ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Ο ΜΗΝΑΣ ΤΟΥ ΣΕΞ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Όταν το θέμα είναι το σεξ, ο Αύγουστος φαίνεται πως είναι ο καλύτερος μήνας για να το απολαύσει κανείς. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα υπάρχοντα στοιχεία, τα οποία δεν αφορούν μόνο την ψυχική μας διάθεση σε περίοδο διακοπών, αλλά και τις αντιδράσεις του οργανισμού στην ηλιοφάνεια.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως η ερωτική επιθυμία αυξάνεται όταν το φως του ήλιου είναι πιο έντονο. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι μελέτες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βοστώνης, οι οποίες είχαν δείξει πως τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άντρες είναι υψηλότερα το καλοκαίρι.

Οι επιστήμονες του νοσοκομείου είχαν διαπιστώσει πως η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) του ηλίου αυξάνει κατά 120% τα επίπεδα της ορμόνης αυτής, η οποία παίζει ρόλο-κλειδί στην ερωτική επιθυμία.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτό οφείλεται στο ότι οι ακτίνες του ήλιου διεγείρουν την παραγωγή βιταμίνης D στον οργανισμό, η οποία με τη σειρά της διεγείρει την παραγωγή της τεστοστερόνης.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως UV αυξάνει επίσης τα επίπεδα των ορμονών του γυναικείου φύλου, ενώ οι πωλήσεις προφυλακτικών και άλλων μεθόδων αντισύλληψης επίσης αυξάνονται το καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι επίσης η αγαπημένη εποχή της… απιστίας αλλά και της εναλλαγής ερωτικών συντρόφων. Σύμφωνα με έρευνες της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ), το 69% όσων απατούν το ταίρι τους, το κάνουν καλοκαίρι, ενώ το φθινόπωρο «επιλέγει» μόλις το 14% – τον δε χειμώνα, μόλις το 7% και την άνοιξη το 10%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το αίσθημα ανεμελιάς και ελευθερίας ελέω διακοπών ή τους… πειρασμούς που κυκλοφορούν παντού, αλλά και με την ερωτική διάθεση που νιώθει κανείς.

Όσον αφορά την εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, οι ειδικοί της ΕΜΑΣ ρώτησαν σχετικά 600 νέους ηλικίας 25-35 ετών που απευθύνθηκαν στην Ανοιχτή Γραμμή Βοήθειας και Στήριξης της εταιρείας και το 67% είπαν πως κάνουν περιστασιακό σεξ και επιδίδονται στην εναλλαγή συντρόφων κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Μάλιστα η αναζήτηση ερωτικού συντρόφου είναι κάτι στο οποίο πολλοί αφιερώνουν μεγάλο τμήμα των διακοπών τους – και αναλόγως με την ηλικία και την συναισθηματική ωριμότητα, καταλήγουν σε μια σχέση εφήμερη ή σε μία που αντέχει στον χρόνο.

Σύμφωνα με την ΕΜΑΣ, εφήμερες είναι κατά κανόνα οι καλοκαιρινές ερωτικές σχέσεις που κάνουν οι νέοι ηλικίας έως 30 ετών: μόλις το 13% των καλοκαιρινών σχέσεων στις ηλικίες έως 25 ετών φτάνουν μέχρι τον χειμώνα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ηλικίες 25-30 ετών είναι λίγο υψηλότερο (20%).

Αντιθέτως, στις μεγαλύτερες ηλικίες, όπου η ανάγκη για συντροφικότητα και συναισθηματική δέσμευση είναι εντονότερη, σχεδόν τέσσερις στις δέκα καλοκαιρινές σχέσεις αντέχουν στον χρόνο.

Πηγή: τα Νέα