ΙΑΠΩΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΣΠΕΡΜΑ ΑΠΟ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ

Ιάπωνες ερευνητές επέτυχαν να δημιουργήσουν λειτουργικό σπέρμα σε ποντίκια με χρήση εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων. Και όχι μόνο αυτό: το σπέρμα που δημιούργησαν χάρισε σε αρσενικά πειραματόζωα που δεν ήταν γόνιμα, υγιέστατους και πλήρως γόνιμους απογόνους!

Το επίτευγμα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Cell» ανήκει σε ειδικούς του Πανεπιστημίου του Κιότο οι οποίοι έλαβαν εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα ποντικών και τα μετέτρεψαν σε αρχέγονα σπερματοκύτταρα (PGCs).

Όταν τα πρώιμα σπερματοκύτταρα μεταμοσχεύθηκαν σε αρσενικά ποντίκια που είχαν χάσει τη γονιμότητά τους, αναπτύχθηκαν και μετετράπησαν σε φυσιολογικό σπέρμα. Το σπέρμα αυτό χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς για τη γονιμοποίηση ωαρίων.

Τα γονιμοποιημένα ωάρια μεταμοσχεύθηκαν στη συνέχεια σε θηλυκά τα οποία έφεραν στον κόσμο υγιέστατα μικρά – τόσο θηλυκά όσο και αρσενικά – τα οποία μάλιστα ήταν γόνιμα.

Και με χρήση ενηλίκων κυττάρων

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα επικεφαλής της οποίας ήταν ο Μιτινόρι Σαΐτου, η ίδια διαδικασία θα μπορούσε να διεξαχθεί και με χρήση βλαστικών κυττάρων που θα είχαν προκύψει από τον επαναπρογραμματισμό ενηλίκων δερματικών κυττάρων.

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα η δρ Τζέιν Στιούαρτ, εκπρόσωπος της Βρετανικής Εταιρείας Γονιμότητας και γυναικολόγος στο Κέντρο Γονιμότητας του Νιουκάσλ τόνισε ότι η ικανότητα δημιουργίας γαμετών, αναπαραγωγικών δηλαδή κυττάρων στο εργαστήριο αποτελεί «ορόσημο στην κατανόηση και την πιθανή θεραπεία των προβλημάτων γονιμότητας».

Πάντως η ειδικός συμπλήρωσε ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρός προτού αυτού του είδους η έρευνα μεταφερθεί στον άνθρωπο.