5 ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Οι υγιείς σχέσεις με τους φίλους μας δεν κρατούν μόνο υπο έλεγχο την αρτηριακή πίεση και το σωματικό βάρος αλλά συμβάλλουν θετικά και στα παρακάτω:

Ωφελούν την ψυχική υγεία
Αισθάνεστε συχνά πιο ανάλαφρα με λιγότερο στρες και περισσότερο ευτυχισμένοι μετά από ένα απόγευμα με τους στενούς σας φίλους;

Έρευνες δείχνουν ότι η στήριξη ωφελεί την ψυχική υγεία βοηθώντας στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης και άγχους. Αυτό σημαίνει ότι η φιλία ωφελεί την υγεία όταν κάποιος γνωρίζει ότι έχει στενή σχέση και αισθάνεται στήριξη από αυτή.

Προάγει την υγεία της καρδιάς
Έρευνα σε μεσήλικες άντρες ανέλυσε πώς η συναισθηματική στήριξη από πολύ στενούς ανθρώπους και αυτή από εκτεταμένο δίκτυο επηρεάζει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι και τα δυο είδη δικτύου ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα σε όσους διαγνώστηκαν με στεφανιαία νόσο. Σύμφωνα με την έρευνα, το κάπνισμα και η έλλειψη κοινωνικής στήριξης ήταν 2 κύριοι παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο στους συμμετέχοντες. Αυτό είναι λογικό, δεομένου ότι έρευνες επίσης συνδέουν τη μοναξιά με περισσότερους θανάτους σε σχέση με την παχυσαρκία.

Η βοήθεια μπορεί να προστατεύσει από τον διαβήτη
Σε έρευνα που έγινε σε 3.000 μεσήλικες ή ηλικιωμένους, ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με ανθρώπους που είχαν μικρότερα δίκτυα. Η αφαίρεση ενός μέλους από το ΄δικτυο συνδεόταν με 5% έως 12% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

Ερευνητές πιστεύουν ότι μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν στη βελτίωση του τρόπου ζωής, της κατανάλωσης πιο υγιεινών τροφών και της καλύτερης άσκησης που είναι σημαντικά για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Η νόσος επίσης συνδέεται με την καθιστική ζωή και τα επιπλέον κιλά.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας
Άνθρωποι που αισθάνονται μόνοι έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια ανεξάρτητα από το αν είναι παντρεμένοι η έχουν στήριξη.

Αυτό σημαίνει ότι αν αισθάνονται μόνοι ακόμα κα με τους φίλους τους, ο φιλικός κύκλος μπορεί ενδεχομένως να μη συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για άνοια. Μεταξύ συμμετεχόντων που δήλωσαν ότι αισθάνονταν μόνοι στην έναρξη της έρευνας, το 13,4% εμφάνισε άνοια τα επόμενα 3 χρόνια. Ποσοστό 5,7% που δεν ανέφερε αισθήματα μοναξιάς ανέπτυξε άνοια.

Οι φίλοι βοηθούν στη μακροζωία
Έρευνα έδειξε ότι ηλικιωμένοι με το ισχυρότερο δίκτυο φίλων ήταν κατά 22% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της έρευνας σε σχέση με αυτούς που είχαν το πιο αδύναμο δίκτυο.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι φίλοι μπορούν να έχουν θετική επίδραση σε αρνητικές συμπεριφορές, όπως κάπνισμα και αλκοόλ, ενώ επίσης μπορούν να ενισχύσουν τη διάθεση και την αυτοεκτίμηση επιτρέποντας την καλύτερη αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.

Πηγη: iatronet.gr