ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΜΥΘΟΙ

Για τον καρκίνο ακούμε συνεχώς νέες πληροφορίες. Και πολλές από αυτές έχουν να κάνουν με την σχέση του με το φαγητό, και – όπως είναι λογικό – πολλές από αυτές αποδεικνύεται ότι είναι αναληθείς. Ας δούμε κάποιους μύθους και τον αντίλογο.

Μύθος: Οι όξινες δίαιτες προκαλούν καρκίνο
Αλήθεια: Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η διατροφή επηρεάζει το pH ολόκληρου του οργανισμού, ούτε πως αυτό επηρεάζει τον καρκίνο.

Μύθος: Οι επιζήσαντες από καρκίνο του μαστού πρέπει να αποφεύγουν σόγια και λιναρόσπορο.
Αλήθεια: Η κατανάλωση σόγιας σε φυσιολογικά επίπεδα (1 με 2 μερίδες την ημέρα) δεν αυξάνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου, ούτε αντιδρά αρνητικά με τα φάρμακα.

Μύθος: Τα superfoods προλαμβάνουν τον καρκίνο.
Αλήθεια: Η έννοια “superfood” είναι γενίκευση, και δεν έχει αντικειμενικά μεγάλη επιστημονική βαρύτητα. Προφανώς, το μόνο που κάνουν αυτές οι τροφές είναι να μας προσφέρουν σε μεγάλες ποσότητες απαραίτητα αντιοξειδωτικά.

Μύθος: Οι πολυβιταμίνες ελαττώνουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Αλήθεια: Λάθος. Μάλιστα, σε υπερβολικές δόσεις, τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί και να αυξήσουν τον κίνδυνο, αν δεν ακολουθούμε τις οδηγίες τους.

Μύθος: Υπάρχει θεραπεία για τον καρκίνο και μας την κρύβουν!
Αλήθεια: Τα post που διαβάζουμε από μη έμπιστες πηγές στο Facebook δεν λένε πάντα αλήθεια—αλλά ξέρουν πώς να μαζεύουν περισσότερα clicks.

Μύθος: Ορμόνες στο γάλα/ κρέας προκαλούν καρκίνο.
Αλήθεια: Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι ορμόνες του γάλακτος μπορούν να… επιζήσουν της διαδικασίας της πέψης, ούτε ότι μπορούν να παράγουν στοιχεία που να επιδρούν στον οργανισμό. Οι υποδοχείς ορμονών στον οργανισμό μας δεν αναγνωρίζουν τις ορμόνες της αγελάδας.

Μύθος: Τα εντομοκτόνα προκαλούν καρκίνο, συνεπώς τρώμε μόνο οργανικά προϊόντα.
Αλήθεια: Δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι μια “οργανική” διατροφή ελαττώνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Μύθος: Τα τηγάνια τεφλόν προκαλούν καρκίνο.
Αλήθεια: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό αποτελεί αληθινό κίνδυνο.

Μύθος: Τα μικροκύματα προκαλούν καρκίνο.
Αλήθεια: Οι ακτίνες του φούρνου μικροκυμάτων δεν είναι αρκετά ισχυρές για να επέμβουν και να επηρεάσουν το DNA. Τα μικροκύματα είναι 100% ασφαλή.

Μύθος: Το σώμα μας χρειάζεται “αποτοξίνωση” για να προληφθεί ο καρκίνος.
Αλήθεια: Τα νεφρά μας κάνουν υπέροχη δουλειά. Όλα τα υπόλοιπα (πλην της υγιεινής διατροφής) είναι θέμα μάρκετινγκ.

Μύθος: Η ωμοφαγία είναι πιο υγιεινή από την κατανάλωση μαγειρεμένων τροφών.
Αλήθεια: Πολλά λαχανικά χάνουν θρεπτικά συστατικά με το μαγείρεμα, ενώ άλλα (όπως η ντομάτα με το λυκοπένιο) χρειάζονται μαγείρεμα για να είναι πιο ωφέλιμα. Οι γενικεύσεις δεν βοήθησαν ποτέ.

Μύθος: Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι καρκινογόνα.
Αλήθεια: Δεν υπάρχουν αποδείξεις για αυτό.

Μύθος: Οι γενετικά τροποποιημένες τροφές είναι καρκινογόνες.
Αλήθεια: Αυτό δεν ισχύει—και, για να είμαστε ειλικρινείς, μάλλον χρειάζεται να γίνει μια ξεκαθάριση για το τι σημαίνει “γενετικά τροποποιημένες τροφές”.

Πηγη: iatronet.gr