Η “ΑΛΛΗ” ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ

Το λεμόνι και ο κόλιανδρος δίνουν τόνους εσπεριδοειδών στην αλμυρή φέτα.

Η Anna Jones που δημιούργησε τη σαλάτα την ονομάζει «traffic light» (φανάρι κυκλοφορίας) γιατί χρησιμοποιεί τοματίνια κόκκινα, πράσινα και κίτρινα. Και ενώ ο βασιλικός είναι ο προφανής σύντροφος της τομάτας, η μέντα προέρχεται από την ίδια οικογένεια και δροσίζει τον ουρανίσκο.

Για 4 άτομα:

200 γρ. φέτα
800 γρ. τοματίνια όλων των χρωμάτων
1 ακέρωτο λεμόνι
1 κ.γ. σπόροι κόλιανδρου, κοπανισμένοι σε γουδί
ελαιόλαδο
ψιλοκομμένα φυλλαράκια από 1 κλωνάρι μέντα (ή δυόσμο)
θαλασσινό αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220°C.
Βάλτε τη φέτα σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Πασπαλίστε από πάνω το ξύσμα από το μισό λεμόνι, τους σπόρους κόλιανδρου, μαύρο πιπέρι και ελάχιστο ελαιόλαδο.
Βάλτε τη φέτα στον φούρνο για 25’, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει.
Εντωμεταξύ, κόψτε τις τομάτες στη μέση και βάλτε τις σε μπολ. Αλατοπιπερώστε καλά, ανακατέψτε με το ξύσμα του άλλου μισού λεμονιού και μερικές κουταλιές ελαιόλαδο.
Περιχύστε στις τομάτες το χυμό μισού λεμονιού, και δοκιμάστε αν χρειάζεται περισσότερο. Ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας και αφήστε να σταθεί για λίγα λεπτά.
Όταν η φέτα είναι έτοιμη, κόψτε την με το κουτάλι σε κομμάτια και απλώστε την πάνω στις τομάτες. Πασπαλίστε με τα φυλλαράκια μέντας.
Σερβίρετε με ζεστές πιτούλες ή φρυγανισμένο ψωμί με ελαιόλαδο και πρασινάδα.
Aπό το βιβλίο A Modern Way to Eat της Anna Jones, εκδ. HarperCollins.

Πηγή: iefimerida.gr