ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Γνωρίζουμε τον διαβήτη, αλλά πόσα γνωρίζουμε για τα συμπτώματά του; Γνωρίζουμε τις επιπλοκές του, αλλά και πώς να τον κρατάμε υπό έλεγχο, προσέχοντας την διατροφή μας και κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή. Και όμως, υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις ασθενείς δεν γνωρίζει ότι πάσχει από διαβήτη. Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχούν;

Σε πολλούς ασθενείς, το πρώτο σύμπτωμα που εκδηλώνεται είναι η αίσθηση της υπερβολικής δίψας. Ξηροστομία, μεγαλύτερη όρεξη και συχνουρία μπορεί να συμβούν, μαζί με ανεξήγητη αύξηση ή μείωση βάρους.
Όσο τα επίπεδα σακχάρου στο αίματος αυξάνονται, μπορεί να εμφανιστούν πονοκέφαλοι, θολή όραση και κόπωση.
Σε περιπτώσεις που ο διαβήτης έχει αφεθεί εκτός ελέγχου για αρκετό καιρό, θα παρατηρήσετε ότι οι πληγές σας δεν θεραπεύονται γρήγορα, μπορεί να υπάρχουν ουρολοιμώξεις, και φαγούρα στο δέρμα.
Μπορεί να επηρεαστεί η σεξουαλική ζωή σας, καθώς ο διαβήτης προκαλεί βλάβες σε αιμοφόρα αγγεία και νεύρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Αυτό μπορεί να κάνει τον οργασμό πολύ δύσκολο, ενώ οι γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουν κολπική ξηρότητα.

Μπορούμε να ελέγξουμε αρκετούς από τους παράγοντες κινδύνου:

Την παχυσαρκία
Την καθιστική ζωή
Το κάπνισμα
Την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων τροφών και γλυκών
Τα επίπεδα κακής χοληστερόλης

Παράγοντες κινδύνου που δεν ελέγχονται:

Εθνικότητα ή φυλή: Ισπανικής καταγωγής, Αφροαμερικανοί και Ασιάτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν
Κληρονομικότητα
Ηλικία, καθώς από τα 45 και μετά οι πιθανότητες ανεβαίνουν.

Πηγη: iatronet.gr