ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ

Τα εγκεφαλικά, δυστυχώς, συμβαίνουν υπερβολικά συχνά. Με μικρότερη – αλλά και πάλι, δυστυχή – συχνότητα μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο. Αυτό που είναι χειρότερο, όμως, είναι πως υπολογίζεται ότι 80% των περιπτώσεων μπορούν να προληφθούν. Και κάπως έτσι θα το καταφέρουμε.

Προσέχουμε την πίεση
Αν πάσχετε από υπέρταση, βρίσκεστε σε μεγάλο κίνδυνο για εγκεφαλικό. Διαχειριστείτε την αρτηριακή σας πίεση με τις συμβουλές του γιατρού σας και με τα κατάλληλα φάρμακα, και επίσης ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή.

Κόβουμε το κάπνισμα
Το τσιγάρο μας καταστρέφει, με το να στερεί οξυγόνο από το αίμα, αναγκάζοντας την καρδιά μας να δουλεύει περισσότερο. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων στο αίμα, συνεπώς και του εγκεφαλικού. Κόψτε το κάπνισμα σήμερα, και ο οργανισμός σας θα σας ευχαριστεί, από κάθε πιθανή άποψη.

Διαχειριζόμαστε τον διαβήτη
Οι ασθενείς με διαβήτη αντιμετωπίζουν τετραπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με τους μη διαβητικούς, συνεπώς η σωστή διαχείριση της ασθένειας είναι κρίσιμη για την καλή σας υγεία.

Γυμναζόμαστε
Μπορούμε να ελαττώσουμε τον κίνδυνο εγκεφαλικού (και μιας πολύ μεγάλης λίστας άλλων παθήσεων) με το να ασκούμαστε για 30 λεπτά, 5 μέρες την εβδομάδα. Σπάστε τα 30λεπτα σε πιο εύκολα, 10λεπτα μέρη, και κάντε ασκήσεις το πρωί, το απόγευμα ή όποτε έχετε λίγο ελεύθερο χρόνο.

Χάνουμε βάρος αν είμαστε υπέρβαροι
Το περιττό λίπος στον οργανισμό αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιοπάθειας, διαβήτη και πολλών άλλων παθήσεων. Με διατροφή και γυμναστική – και βοήθεια από έναν ειδικό, αν θέλετε – προσπαθήστε να διατηρήσετε το βάρος σας στα φυσιολογικά επίπεδα.

Τρώμε υγιεινά
Φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα, junk food μακριά μας. Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού, τρανς και κορεσμένων λιπαρών, και η υγεία σας θα σας ευγνωμονεί. Έτσι, θα καταφέρετε να ρυθμίσετε και τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό, που είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην πρόληψη ενός εγκεφαλικού.

Διαχειριζόμαστε την κολπική μαρμαρυγή
Αν πάσχετε από κολπική μαρμαρυγή, ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, συνεπώς πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας για να την διαχειρίζεστε. Αν παρατηρήσετε καρδιακές αρρυθμίες, μιλήστε με τον γιατρό σας για να γνωρίζετε αν πάσχετε ή όχι από την νόσο.

Πηγη: iatronet.gr