ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΣΘΜΑ ΣΕ ΒΡΕΦΗ

Με τον κίνδυνο πρόκλησης άσθματος στο μωρό τους φλερτάρουν οι έγκυοι που χρησιμοποιούν συχνά πιστολάκι μαλλιών, ηλεκτρική σκούπα και φούρνο μικροκυμάτων ή ζουν κοντά σε πυλώνες υψηλής τάσης, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Eπιστήμονες από το Τμήμα Έρευνας του νοσοκομείου Kaiser Permanente στην Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία η οποία παράγεται από διάφορες ηλεκτρικές συσκευές εντός του νοικοκυριού όπως επίσης και από γραμμές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ενδεχομένως να βλάπτει το έμβρυο αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης άσθματος. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της μελέτης δεν διερευνήθηκε η επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που παράγεται από τα κινητά τηλέφωνα στον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος.

Οικιακές συσκευές και πυλώνες στο κόκκινο

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 800 εγκύων, μελετώντας προσεκτικά τα επίπεδα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο περιβάλλον όπου ζούσαν. Τα παιδιά τους στην πορεία, παρέμειναν υπό το άγρυπνο βλέμμα των ειδικών για τα επόμενα 13 χρόνια.

Παρατηρήθηκε λοιπόν, ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν εκτεθεί κατά την εγκυμοσύνη σε υψηλά επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας αντιμετώπιζαν τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Προηγούμενες μελέτες που είχαν πραγματοποιηθεί σε ζώα είχαν δείξει ότι η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία επηρεάζει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο άσθματος. Άλλες πάλι, είχαν συνδέσει τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία με τον κίνδυνο αποβολής και εμφάνισης καρκίνου.

Αρκετοί ωστόσο είναι οι δύσπιστοι που αμφισβητούν τα νέα αποτελέσματα, ισχυριζόμενοι ότι πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βρεφικό άσθμα.

Προσοχή στη χρήση ηλεκτρικών συσκευών

Οι αμερικανοί επιστήμονες απευθύνουν τώρα έκκληση στις μέλλουσες μητέρες να περιορίσουν όσο μπορούν τη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών που ανήκουν στην κόκκινη λίστα.

«Το μήνυμα είναι ότι η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ενέργεια είναι επιβλαβής και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία μας» αναφέρει ο δρ Ντι-Κουν Λι.

«Οι έγκυοι θα πρέπει να προσπαθήσουν να περιορίσουν την έκθεσή τους σε γνωστές πηγές ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας ή να κρατήσουν τις απαραίτητες αποστάσεις όταν οι εν λόγω συσκευές βρίσκονται σε λειτουργία» καταλήγει.

Τα ανησυχητικά ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine».