10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ!

Αποστήθισε τους παρακάτω δέκα χρυσούς διατροφικούς κανόνες για ένα fit και σέξι καλοκαίρι!

1. Μη λιμοκτονείς όλη την ημέρα με σκοπό να φας και να πιεις περισσότερο το βράδυ. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις λιγότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο μεταβολισμός σου θα μειωθεί και θα πεινάς περισσότερο μέχρι να φτάσει το βράδυ.

2. Χιλιοειπωμένο αλλά 100% απαραίτητο: φρόντισε να πίνεις άφθονο νερό, καθώς δρα ως ψυκτικό μέσο. Ποσότητες που ανέρχονται σε 1-1,5 λίτρο και κρίνονται ικανοποιητικές για το χειμώνα είναι πολύ χαμηλές το καλοκαίρι, οπότε διπλασίασέ τες!

3. Για να μη χάσεις σε ποιότητα, εστίασε στην ποσότητα. Με άλλα λόγια, επίτρεψε στον εαυτό σου να καταναλώσει άφοβα όλα τα αγαπημένα του γεύματα και σνακ, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες. Θα διαπιστώσεις ότι αυτό το μυστικό είναι σωτήριο για τη γραμμή αλλά και την υγεία σου.

4. Τις ημέρες που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει να καταναλώνεις πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Σου παρέχουν απαραίτητα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες (αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και C) και ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο, το κάλιο και το χλώριο, που χάνονται σε μεγάλες ποσότητες με την έντονη εφίδρωση. Ακόμα, περιέχουν πολύ νερό (π.χ. το καρπούζι περιέχει 95% νερό), ανεβάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης του οργανισμού και αναπληρώνουν τη ζωτικότητα και την ενέργεια που χάνεις λόγω της ζέστης.

5… και απαράβατος! Δεν ξεχνάς να τρως κάτι κάθε τρεις ώρες. Το γνωστό «πολλά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας», που αν θέλεις να διατηρήσεις το βάρος σου, δεν πρέπει να παραλείψεις να εφαρμόσεις, δίνοντας έμφαση στο πρωινό. Έτσι, το σώμα αξιοποιεί καλύτερα την τροφή που του δίνεις σε επίπεδο θρεπτικών στοιχείων και ενέργειας.

6. Να που η φράση «με το πάσο σου» μπορεί να εκληφθεί θετικά. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο εγκέφαλος χρειάζεται 20΄ για να αρχίσει να αποκωδικοποιεί το αίσθημα της πληρότητας.

7. Ο σωστός ύπνος είναι σημαντικός τόσο για την πνευματική λειτουργία όσο και για τη σιλουέτα σου. Εντάξει, μπορείς να το ρίξεις έξω στις διακοπές, πάντα όμως πρέπει να αναπληρώνεις τις ώρες που χάνεις. Στόχευσε σε 7-9 ώρες ύπνου καθημερινά.

8. Απόφυγε όσο μπορείς τα πολύ παγωμένα υγρά, καθώς δεν σε βοηθούν να δροσιστείς, παρά μόνο προσωρινά. Αντίθετα, προκαλούν κράμπες στο στομάχι και στιγμιαία συστολή των αγγείων, εμποδίζοντας έτσι την αποβολή θερμότητας.

9. Μη μένεις ξαπλωμένος/η στην άμμο με τις ώρες, προκειμένου να αποκτήσεις τροπικό μαύρισμα. Μπες σε δράση: μάζεψε την παρέα σου και στρωθείτε στο παιχνίδι μέσα και έξω από το νερό. Με την κίνηση το μαύρισμά σου θα είναι σούπερ ομοιόμορφο, το δε κορμί σου σούπερ καλλίγραμμο.

10. Το φαγητό, όπως και οι διακοπές, είναι απόλαυση. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να στερείσαι συνεχώς την τροφή ή και την ξεκούρασή σου. Εάν θέλεις να παρεκκλίνεις από το πρόγραμμα διατροφής σου, ρώτησε πρώτα τον εαυτό σου αν ο πειρασμός αξίζει τον κόπο. Αν θεωρείς πως πράγματι αξίζει, απόλαυσέ το χωρίς ενοχές.

Από το περιοδικό Prevention