιθύμητων κυήσεων και κατ’ επέκταση των εκτρώσεων, οι οποίες αποτελούν στη χώρα μας τον πιο διαδεδομένο τρόπο αποφυγής μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες χρήσης αντισυλληπτικών δισκίων (2-3% των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας) σε σύγκριση με άλλες χώρες της Δ. Ευρώπης (30-40%) και έναν από τους υψηλότερους δείκτες εκτρώσεων (ανεπίσημες στατιστικές δείχνουν ότι ο ετήσιος αριθμός τους –πάνω από 220.000– είναι υπερδιπλάσιος από τον αριθμό των γεννήσεων).

Πραγματικά δυσάρεστο γεγονός, αφενός επειδή η έκτρωση, πέρα από τις ψυχολογικές της επιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει και σοβαρές επιπλοκές στην υγεία και αφετέρου επειδή οι σύγχρονες μέθοδοι αντισύλληψης παρέχουν υψηλό ποσοστό προστασίας, που φτάνει σχεδόν το 100%!

Οι κυριότερες αντισυλληπτικές μέθοδοι

Φυσικές μέθοδοι

1. Διακεκομμένη συνουσία: Πρόκειται για τη διακοπή της συνουσίας πριν από την εκσπερμάτιση, η οποία πραγματοποιείται εκτός του κόλπου. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυτής είναι πολύ περιορισμένη.

2. Περιοδική αποχή: Η γυναίκα καταγράφει τη διάρκεια των κύκλων της για έναν περίπου χρόνο και κατόπιν αφαιρεί 18 ημέρες από το μικρότερο κύκλο και 11 ημέρες από το μεγαλύτερο. Το χρονικό διάστημα που προκύπτει είναι η γόνιμη περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να αποφεύγονται οι σεξουαλικές επαφές. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι μικρή.

Ορμονικές μέθοδοι

1. Αντισυλληπτικά δισκία: Το «χάπι» αναστέλλει την ωοθυλακιορρηξία, καθιστά –κατά τη διάρκεια του κύκλου– τη βλέννα του τραχήλου της μήτρας «εχθρική» εμποδίζοντας έτσι τη διέλευση του σπερματοζωαρίου και το ενδομήτριο «αφιλόξενο» για το ωάριο. Η αντισυλληπτική δράση του χαπιού αρχίζει αμέσως με τη λήψη του.

2. Επείγουσα αντισύλληψη ή αντισύλληψη ανάγκης: Είναι 2 χάπια που πρέπει να ληφθούν σε διάστημα 12-24 ωρών από την επικίνδυνη συνουσία και όχι μεγαλύτερο των 72 ωρών.

3. Κολπικός δακτύλιος: Τοποθετείται κολπικά για 3 εβδομάδες. Αφαιρείται την τέταρτη και αντικαθίσταται με νέο στον επόμενο κύκλο. Περιέχει ορμόνες παρόμοιες με του αντισυλληπτικού δισκίου.

4. Ενδομήτρια σπειράματα (σπιράλ): Είναι συσκευές που τοποθετούνται από γυναικολόγο και παραμένουν στη μήτρα για μεγάλο χρονικό διάστημα (3-5 χρόνια). Μετά την αφαίρεσή τους η γονιμότητα επανέρχεται σε ποσοστό 59% τους πρώτους 3 μήνες και 88% τον πρώτο χρόνο. Η αποτελεσματικότητά τους είναι ελαφρώς μικρότερη από εκείνη των αντισυλληπτικών δισκίων. Όσο για την αντισυλληπτική τους δράση, αυτή οφείλεται σε τοπική άσηπτη φλεγμονώδη αντίδραση, την οποία προκαλεί το σπιράλ ως ξένο σώμα στη μήτρα.

Μέθοδοι φραγμού

1. Ανδρικό προφυλακτικό: Είναι το πιο διαδεδομένο μηχανικό μέσο αντισύλληψης. Η αποτελεσματικότητά του κυμαίνεται σε ποσοστό 64-97%. Τα αίτια της αποτυχίας είναι σφάλματα κατασκευής, σκίσιμο κατά την εφαρμογή, ρήξη ή απομάκρυνση κατά τη συνουσία και, τέλος, διαφυγή σπέρματος λόγω καθυστερημένης αφαίρεσής του.

2. Γυναικείος σπόγγος: Πρόκειται για ένα μικρό σφουγγάρι από πολυουρεθάνιο. Εμποτισμένος με σπερματοκτόνο, ο σπόγγος αυτός τοποθετείται στον κόλπο από την ίδια τη γυναίκα μερικά δευτερόλεπτα πριν από τη συνουσία και χαρίζει προστασία για 12 ώρες. Χρησιμοποιείται μόνο μία φορά. Εκτός από αντισύλληψη, προσφέρει και προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ακόμα και από το AIDS.

Ποια μέθοδος σας ταιριάζει

Αν δεν έχετε αποκτήσει ακόμη παιδί: Όλες εκτός από το σπιράλ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να δημιουργήσει μολύνσεις στη μήτρα και στις σάλπιγγες ή και να επιμηκύνει τη διάρκεια της περιόδου, κυρίως στις πολύ νεαρές ηλικίες.
Αν έχετε γεννήσει πρόσφατα: Το κλασικό προφυλακτικό, το διάφραγμα ή και η διακεκομμένη συνουσία είναι συνήθως τα αντισυλληπτικά μέσα που συστήνονται για τους 3-6 μήνες μετά τον τοκετό. Μόλις, όμως, η μήτρα και το ενδομήτριο αποκατασταθούν και αρχίσει η κανονική περίοδος, τότε μπορεί να ξεκινήσει η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών ή να τοποθετηθεί κάποιο ενδομήτριο σπείραμα.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα