ΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ;

Οταν έχει καύσωνα, το κλιματιστικό διευκολύνει πολύ τη ζωή. Πολλοί άνθρωποι όμως πιστεύουν ότι η απότομη μείωση της θερμοκρασίας μπορεί να ταράξει το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Αλλοι λένε πως τα κλιματιστικά είναι γεμάτα μικρόβια που καλλιεργούν ιούς και βακτήρια και μετά τα διαχέουν σε όλους τους κλειστούς χώρους, αρρωσταίνοντας όποιον βρουν στο διάβα τους.

Οπως ισχύει για τα κρυολογήματα και τις άλλες ιώσεις που κολλάμε τον χειμώνα, ο κρύος αέρας από μόνος του δεν είναι ένοχος για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Οι ιοί είναι υπεύθυνοι κατά τον δρα Ουγβάλα Καζά, αλλεργιολόγο και ανοσολόγο στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ λένε πως τα κλιματιστικά θα μπορούσαν να συμβάλουν σε ένα μικρό ποσοστό στις αναπνευστικές λοιμώξεις. Οπως εξηγούν, εξάγουν υγρασία από τον αέρα, με πιθανή συνέπεια την ξήρανση της προστατευτικής βλέννας που υπάρχει στους μυκτήρες (ρουθούνια). Ετσι, είναι πιο εύκολο για τους ιούς να εγκατασταθούν στη μύτη.

Μία μελέτη συνέκρινε 920 γυναίκες και κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσες εργάζονταν σε γραφεία με κεντρικό κλιματισμό είχαν υψηλότερα ποσοστά απουσίας λόγω ασθενείας και περισσότερες επισκέψεις στους ωτορινολαρυγγολόγους σε σύγκριση με όσες εργάζονταν σε γραφεία δίχως κεντρικό κλιματισμό.

Ανάλογα ευρήματα είχε και προγενέστερη μελέτη σε 800 εθελοντές, η οποία κατέγραψε περισσότερα συμπτώματα του αναπνευστικού σε εργαζομένους σε κλιματιζόμενα γραφεία απ’ ό,τι σε γραφεία με φυσικό αερισμό.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ