ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΟΤΑΝ ΑΣΚΕΙΣΑΙ

Ένα καλό πρόγραμμα γυμναστικής θα προκαλέσει τρία πράγματα: ιδρώτα, πόνο και… ιδρωτίλα. Βέβαια, αυτά δεν είναι τα μόνα “συμπτώματα” που δείχνουν ότι γυμναστήκατε καλά. Υπάρχουν και άλλα, πιο παράξενα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα μας κατά την γυμναστική, και δεν είναι καθόλου ανησυχητικά. Ποια είναι αυτά;
Μικροί μυϊκοί σπασμοί όταν σηκώνουμε βάρη

Αυτοί οι μικροί σπασμοί που σίγουρα έχετε παρατηρήσει καθώς σηκώνετε τους αλτήρες, προκαλούνται από την ανισορροπία ηλεκτρολυτών στους μύες. Για να το αντιμετωπίσετε, δεν πρέπει να ξεχνάτε να πίνετε νερό πριν και κατά την διάρκεια της γυμναστικής. Αν οι σπασμοί επιμένουν για αρκετές μέρες, όμως, καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον γιατρό σας.
Καταρροή ή δάκρυα

Η γυμναστική διαστέλλει και έπειτα συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία της περιοχής, προκαλώντας αυτά τα συμπτώματα. Βέβαια, αν η καταρροή φτάνει να μην σας αφήνει να γυμναστείτε, μπορεί να πάσχετε από ρινίτιδα λόγω γυμναστικής, μια πάθηση με συμπτώματα όπως οι κοινές αλλεργίες. Γυμναστείτε σε εσωτερικούς χώρους για να αποφύγετε πιθανά αλλεργιογόνα.
Φαγούρα

Σίγουρα το έχετε αισθανθεί, ειδικά όταν τρέχετε. Νιώθετε μια φαγούρα που επεκτείνεται, τις πιο πολλές φορές ψηλά στα πόδια. Αυτό συμβαίνει επειδή κυκλοφορεί περισσότερο αίμα στην περιοχή, δραστηριοποιώντας τα νεύρα που βρίσκονται τριγύρω, τα οποία με την σειρά τους στέλνουν σήμα στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος εκλαμβάνει αυτό το σήμα ως αίσθηση κνησμού. Ο μόνος τρόπος για να το ξεπεράσετε; Να μην σταματήσετε να γυμνάζεστε. Σύντομα το σώμα σας θα συνηθίσει.
Νιώθετε κρύο στην κοιλιά

100% φυσιολογικό, και καθόλου ανησυχητικό. Συμβαίνει επειδή το αίμα μεταφέρεται στις περιοχές που το χρειάζονται περισσότερο, όπως στα άκρα. Αυτό μεταφέρει, προφανώς, και αρκετή από την θερμότητα μακριά από το στομάχι μας.
Θέλετε να πάτε τουαλέτα

Όταν γυμνάζεστε, τα όργανα του γαστρεντερικού συστήματος ταράσσονται από τις κινήσεις, προκαλώντας πιθανώς την αίσθηση ότι θέλετε να πάτε τουαλέτα. Τις περισσότερες φορές, θα συμβεί κατά το τρέξιμο. Με λίγο σωστό συγχρονισμό του τελευταίου σας γεύματος, θα το αποφύγετε αυτό.
Θέλετε να κάνετε εμετό

Όταν γυμναζόμαστε, και το σώμα μας δεν είναι τόσο συνηθισμένο στην γυμναστική, φαγητό μπορεί να ξεφύγει από τα έντερα και το στομάχι, και να προκαλέσει τάση για εμετό. Ένας τρόπος για να το αποφύγετε αυτό είναι να ανακαλύψετε ποιες τροφές σας προκαλούν αυτό το σύμπτωμα, και να τις αποφεύγετε πριν την γυμναστική.
Νιώθετε ζαλάδα ή ίλιγγο

Ο ίλιγγος μπορεί να προκληθεί αν έχετε συσσωρευτεί πολύ αίμα στα πόδια, αν κάνει πολλή ζέστη ή αν σταματήσετε ξαφνικά να γυμνάζεστε. Δυστυχώς, όσο πιο γυμνασμένοι είστε, τόσο πιο πιθανό είναι να συμβεί, καθώς υπάρχει πιθανότητα να μην επιστρέφει πολύ αίμα στην καρδιά όσο στέκεστε. Βέβαια, η αφυδάτωση και τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου είναι κι αυτά παράγοντες αυτού του προβλήματος.
Τα δάχτυλα των ποδιών μουδιάζουν

Αυτό συμβαίνει επειδή τα παπούτσια σας δεν είναι σωστά. Κατά την γυμναστική, τα δάχτυλα των ποδιών έχουν την τάση να πρήζονται, ειδικά σε ζεστό καιρό. Για να το σταματήσετε, φροντίστε να κουνάτε τα δάχτυλα των ποδιών σας τακτικά μέσα στα παπούτσια, για να επιστρέφει η φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος.

Πηγη: iatronet.gr