ΑΓΧΟΣ: ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΣΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ

photos of foot splint for treatment of injuries from broken bones.

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με υψηλά επίπεδα άγχους κινδυνεύουν περισσότερο από κατάγματα, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας ιταλικής επιστημονικής μελέτης.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει το άγχος με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Η νέα έρευνα αποκάλυψε πώς τα επίπεδα άγχους σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες συνδέονται με την οστική πυκνότητα.

Η έρευνα έγινε σε 192 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, μέσης ηλικίας 67,5 ετών.

Σε περίοδο 10 χρόνων αυξήθηκαν κατά 4% οι πιθανότητες σοβαρών καταγμάτων και κατά 2,5% καταγμάτων ισχίου για όσες είχαν σοβαρό άγχος έναντι γυναικών με χαμηλά επίπεδα άγχους.

Για την αξιολόγηση του άγχους χρησιμοποιήθηκαν 14 παράμετροι. Σε αυτές περιλαμβάνονταν η ένταση, ο φόβος, προβλήματα ύπνου και μνήμης, κατάθλιψη, σωματικά προβλήματα, ανησυχία.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι τα επίπεδα άγχους συνδέονταν σημαντικά με την ηλικία, την ηλικία εμμηνόπαυσης, τα χρόνια που μεσολάβησαν από την εμμηνόπαυση και τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Η Dr. Jo Ann Pinkerton, δήλωσε ότι η οστεοπόρωση βρίσκεται σε ανοδική πυρεία. Εκτός από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι γυναίκες με άγχος πρέπει να εξετάζονται για οστεοπόρωση λόγω του υψηλότερου κινδύνου χαμηλής οστικής πυκνότητας που συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος λόγω οστεοπόρωσης.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Menopause.

Πηγη: onmed.gr