ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ-ΣΤΕΓΝΩΤΗΡΙΑ

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να φανούν όσα νοικοκυριά διαθέτουν πλυντήριο – στεγνωτήριο, αφού, όπως δείχνει νέα αμερικανική έρευνα, τα αρωματικά προϊόντα πλυντηρίου μπορεί σε συνδυασμό με τον θερμό αέρα της οικιακής συσκευής να απελευθερώσουν καρκινογόνες χημικές ουσίες. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί εντόπισαν έναν επικίνδυνο συνδυασμό χημικών ουσιών, που εκπέμπεται μέσω των αεραγωγών κατά τη διάρκεια λειτουργίας του στεγνωτηρίου.

Αν και η έρευνα διεξήχθη στις ΗΠΑ, οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι πως το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα νοικοκυριά στη Βρετανία, με τα επικίνδυνα χημικά να προκαλούν πονοκεφάλους, κρίσεις άσθματος, ακόμα και επιληπτικές κρίσεις. Την έρευνα πραγματοποίησε η καθηγήτρια Άννα Στάινμαν, ειδική στις επιπτώσεις της ρύπανσης στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιατλ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις αναθυμιάσεις που εκπέμπουν τα στεγνωτήρια, όταν υπάρχει ταυτόχρονη χρήση υγρού απορρυπαντικού και αρωματικών φύλλων στεγνωτηρίου. Η ανάλυση των αερίων έδειξε ότι απελευθερώνονται μέσω των αεραγωγών περισσότερες από 25 πτητικές οργανικές ενώσεις, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται και 7 επικίνδυνοι ατμοσφαιρικοί ρύποι. Συγκεκριμένα, δύο από αυτές τις χημικές ουσίες, η ακεταλδεΐδη και το βενζόλιο, έχουν χαρακτηρισθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος ως καρκινογόνες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Air Quality, Atmosphere and Health» έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των αρωματικών καταναλωτικών προϊόντων. Όπως δήλωσε η καθηγήτρια Στάινμαν, η έρευνα έδειξε ότι ενώ οι ανησυχίες της κοινής γνώμης επικεντρώνονται στη ρύπανση που προκαλούν τα αυτοκίνητα και η βιομηχανία, δε θα πρέπει να ξεχνάμε τους κινδύνους στο σπίτι. Τέλος, η έρευνα προειδοποιεί ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στα αμερικανικά σπίτια, αφού το απορρυπαντικό που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα κυκλοφορεί ευρέως και στη Βρετανία.

Πηγή:το Βήμα