banner ad

ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟΙ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΤΥΦΩΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

. August 24, 2011 . 0 Comments

Η περίοδος των τυφώνων «μετράει» ακόμη τρεις μήνες στον Ατλαντικό και οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι θα είναι για άλλη μια φορά ιδιαίτερα σφοδρή. Καθώς τα συγκεκριμένα φαινόμενα εμφανίζονται ασυνήθιστα ισχυρά τα τελευταία χρόνια ορισμένοι επιστήμονες προτείνουν την … αναδιάρθρωση της κλίμακας ταξινόμησής τους με την πρόσθεση μιας έκτης, ανώτερης σε ένταση, κατηγορίας.

Αλλοι ωστόσο διαφωνούν κάθετα. Θεωρούν ότι η υπάρχουσα ταξινόμηση είναι έτσι κι αλλιώς ξεπερασμένη επειδή δεν αντικατοπτρίζει την καταστρεπτική δύναμή των τυφώνων και τίθενται υπέρ της θέσπισης άλλων κριτηρίων για την κατηγοριοποίησή τους.

Και ενώ οι αμερικανικές ακτές αναμένουν με αγωνία την εκδήλωση της μανίας της φύσης η διαμάχη στους κόλπους των ειδικών φαίνεται να μαίνεται με αυξανόμενη ένταση.

Το «μέτρο» που χρησιμοποιείται εδώ και τέσσερις δεκαετίες στο δυτικό ημισφαίριο για την κατηγοριοποίηση των τυφώνων είναι η λεγόμενη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον. Περιλαμβάνει πέντε κατηγορίες και ταξινομεί τους τυφώνες ανάλογα με την ένταση των ανέμων τους σε πέντε κατηγορίες.

Η 1η κατηγορία ξεκινάει με τους τυφώνες των οποίων οι άνεμοι τρέχουν με ταχύτητα 74-95 μιλίων (119-153 χλμ) την ώρα για ένα λεπτό και οι επόμενες «ανεβαίνουν» ανά περίπου 20 μίλια. Στην 5η κατηγορία τοποθετούνται οι τυφώνες με ανέμους που ξεπερνούν τα 155 μίλια (250 χλμ) την ώρα.

Η πέμπτη κατηγορία δεν θέτει «όριο ταχύτητας» με αποτέλεσμα οι τυφώνες που ταξινομούνται σε αυτήν να παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις στην έντασή τους. Περιλαμβάνει π.χ. τον τυφώνα Εμιλι με ανέμους 257,5 χλμ την ώρα, τον Κατρίνα με ανέμους 280 χιλμ την ώρα και τον Αλεν με ανέμους 305 χλμ την ώρα.

Αυτή η ανομοιομορφία σε συνδυασμό με τις μετεωρολογικές προβλέψεις που αναμένουν ακόμη σφοδρότερους τυφώνες αυτόν τον αιώνα οδηγεί ορισμένους ειδικούς στο να ζητούν μια επί πλέον κατηγορία.

«Οι σφοδροί τυφώνες αναμένεται να γίνουν χειρότεροι. Ισως χρειαστεί να επινοήσουμε μια 6η κατηγορία» δήλωσε στο περιοδικό «Scientific American» ο Ντέιβιντ Ενφιλντ του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, πρώην φυσικός ωκεανογράφος της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Ο κ. Ενφιλντ δεν είναι ο μόνος που κάνει αυτή την πρόταση. Και άλλοι ειδικοί συμφωνούν μαζί του, με επιχειρήματα τα οποία δεν είναι αβάσιμα. Τα στοιχεία των τελευταίων 40 ετών από τους δορυφόρους δείχνουν ότι η καταστρεπτική δύναμη των τυφώνων έχει αυξηθεί και ότι οι σφοδρότεροι τυφώνες γίνονται όλο και πιο συχνοί, ιδιαίτερα στον Ατλαντικό.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας ή απλώς σε έναν κύκλο έντασης και ύφεσης που επαναλαμβάνεται ανά ορισμένες δεκαετίες.

Η πρόσθεση μιας 6ης κατηγορίας θεωρείται ωστόσο άχρηστη από άλλους ειδικούς. Αυτό γιατί θεωρούν ότι η κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, η οποία «μετράει» μόνο την ταχύτητα των ανέμων, δεν είναι έτσι κι αλλιώς σε θέση να προσδιορίσει τη δύναμη καταστροφής που μπορεί να έχει ένας τυφώνας.

«Αν μπορούσα θα καταργούσα όλες τις κατηγορίες» τόνισε ο Μπιλ Ριντ, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων της NOAA. «Η ταξινόμηση αυτή έγινε στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, όταν δεν είχαμε τα μέσα να εισαγάγουμε τις μεταβλητές της καταστρεπτικότητας των τυφώνων.. Δεν τις μετρούσαμε και τόσο προσεκτικά. Δεν είχαμε τα εργαλεία».

Η υπηρεσία έχει αρχίσει ήδη να κινείται προς τον συνυπολογισμό των επιπτώσεων των τυφώνων στις προβλέψεις της. Από πέρυσι έχει απλοποιήσει την κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον και την έχει μετονομάσει σε Κλίμακα Ανέμων των Τυφώνων Σαφίρ-Σίμπσον. Οι προβλέψεις για την ατμοσφαιρική πίεση, το κύμα θύελλας και τις άλλες παραμέτρους που απεικονίζουν καλύτερα την καταστρεπτική δύναμη του φαινομένου δίνονται ξεχωριστά.

Οσον αφορά την 6η κατηγορία ο κ. Ριντ είναι κάθετος: «Θα τους πολεμήσω με νύχια και με δόντια κατά τη διάρκεια της θητείας μου» δήλωσε. «Θα κρατήσουμε αυτές που έχουμε τώρα, αλλά θα εστιάσω περισσότερο στις επιπτώσεις»

Πηγή: το Βήμα

Print Friendly, PDF & Email

Tags:

Category: ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *