Η ΨΩΡΙΑΣΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ

Date

Οι πάσχοντες από ψωρίαση έχουν έως τριπλάσιες πιθανότητες – σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό – να εκδηλώσουν εγκεφαλικό και καρδιακή αρρυθμία, αναφέρουν δανοί ερευνητές.

Αναλύοντας στοιχεία από 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους, διαπίστωσαν πως τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι νέοι με ψωρίαση.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το δέρμα και τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να μοιράζονται παρόμοιες πηγές φλεγμονής.

Τα δερματικά κύτταρα φυσιολογικά ανανεώνονται κάθε τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, αλλά στους πάσχοντες από ψωρίαση η διαδικασία αυτή γίνεται πολύ πιο νωρίς – κάθε δύο έως έξι ημέρες, με συνέπεια να δημιουργούνται κόκκινες, σαν λέπια πλάκες στο δέρμα.

Η νόσος προσβάλλει σχεδόν το 2% του γενικού πληθυσμού – οι πάσχοντες στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 200.000 – ενώ οι αιτίες της παραμένουν άγνωστες.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό της περιόδου 1997-2006, όλων των κατοίκων της Δανίας. Οι 36.765 από αυτούς είχαν ήπια ψωρίαση και οι 2.793 σοβαρή ψωρίαση.

Στους ασθενείς ηλικίας κάτω των 50 ετών με ήπια ψωρίαση, ο κίνδυνος καρδιακής αρρυθμίας ήταν αυξημένος κατά 50%, ενώ ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν αυξημένος κατά 97%, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Στους ασθενείς με σοβαρή ψωρίαση, ο κίνδυνος ήταν σχεδόν τριπλάσιος και στις δύο περιπτώσεις (ήταν αυξημένος κατά 198% και 180% αντιστοίχως).

Οι ανάλογες αυξήσεις στους ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών ήταν πολύ μικρότερες.

Τα ευρήματα αυτά «επιβεβαιώνουν πως οι πάσχοντες από ψωρίαση διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο», έγραψαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Stroke» όπου δημοσιεύεται η μελέτη τους.

Ωστόσο, έσπευσαν να διευκρινίσουν πως η μελέτη τους υποδεικνύει μία συσχέτιση και δεν υποδηλώνει πως η ψωρίαση είναι αιτία της αρρυθμίας ή του εγκεφαλικού.

Πηγή:τα Νέα

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα