Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΠΙΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ NACHOS ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΤΡΕΛΑΝΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ

Μία εκλεκτή συνταγή Nachos και μάλιστα απ΄ τα χεράκια σας.

Ιστορία:
Ως γνωστόν τα Nachos είναι σνάκ που προέρχονται από το βόρειο Μεξικό, παρόλο που το μεγαλύτερο ποσοστό της επιτυχίας τους το οφείλουν στις ΗΠΑ. Αποτελούνται από τσιπς τορτίγιας ή τοτόπος με επικάλυψη σάλτσας τυριού. Δημιουργήθηκαν το 1943 και οφείλουν τη “γέννηση” τους στον Ιγκνάσιο “Νάτσο” Ανάγια ο οποίος τους έδωσε και το όνομα του. Ο ίδιος θα πει για το δημιούργημα του:

«Πήγα στην κουζίνα και δεν είχα ιδέα τι να φτιάξω. Είδα ένα μπολ με φρέσκα τηγανητά κομμάτια τορτίγια. Σκέφτηκα ότι αν προσθέσω από πάνω τους λίγο τριμμένο τυρί θα ήταν νόστιμα. Σκέφτηκα πως θα ταίριαζαν και μερικές πιπεριές και χωρίς να το καταλάβω μου ήρθε η έμπνευση να τα βάλω και στο φούρνο για να λιώσει το τυρί».

Τα πρωτότυπα βεβαίως nachos αποτελούνταν από τηγανητές τορτίγιες καλαμποκιού καλυμμένες με λιωμένο τυρί και πιπεριές χαλαπένιο σε φέτες. Σύντομα τα nachos κατάφεραν να εξελιχθούν σε ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ στον κόσμο. Στη χώρα μας έχουν ταυτιστεί με μοναδικές βραδιές στο σπίτι και με την παρακολούθηση των αγαπημένων μας προγραμμάτων. Είθιστε, οι βραδινές ανοιξιάτικες συναθροίσεις με τους φίλους μας να συνοδεύονται από μεζεδάκια κι αλκοόλ. Για να ξεφύγουμε αυτή τη φορά από τα τετριμμένα και τα κλασικά μεζεδάκια, με τη συμβολή του ΕΘΝΟΥΣ της Κυριακής, προτείνουμε nachos! Όχι έτοιμα, αλλά με τα χεράκια σας, από την φανταστική κι απλή συνταγή του finger food, που θα ξετρελάνει τους καλεσμένους σας!

Είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε τα πιο γευστικά σπιτικά nachos;

Τι θα χρειαστείτε;
500γρ κιμάς

1 κ.σ. σκόνη τσίλι

1 κ.σ. κύμινο

Αλάτι Kosher

2 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 φλιτζ (500ml) γάλα πλήρες

2 ½ φλιτζ (350γρ) τυρί Τσένταρ τριμμένο

1 σακουλάκι τσιπς τορτίγιας

1 κονσέρβα (470γρ) μαύρα φασόλια,

στραγγισμένα και πλυμμένα

2 ντομάτες, χοντροκομμένες

¼ μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

⅓ φλιτζ (70γρ) πιπεριές jalapeno ψιλοκομμένες

Ξινή κρέμα, salsa και γουακαμόλε

Για το σερβίρισμα
Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, ρίξτε τον κιμά και τσιγαρίστε τον «σπάζοντάς» τον με ένα ξύλινο κουτάλι, μέχρι να μαγειρευτεί καλά. Βγάλτε το λίπος από το τηγάνι αφήνοντας μέσα μόνο 2 κουταλιές. Ρίξτε την σκόνη τσίλι, το κύμινο και ¾ κ.γ. αλάτι, ανακατέψτε και συνεχίστε το μαγείρεμα για 1 λεπτό. Αφήστε το στην άκρη. Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, λιώστε το βούτυρο. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε συνεχώς για 1-2 λεπτά. Ρίξτε το γάλα σιγά σιγά και ανακατέψτε. Όταν το γάλα αρχίσει να κοχλάζει, προσθέστε το τυρί λίγο λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Βγάλτε τη σάλτσα τυριού από τη φωτιά και αλατίστε. Βάλτε τα τσιπς τορτίγιας σε ένα ρηχό σκεύος σερβιρίσματος. Ρίξτε τη σάλτσα τυριού πάνω από τα τσιπς και από πάνω τον κιμά, τα μαύρα φασόλια, τις ντομάτες, το κόκκινο κρεμμύδι και τις jalapenos. Σερβίρετε με ξινή κρέμα, salsa και γουακαμόλε στο πλάι.

Πηγη: Finger Food με το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής