banner ad

ΓΙΑΤΙ ΚΛΑΙΝΕ ΤΑ ΜΩΡΑ;

. August 28, 2011 . 0 Comments

Τα μωρά κλαίνε. Δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγετε -είναι ο μόνος τρόπος που έχουν για να επικοινωνήσουν. Δεδομένου ότι το μωρό σας δεν μπορεί να σας πει τι θέλει, ίσως να αναρωτιέστε «Πώς θα ξέρω τι θέλει;». Μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά μετά από πολλές δοκιμές και λάθη σύντομα θα μάθετε να προβλέπετε τις ανάγκες του, να διαβάζετε τα σημάδια και να το κάνετε να χαμογελάει. Εδώ θα βρείτε τους πιο συνηθισμένους λόγους που τα μωρά κλαίνε. Αν το μικρό σας γκρινιάζει, διαβάστε την παρακάτω λίστα και ίσως ανακαλύψετε κάτι που βοηθά.

Πώς μπορώ να καταλάβω γιατί το μωρό μου κλαίει;

Πεινάει

Μόλις μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό σας θέλει να φάει -κάνει φασαρία, θόρυβο και πηγαίνει κοντά στο στήθος σας όταν το έχετε αγκαλιά- θα μπορείτε να το ταΐζετε προτού αρχίσει να κλαίει. Μέχρι τότε, όταν το μωρό σας κλαίει, το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να δείτε αν πεινάει. Το γάλα ίσως να μη σταματήσει το κλάμα αμέσως, αλλά αφήστε το φάει αν θέλει. Θα σταματήσει όταν χορτάσει.

Χρειάζεται να του αλλάξετε πάνα

Μερικά μωρά σας θα σας ενημερώσουν αμέσως όταν πρέπει να τους αλλάξετε πάνα. Άλλα δεν ενοχλούνται όταν είναι λερωμένα (πολλοί γονείς εκπλήσσονται όταν σηκώνουν το παιδί τους και αντιλαμβάνονται ότι έχει λερωθεί και δεν έκανε κανένα θόρυβο). Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτό είναι εύκολο να ελεγχθεί και απλό να διορθωθεί.

Ζεσταίνεται ή κρυώνει

Συνήθως τυλίγουμε το νεογέννητό μας με μια κουβέρτα και προσπαθούμε να το κρατάμε ζεστό (κατά κανόνα, το μωρό πρέπει να φοράει ένα ρούχο παραπάνω από εσάς). Έτσι, όταν το μωρό σας κρυώνει, όταν για παράδειγμα του βγάζετε τα ρούχα για να του αλλάξετε πάνα, αυτό θα εκφράσει τη δυσφορία του κλαίγοντας. Θα μάθετε πώς να αλλάζετε γρήγορα μια πάνα και να το ντύνετε. Να είστε προσεκτικοί και να μην του φοράτε πολλά ρούχα, γιατί τα μωρά συνήθως διαμαρτύρονται όταν κρυώνουν και όχι όταν ζεσταίνονται, άρα δεν θα σας το δείξουν τόσο έντονα.

Θέλει αγκαλιά

Τα μωρά θέλουν να τα παίρνετε αγκαλιά. Τους αρέσει να βλέπουν τα πρόσωπα των γονιών τους, να ακούνε τη φωνή τους, να ακούνε τους χτύπους της καρδιάς τους και μπορούν ακόμη να αναγνωρίσουν το μοναδικό άρωμά τους (ιδίως το γάλα της μαμάς). Αφού φάνε, ρευτούν και αλλαχθούν, πολλά παιδιά απλώς θέλουν μια αγκαλιά. Ίσως αναρωτιέστε αν θα κακομάθετε το παιδί σας αν το κρατάτε αγκαλιά τόσο πολύ, αλλά κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής του αυτό δεν ισχύει. Υπάρχει διαφορά στο πόση ώρα θέλει ένα μωρό να το έχετε αγκαλιά. Κάποια απαιτούν πολλή προσοχή, ενώ άλλα μπορούν να περάσουν αρκετή ώρα στο καρεκλάκι τους. Αν στο μωρό σας αρέσει η προσοχή, σηκώστε το, βάλτε το σε ένα μάρσιπο και κρατήστε το κοντά σας.

Δεν αντέχει άλλο

Ενώ στα νεογέννητα συχνά αρέσει η προσοχή, μπορούν εύκολα να κουραστούν και να καταρρεύσουν. Ίσως να διαπιστώσετε ότι το μωρό σας κλαίει περισσότερο από το συνηθισμένο μετά από διακοπές με πολλά μέλη της οικογένειας ή ότι στο τέλος κάθε ημέρας κλαίει ενώ δεν υπάρχει λόγος. Τα νεογέννητα δεν μπορούν να επεξεργαστούν όλα τα ερεθίσματα που λαμβάνουν -τα φώτα, το θόρυβο, να πηγαίνουν από χέρι σε χέρι- και ίσως όλη αυτή η δραστηριότητα να τα κατακλύζει. Το κλάμα είναι ο δικός τους τρόπος να πουν «έχω βαρεθεί». Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν το μωρό σας είναι κουρασμένο. Βάλτε το μωρό σας σε ένα ήσυχο μέρος και αφήστε το να ηρεμήσει και στη συνέχεια δείτε αν μπορείτε να το βάλετε για ύπνο.

Δεν νιώθει καλά

Αν μόλις έχετε ταΐσει το μωρό σας και έχετε ελέγξει ότι είναι άνετο (μπορεί να ενοχλείται από κάτι τόσο απλό όσο μια τρίχα που είναι τυλιγμένη γύρω από δάχτυλό του ή μια ετικέτα στα ρούχα του που το ενοχλεί) αλλά αυτό κλαίει, ελέγξτε τη θερμοκρασία του για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι άρρωστο. Το κλάμα ενός άρρωστου μωρού τείνει να είναι διαφορετικό από το κλάμα απογοήτευσης ή πείνας και σύντομα θα μάθετε πότε το κλάμα του μωρού σας «απλώς δεν είναι φυσιολογικό» και θα πρέπει να το πάτε στο γιατρό.

Κανένα από τα παραπάνω

Μερικές φορές ίσως να μην μπορείτε να καταλάβετε τι συμβαίνει. Πολλά νεογέννητα είναι ανήσυχα κάποιες στιγμές. Αυτές μπορεί να κυμαίνονται από λίγα λεπτά έως και πολλές ώρες αν υποφέρει από κολικούς. Το ακατάπαυστο κλάμα για τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα και τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα είναι ένδειξη κολικών. Ακόμη και αν το μωρό σας δεν κλαίει τόσο πολύ, το κλάμα του σας στεναχωρεί. Όταν όλα έχουν αποτύχει, δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κλαίει. Τι πρέπει να κάνω;

Τυλίξτε το σε μια κουβερτούλα και κρατήστε το κοντά σας. Στα περισσότερα νεογέννητα αρέσει να αισθάνονται ζεστά και ασφαλή, όπως όταν βρίσκονταν στη μήτρα της μητέρας τους, γι’ αυτό τυλίξτε το σε μια κουβέρτα και κρατήστε το κοντά σας. Αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι μερικά μωρά βρίσκουν το φάσκιωμα αυτό πολύ περιοριστικό και ανταποκρίνονται καλύτερα σε άλλες μεθόδους, όπως η ρυθμική κίνηση ή μια πιπίλα.

Αφήστε το να ακούσει το ρυθμό

Τα μωρά έχουν συνηθίσει να ακούνε τον ήχο της καρδιάς σας, γι’ αυτό θέλουν να βρίσκονται κοντά σας. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να παίξετε απαλή μουσική, να τραγουδήσετε ένα νανούρισμα ή ακόμα και να το βάλετε να ακούσει τον ήχο ενός ανεμιστήρα ή μιας ηλεκτρικής σκούπας.

Βάλτε τo σε κίνηση

Μερικές φορές, όταν κρατάτε το μωρό σας, η κίνηση το ηρεμεί. Άλλες φορές, πάλι, βοηθάει αν το κουνήσετε στο ριλάξ ή το πορτμπεμπέ του, σε μια κουνιστή καρέκλα ή αν βάλετε το κάθισμα του αυτοκίνητου πάνω στο στεγνωτήριο ενώ βρίσκεται σε λειτουργία (οι δονήσεις μπορεί μετακινήσουν το καρεκλάκι και να πέσει, οπότε φροντίστε να μείνετε κοντά του ενώ το κάνετε αυτό!). Θα μπορούσατε επίσης να το πάτε μια βόλτα με το καρότσι ή με το αυτοκίνητο.

Κάντε του μασάζ

Στα περισσότερα μωρά αρέσει να τα αγγίζουν, έτσι ένα μασάζ μπορεί να είναι ό,τι καλύτερο για να κατευνάσετε το μωρό σας. Μην ανησυχείτε αν δεν γνωρίζετε τις τέλειες κινήσεις. Εφόσον του κάνετε μασάζ με απαλές και αργές κινήσεις, θα ανακουφιστεί. Επίσης, δοκιμάστε να τρίψετε την πλάτη ή την κοιλιά του. Αυτό θα βοηθήσει αν θα έχει αέρια, τα οποία μπορεί να είναι υπεύθυνα και για τους κολικούς.

Αφήστε το να πιπιλίσει κάτι

Ακόμα και όταν δεν πεινάει, το πιπίλισμα μπορεί να σταθεροποιήσει τους κτύπους της καρδιάς ενός βρέφους, να χαλαρώσει το στομάχι του και να ηρεμήσει τα άκρα του. Δώστε του μια πιπίλα και αφήστε το να χαλαρώσει.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Κανένα μωρό δεν έχει πάθει κάτι πολύ σοβαρό από το κλάμα, αλλά ένα μωρό που κλαίει ασταμάτητα προκαλεί άγχος στους νέους γονείς. Έχουν χρόνια έλλειψη ύπνου και μπορεί να μην είναι πια σίγουροι πώς να φροντίσουν το μωρό τους. Τα συναισθήματα της μαμάς επίσης δεν είναι σταθερά λόγω των ορμονικών αλλαγών που περνά. Ο μπαμπάς ίσως να μην είναι σίγουρος ποιος ρόλο πρέπει να διαδραματίσει στη φροντίδα του νεογέννητου ή αν θα έχει ποτέ ξανά την προσοχή της συζύγου του. Στο παραπάνω σενάριο προσθέστε και ένα μωρό που κλαίει και θα καταλάβετε γιατί πολλοί γονείς κυριεύονται με αισθήματα ανικανότητας.

Αν έχετε ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες του μωρού σας και έχετε δοκιμάσει να το ηρεμήσετε αλλά ακόμα κλαίει, ήρθε η στιγμή κοιτάξετε και λίγο τον εαυτό σας για να μη φτάσετε και εσείς στα όριά σας.

• Βάλτε το μωρό σας σε ασφαλές μέρος και αφήστε το να κλάψει για λίγο.

• Καλέστε ένα φίλο ή συγγενή και ζητήστε τη συμβουλή του. • Κάντε ένα διάλειμμα και να αφήστε κάποιον άλλο να αναλάβει.

• Βάλτε ήσυχη μουσική.

• Πάρτε βαθιές ανάσες.

• Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι το μωρό σας είναι καλά και ότι το κλάμα δεν του κάνει κακό –ίσως απλώς να θέλει να εκτονωθεί.

• Επαναλάβετε στον εαυτό σας «Θα ξεπεράσει αυτή τη φάση».

• Ό,τι κι αν κάνετε, μην ξεσπάσετε την απογοήτευσή σας στο το μωρό σας κουνώντας το δυνατά.

Ευτυχώς, τα παιδιά (και οι γονείς τους) έχουν μεγάλα αποθέματα αντοχής και καταφέρνουν να ξεπεράσουν ακόμη και τα πιο δύσκολα επεισόδια. Κάντε κουράγιο και να έχετε υπόψη σας ότι μέχρι το μωρό σας να γίνει 8 με 12 εβδομάδων θα μπορεί να ηρεμεί πιο εύκολα και το κλάμα θα περιοριστεί.

Πηγή: mybabysworld

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & ΠΑΙΔΙ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *