ΤΑ ΑΠΟΚΟΣΜΑ ΜΑΥΡΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΣΑΝ-ΤΣΑΝ

Η ανακάλυψη των «αρχαίων φυλάκων» από αρχαιολόγους στο Περού

Ένα δωμάτιο γεμάτο με μαύρα ξύλινα αγάλματα 800 ετών που έχουν ύψος περίπου 70 εκατοστά ανακαλύφθηκε στο Περού.

Ο αρχαιολογικός θησαυρός βρέθηκε στα ερείπια του Τσαν Τσαν, Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Μερικά από τα αγαλματίδια φέρουν πήλινες μάσκες, ενώ στο σύνολό τους βρίσκονται μέσα σε κοιλώματα (σηκούς).

Οι απόκοσμες μορφές σχηματίζουν μία σειρά που οδηγεί σε μια αυλή όπου πραγματοποιούνταν ιεροτελεστίες.

Η πόλη Τσαν Τσαν ήταν η μεγαλύτερη στην Αμερική πριν να την ανακαλύψει ο Κολόμβος, και ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1986. Έφτασε στην ακμή της μεταξύ του 900 και του 1470 μ.Χ. και αριθμούσε πάνω από 10.0000 κτίρια.

Ο οικισμός καταστράφηκε κατά την επικράτηση των Ίνκας στην περιοχή και μετά από χρόνια εγκαταλείφθηκε.

«Στο πέρασμα που βρέθηκε προσφάτως στο Τσαν Τσαν, ανακαλύφθηκαν 19 ξύλινα εδώλια με πήλινες μάσκες» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού της χώρας, Patricia Balbuena, όπως αναφέρει το Daily Mail.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που πραγματοποίησαν την ανασκαφή, ο διάδρομος μήκους 33 μέτρων στον οποίο υπάρχουν τα μυστηριώδη αγάλματα είναι αντιπροσωπευτικός μιας ξεχωριστής φάσης της ιστορίας της περιοχής.

«Υποθέτουμε ότι είναι φύλακες» δήλωσε ο αρχαιολόγος Henry Gayoso Rullier. «Ενδέχεται να ανήκουν στη μέση περίοδο του Τσαν Τσαν, μεταξύ 110 και 1300 μ.Χ., και σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με τα αρχαιότερα γλυπτά στην περιοχή».

Μαζί με τα αγάλματα βρέθηκαν χειροποίητα αντικείμενα τέχνης. Τα εξωτερικά τοιχώματα είναι διακοσμημένα με μία τοιχογραφία από λάσπη που απεικονίζει κύματα και εικόνες καθημερινότητας.

Πηγη: newsbeast.gr