banner ad

ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑ vs ΚΟΙΝΗ ΠΑΤΑΤΑ

. February 9, 2018 . 0 Comments

Tα τελευταία χρόνια η γλυκοπατάτα έχει αποκτήσει την έννοια του super food ανάμεσα στους λάτρεις της υγιεινής διατροφής και του fitness. Άραγε αυτό αυτόματα σημαίνει ότι η κλασική μας πατατούλα χάνει την “αιωνόβια” θέση της από την παραδοσιακή μεσογειακή δίαιτα και τη βάση της Διατροφικής Πυραμίδας; Όχι, βέβαια, λένε οι ειδικοί και διευκρινίζουν…

Tα θρεπτικά οφέλη της γλυκοπατάτας (θερμίδες 85,8 τα 100gr)

Περιέχει μεγάλη ποσότητα καροτένιων συμπεριλαμβάνοντας τη βήτα-καροτίνη και τη λουτεΐνη. Τα καροτένια μετατρέπονται στο συκώτι σε βιταμίνη Α.
Είναι καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Β6 και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών όπως ο χαλκός, το μαγγάνιο και η βιοτίνη.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι ενώσεις που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό προλαμβάνοντας την οξείδωση των κυττάρων.
Διαθέτει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ο υψηλός ΓΔ προκαλεί σημαντική αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ ο χαμηλός ΓΔ έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Αυτά είναι καλά νέα για τους διαβητικούς και για τα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη.
Έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετικές ουσίες για τον καθαρισμό του αίματος, καθώς και για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Εξαιτίας της παρουσίας σιδήρου και ασβεστίου, οι γλυκοπατάτες βοηθούν στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας.
Ακόμα και για τα μωρά είναι ευεργετική η γλυκοπατάτα. Η κρεμώδης υφή της, μπορεί ν’ αντικαταστήσει πολλές μαλακές παιδικές τροφές. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο το παιδί να φάει μια γλυκοπατάτα, παρά ένα φρούτο που είναι εκτός εποχής.
Extra tip: Μην αφαιρέσεις τη φλούδα της πριν το μαγείρεμα. Το ξεφλούδισμα μειώνει σημαντικά τη θρεπτική της αξία. Απλώς πλύνε την καλά κάτω από τρεχούμενο νερό με μια βούρτσα και είσαι έτοιμη να τη μαγειρέψεις.

Tα θρεπτικά οφέλη της πατάτας (θερμίδες 76,7 τα 100gr)

Το κύριο θρεπτικό συστατικό της που παρέχει ενέργεια είναι οι υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες αποτελούν την πρωταρχική πηγή ενέργειας για το σώμα.

Είναι πολύ καλή πηγή αμινοξέων όπως η λυσίνη και η τρυπτοφάνη. Τα δύο αυτά αμινοξέα απολύτως απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Περιέχει πολλές φυτικές ίνες που ενισχύουν την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
Αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνες που συμβάλουν στη ρύθμιση και στη δράση της χοληστερόλης.
Το φυλλικό οξύ που περιέχεται στις πατάτες είναι απαραίτητο ιδιαίτερα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης διότι συμμετέχει για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Είναι πολύ πλούσια σε κάλιο, το οποίο θυμίζουμε ότι είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο στους αθλητές, γιατί βοηθάει στην οξυγόνωση του σώματος και στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των μυών.
Extra tip: Οι ειδικοί επιμένουν ότι η σωστή κατανάλωση της πατάτας θα πρέπει να γίνεται με τη φλούδα της και αυτό γιατί η φλούδα είναι αυτή που βοηθά στο να απορροφηθούν πολλά ζημιογόνα για τον οργανισμό χημικά. Επίσης περιέχει το συστατικό χλωρογενικό οξύ που σύμφωνα με έρευνες επιστημόνων του Πανεπιστημίου ΜΑΙΝΕ στο ONORO, έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Πηγή: Shape.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *