ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΣΕΞ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ;

9+1 απαντήσεις σε ερωτικές -και άκρως… καλοκαιρινές- ερωτήσεις που δύσκολα θα κάνατε στο γυναικολόγο σας.

1. Πόσες θερμίδες καταναλώνω όταν κάνω έρωτα;

Εδώ η απάντηση εξαρτάται από παράγοντες όπως η διάρκεια και η ένταση της ερωτικής πράξης, ο μεταβολισμός, το φύλο και το βάρος σας. Σε γενικές γραμμές, πάντως, με το σεξ «καίμε» περίπου 300 θερμίδες/ώρα.

SOS: Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα με το κυκλοφορικό ή το αναπνευστικό σας σύστημα, τις ημέρες με καύσωνα οφείλετε να… μηδενίσετε τις επιδόσεις σας, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ικανές να σας θέσουν σε κίνδυνο!

2. Ποια είναι η καλύτερη ώρα;

Όταν αναφερόμαστε σε υγιείς ενήλικες, η καλύτερη ώρα είναι η ώρα… της ερωτικής επιθυμίας. Πάντως, οι πιο «ασφαλείς» ώρες, γενικά, είναι οι πρωινές, οι νυχτερινές και σίγουρα πριν από το φαγητό!

3. Το αλκοόλ επηρεάζει τη διάθεση ή τις επιδόσεις μας;

Για πολλούς, το ποτό είναι συνυφασμένο με τη χαλαρή διάθεση, τον περιορισμό των αναστολών και… κατά συνέπεια καλύτερες αναμνήσεις το επόμενο πρωί. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι μπορεί να προκαλέσει επίσης αυξημένη διούρηση, αφυδάτωση και, σε μεγάλες ποσότητες, ταχυκαρδία. Γι’ αυτό, η ρήση «μέτρον άριστον» βρίσκει κι εδώ την εφαρμογή της. Δεν σας προτείνουμε, δηλαδή, να ξεχάσετε το αλκοόλ. Μπορείτε να πίνετε 2 μερίδες ημερησίως (μία μερίδα αντιστοιχεί σε 360 ml μπίρα ή 90 ml κρασί ή 45 ml ουίσκι/βότκα).

SOS: Έχετε υπόψη σας ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με τη διέγερση και τον οργασμό μπορεί να προκαλέσει αθέλητη ούρηση. Απειλεί, με άλλα λόγια, να «σαμποτάρει» την ερωτική επαφή με έναν από τους πλέον αμήχανους τρόπους!

4. Κι αν με «λίγο κρασί, λίγη θάλασσα…» αποφασίσω ένα one night stand;

Τότε θα συμπεριληφθείτε στο 50% των Ελληνίδων που, τουλάχιστον μία φορά στην ερωτική ζωή τους, «έζησαν επικινδύνως»! Έτσι εξηγείται γιατί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται κατακόρυφα τα κρούσματα των αφροδίσιων, αλλά και των απλών λοιμώξεων.

5. Υπάρχουν βασικοί κανόνες υγιεινής μετά το σεξ;

Ναι. Καλό είναι να ουρείτε μέσα σε 30′ μετά την ερωτική πράξη και να πλένετε τη γεννητική περιοχή με άφθονο, καθαρό νερό. Αποφύγετε όμως να χρησιμοποιείτε ισχυρά αντισηπτικά σαπούνια, γιατί διαταράσσουν την ισορροπία της χλωρίδας, ευνοώντας την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

6. Το προφυλακτικό είναι απαραίτητο μέσα στο νερό;

Το προφυλακτικό επιβάλλεται παντού. Με τη διαφορά ότι τόσο στην πισίνα όσο και στη θάλασσα αυξάνεται ο κίνδυνος καταστροφής του, καθώς το νερό απομακρύνει τη λιπαντική ουσία που το προστατεύει.

SOS: Υπάρχει η πιθανότητα εκδήλωσης κολεόσπασμου (οι μύες στην είσοδο του κόλπου εγκλωβίζουν το πέος). Το φαινόμενο είναι σπάνιο, ωστόσο μπορεί να προκληθεί -μεταξύ άλλων- από την εισχώρηση μεγάλης ποσότητας κρύου νερού στον κόλπο.

7. Πόσο ασφαλές είναι το σεξ στην παραλία;

Αν το δείτε καθαρά από άποψη υγιεινής, δεν διατρέχετε μεγάλο κίνδυνο, από τη στιγμή που θα απλώσετε μια ψάθα κι από πάνω μεγάλες, φρεσκοπλυμένες πετσέτες. Τώρα, για τη γενικότερη ασφάλεια… η απόφαση -και η ευθύνη- είναι καθαρά δική σας!

8. Αν έχω ουρολοίμωξη, μπορώ να κάνω άφοβα έρωτα με το σύντροφό μου;

Η συγκεκριμένη λοίμωξη δεν μεταδίδεται εύκολα μέσω του σεξ στους άντρες, δεδομένης της ανατομίας τους. Ωστόσο, η υγρασία και η θερμότητα που παράγονται κατά τη διάρκεια της επαφής, σε συνδυασμό με τον ιδρώτα, ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων, εν γένει. Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να απέχετε για όσο διάστημα διαρκεί η θεραπευτική αγωγή.

9. Ακούω ότι το «βραζιλιάνικο» ερεθίζει τους άντρες! Τελικά, να ενδώσω;

Δεν υπάρχει σωστή απάντηση. Να κάνετε ό, τι πιστεύετε πως θα ευχαριστήσει περισσότερο εσάς και τον ερωτικό σύντροφό σας. Απλώς σάς διευκρινίζουμε ότι το τριχωτό του εφηβαίου καθυστερεί την εξάτμιση των εκκρίσεων που στοχεύουν στη διέγερση του άντρα, επιτείνοντάς την. Από την άλλη όμως, μια «καθαρή» ευαίσθητη περιοχή αφήνει το περιθώριο για περισσότερα… παιχνίδια.

SOS: Να είστε προσεκτικές με τη μέθοδο αποτρίχωσης. Είναι πιθανό να δημιουργηθούν θυλακίτιδες (φλεγμονές στις ρίζες των τριχών).

10. Πώς θα αποφύγω τις «κακοτοπιές»;

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση του προφυλακτικού: Τα ΣΜΝ σύφιλη, έρπητας, βλεννόρροια (στο 15% των γυναικών θα εξαπλωθεί στη μήτρα και τις σάλπιγγες προκαλώντας μέχρι και στειρότητα), το μαλακό έλκος και τα χλαμύδια είναι μερικοί μόνο από τους κινδύνους που καραδοκούν, ενώ εννοείται ότι η ηπατίτιδα Β, C και ο ιός HIV είναι ακόμη σοβαρότερα! Ωστόσο, πρέπει να ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης του, ενώ αποφύγετε να το αφήνετε εκτεθειμένο στη ζέστη (για παράδειγμα, στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου), καθώς έτσι θα φθαρεί γρηγορότερα, θα «ξεραθεί» κι ίσως σπάσει.

Από το περιοδικό Prevention