banner ad

6 ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΥΓΙΕΙΝΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

. December 21, 2017 . 0 Comments

Ετοιμάζετε το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Σας παρουσιάζουμε πρωτότυπες και υγιεινές συνταγές για όλα τα γούστα!

Εάν σκοπεύετε να οργανώσετε ένα μεγάλο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, δεν χρειάζεται να έχετε και φέτος το άγχος για το τι θα μαγειρέψετε για τους καλεσμένους σας. Έχουμε να σας προτείνουμε μερικές πρωτότυπες και υγιεινές συνταγές που θα τους εντυπωσιάσουν και δεν θα αφήσουν κανέναν παραπονεμένο!

Δεν υπάρχει λόγος να μην απολαύσουμε τις γιορτινές μέρες τρώγοντας λίγο ώστε να μην πάρουμε κιλά, ούτε όμως να χάσουμε το μέτρο στην ποσότητα ή την ποιότητα των φαγητών που θα καταναλώσουμε.
Τα παρακάτω πιάτα υπόσχονται να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς!
1. Σολωμός με Μανιτάρια Σως Κόκκινης Πιπεριάς (4 μερίδες)

Υλικά:
2 μεγάλες κόκκινες πιπεριές
3 κ.σ φρέσκο χυμό λεμονιού
5 σταγόνες στέβια
½ κ.γ Κέλτικο θαλασσινό αλάτι
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
170 γραμμάρια μανιτάρια shiitake, κομμένα σε φέτες
4 φιλέτα σολομού, 170 γραμμάρια το καθένα
επιπλέον ελαιόλαδο, για το σολομό
επιπλέον αλάτι, για το σολομό
μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Πουρές Κόκκινης Πιπεριάς
-Τοποθετήστε τις πιπεριές σε ένα ταψί στο φούρνο στους 350°C. Ψήστε για 10-20 λεπτά, έως ότου το δέρμα αρχίζει να ζαρώνει. Αφήστε τις πιπεριές να κρυώσουν, αφαιρέστε τα κοτσάνια, ανοίξτε τη σχισμή και αφαιρέστε τους σπόρους.
-Βάλτε τις πιπεριές, το χυμό λεμονιού, τη στέβια και το αλάτι σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε τα ώσπου να γίνουν πουρές. Μεταφέρετε το μίγμα πιπεριάς σε ένα μικρό και ελαφρώς ζεστό τηγάνι.

Μείγμα Μανιταριών
-Βάζετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σοτάρετε σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε για 1 λεπτό, στη συνέχεια, προσθέστε τα μανιτάρια.
-Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε το μείγμα και το μαγειρεύετε για 10 λεπτά.

Παρασκευή Σολομού
-Γυρίστε το φούρνο στους 500°C. Αφήστε το δέρμα επάνω στο ψάρι, ξεπλύνετε το και στεγνώστε το με χαρτί κουζίνας.
-Τοποθετήστε την πλευρά του δέρματος του ψαριού προς τα κάτω σε ένα μεταλλικό ταψί.
-Τρίψτε τα φιλέτα γενναιόδωρα με ελαιόλαδο και στη συνέχεια πασπαλίστε τα με αλάτι.
-Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 275°C και τοποθετήστε το σολομό σε φύλλο λαδόκολλας στο χαμηλότερο ράφι. Ψήστε για 8-13 λεπτά -έτσι ώστε το κέντρο του πιο παχέος μέρους των φιλέτων να εξακολουθεί να είναι ημιδιαφανές, όταν κοπεί με ένα μαχαίρι.

Σύνθεση πιάτου
Όταν ο σολομός είναι έτοιμος, τοποθετήστε στο κέντρο του πιάτου λίγο πουρέ κόκκινης πιπεριάς. Τοποθετήστε το σολομό επάνω στον πουρέ και ρίξτε μερικά μανιτάρια επάνω στο σολομό. Γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

2. Ψητό από Μπρόκολο και κουνουπίδι (12 μερίδες)

Υλικά:
4 κεφάλια από μπρόκολο (περίπου 600 γρ. το καθένα) κομμένα σε μεσαία μπουκετάκια
2 κεφάλια από κουνουπίδι (περίπου 500 γρ. το καθένα) κομμένα σε μεσαία μπουκετάκια
¼ της κούπας πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε λεπτές φέτες
5 κ.σ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 πορτοκάλι
1 λεμόνι
1 κ.σ ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανό, για γαρνίρισμα
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
-Τοποθετήστε 2 ράφια στο κάτω μισό του φούρνου. Προθερμάνετε το φούρνο στους 230°C.
-Σε ένα αντικολλητικό ταψί 30x45cm ρίξτε το μπρόκολο με δύο κ.σ ελαιόλαδο, ¼ της κ.γ αλάτι και 1/8 της κ.γ φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και σε ένα άλλο ίδιο ταψί ρίξτε το κουνουπίδι με μια κ.σ ελαιόλαδο, ¼ της κ.γλ αλάτι και 1/8 της κ.γ φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
-Ψήστε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν τα λαχανικά και απλώς εναλλάσσετε τις θέσεις των ταψιών στα ράφια κατά το ψήσιμο.
-Στη συνέχεια ρίξτε ½ κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατέψτε το με ¼ της κούπας χυμό πορτοκαλιού, σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ. Στο ίδιο μπολ προσθέστε ¼ κ.γ ξύσμα λεμονιού και ανακατέψτε με 2 κ.σ χυμό λεμονιού. Προσθέστε 2 κ.σ ελαιόλαδο, 1/8 της κ.γ αλάτι και μια πρέζα φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
-Τοποθετήστε το μπρόκολο και το κουνουπίδι σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Ρίξτε μερικές ελιές πάνω στα λαχανικά. Χτυπήστε ξανά το dressing και περιχύστε το σε όλο το πιάτο.
-Γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

3. Πατάτες «Ακορντεόν»

Υλικά:
8 μεγάλες κόκκινες πατάτες (225 γρ. η κάθε μια)
2 κ.σ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
½ κ.γ αλάτι
¼ κ.γ χοντροκομμένο μαύρο πιπέρι
1 κ.σ κομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού
1 κ.γ κομμένα φύλλα θυμαριού

Εκτέλεση:
-Προθερμάνετε το φούρνο στους 230°C. Κόψτε προσεκτικά την πατάτα σε λεπτές φέτες, χωρίς να την κόψετε ως το κάτω μέρος.
-Τοποθετήστε την πατάτα σε ένα πιάτο ανθεκτικό στα μικροκύματα και καλύψτε την με ένα φύλλο λαδόκολλας. Ζεστάνετέ την στο φούρνο μικροκυμάτων στην υψηλή ένταση για 12-15 λεπτά ή ώσπου να τρυπιέται εύκολα με τη μύτη ενός μαχαιριού.
-Μεταφέρετε τις πατάτες σε ένα μεταλλικό ταψί και ραντίστε προσεκτικά με ελαιόλαδο ανάμεσα στις φέτες. Πασπαλίστε με ½ κ.γ αλάτι και ¼ χοντροκομμένο μαύρο πιπέρι. Ψήστε στο φούρνο για 25 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει ελαφρώς.
-Τοποθετήστε την πατάτα σε μια πιατέλα και πασπαλίστε με τα μυρωδικά.

4. Ρολό με γέμιση από βερίκοκο και κίτρο

Υλικά:
450-700 γρ. ρολό χοιρινό
18 κομμάτια αποξηραμένα βερίκοκα κομμένα στη μέση
1 κ.σ ξύσμα λεμονιού
1 ½ κ.σ ξύσμα πορτοκαλιού
¼ κούπα μέλι
4 κ.σ συμπυκνωμένο χυμό πορτοκάλι σε θερμοκρασία δωματίου
¼ κούπα φρέσκο χυμό λεμονιού
2 κ.σ Brandy

Εκτέλεση:
-Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
-Με ένα μαχαίρι ανοίξτε μια τρύπα στο μέσον του ρολού.
-Πιέστε στην είσοδο της τρύπας 6 βερίκοκα και το μισό από κάθε ξύσμα.
-Χαράξτε σε σχήμα ζίγκ-ζαγκ το επάνω μέρος του ρολού, με βάθος περίπου 3 χιλιοστών.
-Τοποθετήστε το ρολό σε ένα ταψί ψησίματος και γαρνίρετε με τα υπόλοιπα βερίκοκα γύρω του.

Σάλτσα:
-Ανακατέψτε το μέλι, τους χυμούς, το brandy και το υπόλοιπο ξύσμα.
-Αλείψτε το ρολό με τη σάλτσα και μετά χύστε λίγη ακόμη σάλτσα γύρω του.

-Ψήστε για 40 λεπτά, ενώ ραντίζετε με σάλτσα κάθε 10 λεπτά.
-Κόψτε το και σερβίρετέ το ζεστό, αφού περιχύσετε λίγη ακόμη σάλτσα.

5. Τραγανά μήλα (Apple Crisp)

Υλικά για το μείγμα μήλου:
6 μήλα πλυμένα, χωρίς πυρήνα και κομμένα σε κύβους
½ φλιτζάνι χυμό μήλου

Υλικά για την τραγανή επικάλυψη:
½ φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου
2 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης
2 κ.γ κανέλα
6 κ.σ βούτυρο ή λάδι καρύδας
1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.γ σπόρους λιναριού
1/3 φλιτζάνι σταφίδες

Εκτέλεση:
-Προθερμάνετε το φούρνο στους 350°C.
-Λαδώστε ελαφρά το ταψί με λάδι καρύδας.
-Απλώστε τα μήλα ομοιόμορφα στο ταψί και προσθέστε το χυμό μήλου.
-Σε ένα μπολ αναμείξτε το σιρόπι σφενδάμου, τις νιφάδες βρώμης, τους σπόρους λιναριού, τις σταφίδες, τη βανίλια και την κανέλα.
-Ανακατέψτε με το λιωμένο βούτυρο ή λάδι καρύδας.
-Ρίξτε το μείγμα επάνω στα μήλα.
-Ψήστε το για 35-40 λεπτά.

6. Τάρτες κολοκύθας χωρίς ψήσιμο (6 τάρτες)

Μια ελαφρύτερη και πιο υγιεινή εκδοχή της κολοκυθόπιτας.

Υλικά για τη βάση:
¼ φλιτζάνι ωμό πλιγούρι
6 χουρμάδες
6 κ.σ σταφίδες
3 κ.σ καρύδια πεκάν
¼ κ.γ κανέλα

Υλικά για τη γέμιση κολοκύθας:
1 φλιτζάνι κονσερβοποιημένη κολοκύθα
¼ φλιτζάνι βούτυρο καρύδας, λιωμένο
¼ φλιτζάνι κάσιους, μουλιασμένα
¼ φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου
¼ αβοκάντο
1 κ.γ φρέσκο τριμμένο τζίντζερ
¾ κ.γ κανέλα
¼ κ.γ μοσχοκάρυδο
½ κ.γ καθαρό εκχύλισμα βανίλιας ή ¼ κ.γ σκόνη βανίλιας

Εκτέλεση:
-Μουλιάζετε τα κάσιους για τουλάχιστον 4 ώρες. Στραγγίστε, ξεπλύνετε και κρατήστε τα στην άκρη.
-Χτυπήστε στο blender το πλιγούρι, τους χουρμάδες, τις σταφίδες και τα καρύδια πέκαν μέχρι να θρυμματιστούν πλήρως και να αναμειχθούν καλά.
-Εισάγετε το μείγμα της βάσης μέσα σε 6 μικρές φόρμες τάρτας (προτείνουμε φόρμες σιλικόνης για muffins) και κρατήστε τις στην άκρη.
-Προσθέστε τα υλικά της γέμισης στο blender και χτυπήστε τα, ώσπου να θρυμματιστούν πλήρως και να μην υπάρχουν κομμάτια κάσιους.
-Τοποθετήστε με το κουτάλι τη γέμιση στις φόρμες που έχετε ετοιμάσει.
-Τοποθετήστε τις φόρμες σε ένα πιάτο και καλύψτε τις με πλαστική μεμβράνη. Αφήστε τις να παγώσουν για περίπου 1,5 ώρα πριν τις βγάλετε τις τάρτες από τη φόρμα. Εάν δεν είναι έτοιμες, καλύψτε τις ξανά με την πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε τις ξανά στην κατάψυξη. Εάν έχετε το χρόνο, καλό θα ήταν να τις αφήσετε στην κατάψυξη για 24 ώρες.
-Αφήστε τις να αποψυχθούν για 5-10 λεπτά πριν τις σερβίρετε με κρέμα σαντιγί από καρύδα ή πασπαλισμένες με κανέλα.

Δοκιμάστε τις παραπάνω συνταγές και δεν θα βγείτε χαμένοι. Πρωτότυπες και υγιεινές, θα δώσουν μια διαφορετική πινελιά στο φετινό σας γιορτινό τραπέζι και θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σας!

Πηγη: Η ομάδα των Holmes Place

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *