ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ: ΣΤΑ 22 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Πέντε νέα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου εντοπίστηκαν σήμερα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Έτσι συνολικά ο αριθμός των ασθενών που έχουν εμφανίσει λοίμωξη, μετά από τσίμπημα κουνουπιού, φτάνει τους 22.

Σημειώνεται, ότι δύο εκ των πέντε νέων κρουσμάτων εντοπίστηκαν στην Αττική και πιο συγκεκριμένα στον Μαραθώνα και την Ραφήνα.

Πάντως, τα περισσότερα κρούσματα παρατηρούνται στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία. Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει δώσει το «πράσινο φως» για ψεκασμούς με πολύ ισχυρά φάρμακα από αέρος σε ορυζώνες της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, ενώ αντίστοιχες δράσεις προγραμματίζονται και για περιοχές της Θεσσαλίας.Ψεκασμοι όμως πραγματοποιούνται και στο Μαραθώνα από κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους καλεί να κάνουν χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, να τοποθετήσουν σήτες στα παράθυρα των σπιτιών τους και να καθαρίζουν τα λιμνάζοντα ύδατα.

Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή των πολιτών, ιδίως από το σούρουπο έως και το χάραμα, όταν δηλαδή τα κουνούπια συνηθίζουν να τσιμπούν με μεγαλύτερη συχνότητα. Οι σίτες, η απομάκρυνση του στάσιμου νερού, το κούρεμα του γρασιδιού και των θάμνων αλλά και η χρήση εντομοκτόνων είναι τα βασικά «όπλα» των ανθρώπων.

Επιπλέον, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος στους εξωτερικούς χώρους είναι ακόμη ένα «μυστικό» για την απομάκρυνση των κουνουπιών.

Πηγή : Τα Νέα