ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Obesity, δείχνει πως ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος αποτελεί παράγοντα που «ευθύνεται» κατά ένα μέρος για τα ποσοστά θνησιμότητας του πληθυσμού παγκοσμίως.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 500.000 ενήλικες. Συνολικά, κάθε αύξηση του δείκτη μάζας σώματος κατά 5 kg/m2, βρέθηκε να σχετίζεται με αύξηση της πιθανότητας πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 16% και 61% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η μεθοδολογία της παρούσας μελέτης συμπεριέλαβε και αναλύσεις του γονιδιώματος των εθελοντών, γεγονός που εξασφαλίζει μεγαλύτερη ακρίβεια στην εκτίμηση της επίπτωσης που έχει ο δείκτης μάζας σώματος στα ποσοστά θνησιμότητας, αφαιρώντας πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα και η σωματική δραστηριότητα.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν ότι το υπερβάλλον σωματικό βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν την πιθανότητα πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και ειδικότερα από καρδιαγγειακά νοσήματα και πολλές μορφές καρκίνου. Κλείνοντας, τονίζει την αναγκαιότητα εφαρμογής στρατηγικών για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγη: neadiatrofis.gr