6 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗΣ ΠΟΥ ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ

Date

Οι γυναίκες έχουν 50% πιθανότητα να πάθουν ουρολοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος κάποια στιγμή της ζωής τους και οι πιθανότητες αυτές αυξάνονται ακόμα περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με το National Institute of Diabetes and Digestive και το Kidney Diseases οι λοιμώξεις οδηγούν σε περίπου 8,1 εκατομμύρια επισκέψεις σε γιατρούς κάθε χρόνο.

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες παθαίνουν ακόμα πιο συχνά ουολοιμώξεις, περίπου μια φορά το χρόνο. Και αυτό συμβαίνει επειδή οι αλλαγές στο PH του κόλπου μπορεί να αλλάξουν την ισορροπία των βακτηρίων και των ζυμομυκήτων κάνοντας πιο εύκολη την πρόσβαση των βακτηρίων στην ουρήθρα. Οι ουρολοιμώξεις επίσης είναι αρκετά κοινές και στις ενεργά σεξουαλικά γυναίκες. Ενώ η ούρηση πριν και μετά το σεξ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης των λοιμώξεων του ουροποιητικού. Παρακάτω θα δείτε τα πιο κοινά συμπτώματα και τι πρέπει να προσέξετε.

Πόνος, κάψιμο ή τσούξιμο όταν ουρείτε

Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση είναι συχνά το πρώτο σημάδι μιας ουρολοίμωξης. Ωστόσο αν νιώσετε μόνο μια φορά μέσα στην ημέρα πόνο ή κάψιμο και δεν παρουσιάζετε άλλα συμπτώματα, σημαίνει ότι τα βακτήρια έχουν φύγει και είναι πολύ πιθανό να μην χρειαστεί να ανησυχείτε. Τι να κάνετε: Εάν πίνετε πολύ νερό βοηθάτε τον οργανισμό να καθαρίσει από τα βακτήρια και μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης λοίμωξης.

Σκέφτεστε συνέχεια την τουαλέτα

Αν το μόνο που έχετε στο μυαλό σας είναι να επισκέπτεστε την τουαλέτα, το πιο πιθανό είναι ότι έχετε ουρολοίμωξη. Τα βακτήρια ερεθίζουν την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη, με αποτέλεσμα να νιώθετε μια ακατάσχετη επιθυμία ότι χρειάζεστε να ουρείτε συνεχώς.

Η επίσκεψη στην τουαλέτα δεν σας ανακουφίζει

Η ουρολοίμωξη μπορεί να σας δημιουργεί το συναίσθημα ότι η κύστη σας είναι συνέχεια γεμάτη, όμως ακόμα και όταν ουρήσετε δεν ανακουφίζεστε πλήρως.

Το χρώμα στα ούρα σας είναι αλλαγμένο

Εάν δείτε ξαφνικά το χρώμα των ούρων σας να αλλάζει, είναι ένας λόγος να ανησυχήσετε. Τα σκούρα ή με λίγο αίμα ούρα είναι σημάδι ουρολοίμωξης. Πριν πανικοβληθείτε καταγράψτε τι φάγατε τις τελευταίες 24 ώρες, γιατί πολλά τρόφιμα όπως τα παντζάρια, μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των ούρων σας. Αν όμως η αλλαγή χρώματος συνδυάζεται και με ένα από τα παραπάνω συμπτώματα, τότε καλό είναι να επισκεφτείτε τον ιατρό σας.

Δύσοσμα ούρα

Εάν νιώσετε μια ισχυρή μυρωδιά κατά τη διάρκεια που ουρείτε το πιο πιθανό είναι ότι έχετε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Ωστόσο, όπως και με το χρώμα, έτσι και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορεί να προκαλέσουν δυσοσμία. Οι συνήθεις ένοχοι είναι ο καφές και τα σπαράγγια. Εφόσον όμως τα ούρα σας εξακολουθούν να μυρίζουν και έχουν ένα πιο θολό χρώμα , είναι η ώρα να καλέσετε τον γιατρό σας.

Πίεση, κράμπες ή πόνος κοντά στη λεκάνη σας

Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, ειδικότερα, μπορεί να έχουν κράμπες ή πόνους στην κοιλιά όταν έχουν μια ουρολοίμωξη. Σε ορισμένες γυναίκες αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνοδεύονται με μυϊκούς πόνους και το αίσθημα της κόπωσης. Και επειδή είναι πολύ εύκολο να τα αγνοήσετε είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή εάν νιώσετε κάτι από τα παραπάνω και να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Και ενώ οι ουρολοιμώξεις μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επώδυνες και να επηρεάσουν την καθημερινότητά σας, τα καλά νέα είναι ότι μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν. Τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται εντελώς μέσα σε λίγες μέρες θεραπείας με αντιβιοτικά. Δείτε μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, εκτός από τα φάρμακα, ώστε να νιώσετε καλύτερα.

Πίνετε πολλά υγρά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό είτε έχετε ξεκινήσει είτε όχι τη λήψη αντιβιοτικών. Τα επιπλέον υγρά θα βοηθήσουν ώστε να φύγουν πιο γρήγορα τα βακτήρια από τη μολυσμένη περιοχή.
Περιορίστε την κατανάλωση καφέ, αλκοόλ και χυμό εσπεριδοειδών γιατί ερεθίζουν την κύστη.
Πιείτε cranberries. Ο χυμός cranberry δεν κάνει θαύματα, ωστόσο έχει μια ήπια αντιβιοτική δράση και μπορεί να κρατήσει την κύστη μακριά από τις μολύνσεις. Εάν είστε επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις προσπαθήστε να καταναλώνετε μια μικρή ποσότητα χυμού καθημερινά.

Πηγη: jenny.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα