ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΗ ΧΩΡΑ – ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Date

Για τέταρτη μέρα συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά στον Έβρο, έχοντας ήδη αποτεφρώσει πάνω από 45 χιλιάδες στρέμματα. Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα 111 πυρκαγιές.

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου σε εκπομπή της ΝΕΤ ο περιφερειάρχης Αρης Γιαννακίδης δήλωσε ότι η μέρα δείχνει να είναι καλύτερη όσον αφορά τις επιχειρήσεις των επίγειων και των εναέριων μέσων.

Σε απόγνωση οι κάτοικοι στον Έβρο

Στον Έβρο επιχειρούν 132 πυροσβέστες με 67 οχήματα, 80 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 8 αεροπλάνα (εκ των οποίων, τα 2 γαλλικά και τα 2 ισπανικά) και δύο ελικόπτερα.

Δεκάδες, πάντως, είναι τα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί ότι το Σαββατοκύριακο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στους νομούς Έβρου, Αιτωλοακαρνανίας, Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, στο δυτικό τμήμα της Λακωνίας, στις Κυκλάδες, τις Βόρειες Σποράδες, τη Λήμνο και τη Θάσο.

“Προς το παρόν δίνουμε τη μάχη κυρίως στον Έβρο, στο Μεσολόγγι στην Αιτωλοακαρνανία, στη Ζάκυνθο και βεβαίως στην Αρκαδία. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί”, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, λίγο μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Παναγιώτης Μπονάτσος, χθες εκδηλώθηκαν δυο ακόμη μέτωπα στην περιοχή, ενέργεια την οποία απέδωσε σε εμπρησμό. Πρόσθεσε ότι σήμερα Σάββατο υπάρχει μικρή πρόοδος στην πυρόσβεση και δεν κινδυνεύουν οικισμοί.

Σύμφωνα με τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής Σ. Στεφανίδη η μισή δύναμη του Σώματος επιχειρεί στον Έβρο, όπου η κατάσταση είναι τραγική.

Μιλώντας στο ΑΠΕ δήλωσε ότι είναι περίεργο το γεγονός ότι φωτιές μπαίνουν τα μεσάνυχτα, όταν η πυροσβεστική βρίσκεται στην μεγαλύτερη αδυναμία δράσης, ενώ ισχυρίστηκε ότι υπήρχε σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών.Τόνισε ωστόσο ότι “ζούμε ημέρες δραματικές, όπως το 2007, πράγμα που κάνει δύσκολο το έργο του Σώματος”.

Πύρινα μέτωπα απειλούν όλη τη χώρα

Σε εξέλιξη παραμένουν τα μέτωπα στη Γαβρολίμνη Ναυπάκτου, στην Πάπαρι Αρκαδίας, στο Μαλανδρίνο Φωκίδας και στο Κυλιόμενο Ζακύνθου.

Ένας 35χρονος, αλβανικής καταγωγής συνελήφθη και κρατείται ως υπαίτιος για τη φωτιά που ξέσπασε στη Γαβρολίμνη Ναυπάκτου.

Ο 35χρονος είναι κάτοικος χωριού κοντά στο μέτωπο της φωτιάς. Ο ίδιος ομολόγησε ότι έβαλε φωτιά σε ξερά χόρτα με σπίρτα. Τον συλληφθέντα είδαν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ειδοποίησαν την Αστυνομία.

Στη Ζάκυνθο επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ελικόπτερο. Μεγαλύτερη είναι η δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος που έχει αναπτυχθεί στη Ναύπακτο: 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα, 3 αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Στην Αρκαδία επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 24 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 2 αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Τέλος, στο Μαλανδρίνο έχει αναπτυχθεί δύναμη 50 πυροσβεστών με 21 οχήματα, 19 άτομα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο

Με απόφαση του γγ. Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρου Μπούφη κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας οι τοπικές κοινότητες Πάπαρι, Αγριακόνα, Δάφνη, Καλτεζές και Μαυρόγιαννη του Δήμου Τριπόλεως.

Στην ταχεία Δορυφορική Χαρτογράφηση της πυρκαγιάς στον ‘Eβρο προχωρά η γγ. Πολιτικής Προστασίας μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Safer.

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα