banner ad

ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

. September 30, 2018 . 0 Comments

Αν ήταν στο χέρι του, το καμάρι σας θα μπορούσε να ζει τρώγοντας μόνο γλειφιτζούρια! Είναι γεγονός πως όσο κι αν προσπαθείτε να τα αποφύγετε, τα γλυκά, τα πατατάκια και πάσης φύσης junk food, θα βρουν τον δρόμο τους για το… στόμα του παιδιού σας.

Tομάτες
Οι τομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, μια ουσία που προστατεύει από πολλές μορφές καρκίνου. Μαγειρεύοντας δε τις τομάτες, απελευθερώνεται ακόμα περισσότερο λυκοπένιο, αποκτώντας ακόμα μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Ακόμα καλύτερο είναι να συνδυάζετε τροφές με τομάτες και καλά λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο), γιατί έτσι ο οργανισμός απορροφά ακόμα καλύτερα το λυκοπένιο. Μπορείτε, λοιπόν, να ετοιμάζετε φρέσκια σάλτσα τομάτας για τις πίτσες και τα ζυμαρικά σας ή να σερβίρετε με σάλτσα τομάτας τα κεφτεδάκια.

Βασιλικός
Το βότανο αυτό είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά -βιταμίνες Α, C και K- καθώς και σε σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο και βοηθά στην χώνεψη. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί ακόμα και να ανακουφίσει από πονοκεφάλους. Για να το εντάξετε στην διατροφή των παιδιών σας, μπορείτε να φτιάξετε σάλτσα πέστο για ζυμαρικά ή κοτόπουλο ή να το αναμείξετε σε σάλτσα τομάτας. Μπορείτε, επίσης, να τον ψιλοκόψετε και να τον ‘κρύψετε’ στον κιμά για τα κεφτεδάκια.

Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Περιέχει ‘καλά’ βακτήρια, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ -αυτό με τα χαμηλά λιπαρά- είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και δεν περιέχει ζάχαρη. Μπορείτε, αν θέλετε, να το σερβίρετε με λίγο μέλι ή και με σιρόπι αγαύης, το οποίο έχει γλυκιά γεύση αλλά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Θα βρείτε σιρόπι αγαύης σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Λάχανο
Δύσκολα τρώνε τα παιδιά πράσινα, φυλλώδη λαχανικά. Ωστόσο, το λάχανο έχει απαλή γεύση και είναι τραγανό, άρα τα παιδιά μπορεί να το προτιμήσουν στην ωμή μορφή του. Επιπλέον, όπως ισχύει για το μπρόκολο και το κάλε, το λάχανο περιέχει φυτοχημικά συστατικά, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου, ενώ βοηθούν και στην χώνεψη. Μπορεί ακόμη να απομακρύνει τις βλαβερές τοξίνες από τον οργανισμό. Μπορείτε, λοιπόν, είτε να το προσφέρετε ως σαλατικό, είτε να ετοιμάσετε νόστιμες συνταγές με λάχανο, όπως λαχανοντολμάδες.

Σολομός
Είναι πλούσιος σε Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία ενισχύουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, καταπολεμούν την κατάθλιψη και έχουν εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Προσοχή, όμως: Επιλέξτε ιδανικά σολομό από ελληνικά νερά, τα οποία έχουν χαμηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων, και ακόμα καλύτερα ‘άγριο’.

Πηγη: itrofi.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & ΠΑΙΔΙ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *