Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες που έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Όπως φαίνεται τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης σοκολάτας μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων και πρόκλησης εγκεφαλικών επεισοδίων.

Βέβαια οι ειδικοί έσπευσαν να επισημάνουν πως η έρευνα έχει και την «σκοτεινή» της πλευρά αφού η αυξημένη κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να προστατεύει καρδιά και εγκέφαλο είναι πιθανό όμως να έχει άλλες παρενέργειες στον οργανισμό.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ μελέτησε τα αποτελέσματα επτά μελετών στις οποίες συμμετείχαν 114 χιλιάδες ασθενείς. Οι ερευνητές χώρισαν τους ασθενείς σε ομάδες ανάλογα με την κατανάλωση σοκολάτας που έκαναν.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι κατανάλωναν περισσότερες από δύο (ολόκληρες) σοκολάτες την εβδομάδα είχαν 37% μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις και 29% μικρότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερη σοκολάτα. Η κατανάλωση της σοκολάτας φαίνεται ότι προστατεύει κυρίως από προβλήματα που σχετίζονται με την στεφανιαία αρτηρία.

Τόσο διάφοροι ειδικοί αλλά και οι ίδιοι οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα πρέπει να αντιμετωπισθούν με επιφυλακτικότητα. Η σοκολάτα είναι λιπαρή, έχει ζάχαρη και άλλα επιβαρυντικά για τον οργανισμό συστατικά και η αυξημένη κατανάλωση της ευνοεί την πρόσληψη βάρους αλλά και παθήσεις όπως ο διαβήτης.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι πολύ ενθαρρυντικά αλλά θα χρειαστούν νέες έρευνες για να εξακριβωθεί η ευεργετική επίδραση της σοκολάτας σε καρδιά και εγκέφαλο. Είναι πάντως πιθανό η δημιουργία σοκολάτας με μειωμένα επίπεδα ζάχαρης και λιπαρών ουσιών να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά ως μέσο πρόληψης για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια. Η συμβουλή μας είναι όσοι δεν τρώνε σοκολάτα να μην ξεκινήσουν τώρα την αλόγιστη κατανάλωση ενώ οι λάτρεις της σοκολάτας να αποφύγουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μονομιάς. Είναι προτιμότερο να καταναλώνουν σε σταθερή βάση μικρές ποσότητες» δήλωσε στο BBC ο Όσκαρ Φράνκο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.