ΧΩΡΑΕΙ ΤΟ ΤΥΡΙ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΑ;

Date

Πρέπει να χάσετε βάρος, αλλά δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς τυρί; Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, καθώς υπάρχουν λύσεις. Από τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc, επιστημονικό διευθυντή της διατροφικής ομάδας του neadiatrofis.gr.

Το τυρί αποτελεί ένα αγαπημένο τρόφιμο στην ελληνική γαστρονομία, δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να παραβλέψουμε το γεγονός αυτό. Ωστόσο, η υψηλή περιεκτικότητα πολλών τυριών σε λιπαρά και θερμίδες χρειάζεται προσοχή. Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως τα τυριά, εκτός από υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, παρέχουν και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Α και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Συνεπώς, ακόμη και σε άτομα που κάνουν δίαιτα, το ζητούμενο δεν είναι ο αποκλεισμός αλλά η επιλογή του κατάλληλου είδους και της ενδεδειγμένης ποσότητας του τυριού. Ας δούμε, λοιπόν, με ποιον τρόπο μπορείτε να συμπεριλάβετε το τυρί σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα απώλειας βάρους:

* Προτιμήστε λευκά τυριά που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως τυρί κότατζ, κατίκι, ανθότυρο, μυζήθρα ή φέτα. Εδώ, εξαίρεση αποτελεί το μανούρι, που, αν και λευκό, έχει υψηλότερο ποσοστό λίπους από πολλά κίτρινα τυριά.

* Αποφύγετε ή περιορίστε την κατανάλωση κίτρινων τυριών που είναι πλούσια σε λίπος,
όπως το γκούντα, το ένταμ, το τσένταρ, η κεφαλογραβιέρα, το κασέρι, το μετσοβόνε, το λαδοτύρι.

* Επιλέξτε τυριά μειωμένων λιπαρών. Στην αγορά κυκλοφορεί πλέον μεγάλη ποικιλία τόσο κίτρινων όσο και λευκών τυριών με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Δοκιμάστε τα εν λόγω προϊόντα και σίγουρα θα βρείτε κάποιο που να σας αρέσει.

* Καταναλώστε τυρί σε ελεγχόμενη ποσότητα, υπολογίζοντας τη μερίδα σας. Σκεφτείτε ότι μία μερίδα τυριού αντιστοιχεί σε 1 φέτα τυρί για τοστ ή 1 κομμάτι 30 γρ. (μέγεθος σπιρτόκουτου). Φροντίστε να μην υπερβαίνετε τις 1-2 μερίδες ανά ημέρα.

Πηγη: neadiatrofis.gr.

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα