ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΠΡΩΤΕΙΝΗ: ΠΩΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ

Assorted delicious grilled meat with vegetable over the coals on a barbecue

Η πρωτεΐνη, μαζί με τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά, είναι μία από τις τρεις ομάδες θρεπτικών συστατικών που ο οργανισμός μας έχει ανάγκη για να συντηρηθεί και για να είναι υγιής. Και όμως, αν το παρακάνουμε με την πρωτεΐνη, ειδικά αν η διατροφή μας δεν περιλαμβάνει λιπαρά ή υδατάνθρακες, μπορεί να έχουμε πρόβλημα. Και, καθώς οι δίαιτες που εστιάζουν στην πρωτεΐνη είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, θα ήταν καλό να γνωρίζουμε τους πιθανούς κινδύνους.

Όταν, λοιπόν, ο οργανισμός μας δέχεται μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης, χωρίς λιπαρά ή υδατάνθρακες, για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμβαίνει κάτι που ονομάζεται δηλητηρίαση από πρωτεΐνη. Μπορεί να λαμβάνουμε τις απαραίτητες θερμίδες, αλλά όχι τα υπόλοιπα αναγκαία θρεπτικά συστατικά, και ο οργανισμός μας υποσιτίζεται. Η δηλητηρίαση από πρωτεΐνη είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, αλλά μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.

Τα συμπτώματά της είναι τα εξής:

Ναυτία
Πονοκέφαλοι
Απότομες αλλαγές στην διάθεση
Αδυναμία
Κόπωση
Χαμηλή αρτηριακή πίεση
Έντονη πείνα
Διάρροια
Χαμηλοί παλμοί καρδιάς
Αν ο οργανισμός μας δεν λαμβάνει τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη, όπως είναι λογικό, θα υπολειτουργεί, δεν θα υπάρχουν σωστές ισορροπίες. Υπερβολική πρωτεΐνη θεωρείται όταν περισσότερο από το 35% των καθημερινών μας θερμίδων προέρχονται από πρωτεΐνη.

Η καθημερινή δόση πρωτεΐνης μας ορίζεται κάπως έτσι: Πρέπει να λαμβάνουμε 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό. Βέβαια, το πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε πραγματικά εξαρτάται και από το ύψος, το βάρος, το πόση γυμναστική κάνουμε, αλλά και την γενικότερη κατάσταση της υγείας. Ευτυχώς, οι περισσότερες δημοφιλείς διατροφές που βασίζονται στην κατανάλωση πρωτεΐνης, όπως η Άτκινς, συμπεριλαμβάνουν και σωστές δόσεις λιπαρών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καλύτερες ισορροπίες.

Πηγη: iatronet.gr