ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ ΜΕ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Τα εσπεριδοειδή είναι από τα πιο λαχταριστά φρούτα του χειμώνα και τα αγαπάμε πολύ στην Ελλάδα. Τώρα λοιπόν που μπήκε η άνοιξη, μπορούμε να φυλάξουμε τις χειμωνιάτικες μυρωδιές στο βάζο, φτιάχνοντας τις πιο αρωματικές μαρμελάδες.

Μαρμελάδα πορτοκάλι

Υλικά
* Πορτοκάλια χονδρόφλουδα
* Ζάχαρη

Εκτέλεση
1. Διαλέγετε πορτοκάλια χονδρόφλουδα, τα τρίβετε σε ψιλό τρίφτη, να φύγει το εξωτερικό της φλούδας, τα χαράζετε κατά μήκος σε 5-6 μερίδες, τις αφαιρείτε και τις κρατάτε στην άκρη.
2. Παίρνετε τα πορτοκάλια ολόκληρα καθαρισμένα όπως μένουν και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα να βράσουν με ελάχιστο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Περάστε τα από μια σήτα, μετρήστε τον πολτό και υπολογίστε όσο πολτό τόση ζάχαρη.
3. Βάζετε τον πολτό σε μια φαρδιά κατσαρόλα με τη ζάχαρη να βράσουν μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Κατόπιν βράζετε σε μια κατσαρόλα το 1/3 από τις φλούδες που έχετε κόψει σε μικρά φετάκια. Τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε στη μαρμελάδα.
4. Τα αφήνετε να πάρουν μερικές βράσεις και κατεβάζετε από τη φωτιά τη μαρμελάδα. Μόλις κρυώσει, τη βάζετε σε βάζα.

Μαρμελάδα μανταρίνι

Υλικά
* 2 κιλά μανταρίνια ή κλημεντίνες
* 2 κιλά ζάχαρη
* 1 λεμόνι (τον χυμό του)

Εκτέλεση
1. Πλένετε σχολαστικά τα μανταρίνια, αφαιρείτε το κοτσανάκι τους και τα κόβετε στα τέσσερα (με το φλούδι). Τα βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει. Τα αφήνετε να πάρουν μια-δυο βράσεις και τα σουρώνετε.
2. Ξαναγεμίζετε την κατσαρόλα με νερό και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για να φύγει η πικρίλα των φρούτων. Aφού σουρώσετε τα μανταρίνια, τα αφήνετε να κρυώσουν, και αν έχουν κουκούτσια, πιέζετε κάθε τέταρτο ελαφρά για να φύγουν.
3. Στη συνέχεια, ψιλοκόβετε τα μανταρίνια σε τετραγωνάκια. Για κάθε φλιτζάνι μανταρίνια που ρίχνετε στην κατσαρόλα, υπολογίζετε 1 φλιτζάνι ζάχαρη. Βάζετε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να βγάλουν τα φρούτα τον χυμό τους, ανακατεύοντας τακτικά.
4. Bράζετε τη μαρμελάδα σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά και στο τέλος προσθέτετε τον χυμό του λεμονιού, ανακατεύετε καλά και αφήνετε τη μαρμελάδα να «κάτσει» για 24 ώρες.
5. Tην επομένη, βάζετε τη μαρμελάδα να πάρει βράση για άλλα 5 λεπτά και την αφήνετε να κρυώσει.
6. Aποστειρώνετε τα βάζα και τα καπάκια τους περνώντας τα με άσπρο οινόπνευμα, τα γεμίζετε με την κρύα μαρμελάδα και τα κλείνετε.

Μαρμελάδα λεμόνι

Υλικά
* 5 λεμόνια βιολογικά, ακέρωτα
* 3 φλιτζάνια νερό
* Ζάχαρη, όση χρειαστεί, ανάλογα με το μείγμα που θα μετρήσετε

Εκτέλεση
1. Επιλέγετε τα λεμόνια προσέχοντας να μην έχουν χτυπήματα και να μην είναι πολύ μαλακά. Ξύνετε ελαφρά την εξωτερική φλούδα, κρατάτε στην άκρη το ξύσμα και στη συνέχεια τα κόβετε σε λεπτές φέτες (φλούδα και σάρκα μαζί). Αφαιρείτε τις λευκές μεμβράνες και τα κουκούτσια, τα οποία κρατάτε και αυτά ξεχωριστά. Αμέσως μετά ψιλοκόβετε τις φέτες λεμονιού.
2. Βάζετε σε ένα τούλι τα κουκούτσια και τις μεμβράνες και το δένετε σε πουγκάκι. Σε μια κατσαρόλα με φαρδύ πάτο βάζετε τα ψιλοκομμένα λεμόνια και το δεματάκι με τα κουκούτσια και τις μεμβράνες. Τα καλύπτετε με το νερό και τα βράζετε για περίπου 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Κατόπιν αφαιρείτε το δεματάκι με τα κουκούτσια το οποίο μόλις κρυώσει λίγο το στύβετε για να πάρετε όσο περισσότερη πηκτίνη μπορείτε.
3. Στη συνέχεια μετράτε με ένα φλιτζάνι το μείγμα των λεμονιών και όσα φλιτζάνια βγουν τόση ζάχαρη θα προσθέσετε. Βάζετε όλα τα υλικά να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 25 με 30 περίπου λεπτά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα, ξαφρίζοντας κατά διαστήματα.
4. Μοιράζετε την καυτή μαρμελάδα σε δύο καυτά αποστειρωμένα βάζα. Την αφήνετε να κρυώσει καλά και τα κλείνετε.

Μαρμελάδα κουμκουάτ

Υλικά
* 1 κιλό κουμκουάτ
* 700 γρ. ζάχαρη
* 2 φλιτζάνια νερό
* Χυμός μισού λεμονιού

Εκτέλεση
1. Επιλέγετε ώριμα κουμκουάτ, τα βάζετε σε μια κατσαρόλα να βράσουν επί 10 λεπτά και τα σουρώνετε. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία άλλες τρεις φορές για να ξεπικρίσουν, αυτή τη φορά όμως δεν χρειάζεται να τα αφήνετε να βράζουν τόσο πολύ.
2. Κόβετε τα κουμκουάτ στη μέση και αφαιρείτε τα κουκούτσια τους. Στη συνέχεια, χτυπάτε τη μισή ποσότητα από τα κουμκουάτ στο μπλέντερ και τα άλλα μισά τα κόβετε σε μικρά κομματάκια.
3. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν για 10 λεπτά και μετά προσθέτετε όλα τα κουμκουάτ, τον χυμό λεμονιού και τα αφήνετε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
4. Την αφήνετε να κρυώσει καλά και τη βάζετε σε αποστειρωμένα βάζα.

Πηγη: vita.gr