banner ad

ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 2019

. March 9, 2019 . 0 Comments

Συνταγή για ταραμοσαλάτα από Μπαρμπαρίγου, Πετρετζίκη, Λαζάρου, Δρίσκα, Λουκάκο

Η Καθαρά Δευτέρα 2019 επιτέλους έφθασε και μαζί η ώρα του ταραμά και της ταραμοσαλάτας.

Και αυτό γιατί δεν νοείται Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα και ταραμά.

Ενόψει λοιπόν του τραπεζιού για τα Κούλουμα 2019 βρήκαμε τις συνταγές για ταραμοσαλάτα 5 τοπ σεφ, τις συγκεντρώσαμε και τις παρουσιάζουμε παρακάτω.

Φτιάχνουμε λοιπόν ταραμοσαλάτα για τα Κούλουμα με τις συνταγές των: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, Ακη Πετρετζίκη, Λευτέρη Λαζάρου, Γιάννη Λουκάκο και Βαγγέλη Δρίσκα:

  • Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

  • 6 μέτριες βρασμένες πατάτες (με τη φλούδα τους)
  • 3 κ.σ. γεμάτες λευκός ταραμάς
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι (χυμός)
  • 2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • 2 φλ. ελαιόλαδο απαλό
  • λίγο νερό

Εκτέλεση 

Βράζουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε, τις κομματιάζουμε, προσθέτουμε τον ταραμά, το κρεμμύδι, τον άνηθο και το λεμόνι. Χτυπάμε στο μίξερ και προσθέτουμε σε ροή το λάδι. Στο τέλος βάζουμε το νερό. 

  • Ακης Πετρετζίκης

Υλικά

  • 300 γρ. ψωμί χωρίς κόρα (600 γρ. μουλιασμένο και στραγγισμένο)
  • 1,2 λίτρα νερό
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 200 γρ. ταραμάς λευκός
  • χυμό από 2-3 λεμόνια
  • ξύσμα από 2-3 λεμόνια
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. σπορέλαιο
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ψωμί, 1 λίτρο νερό και το αφήνουμε να μουλιάσει πολύ καλά.
  • Σε ένα άλλο μπολ στρώνουμε μία πετσέτα και ρίχνουμε μέσα το ψωμί με το νερό. Κλείνουμε το ψωμί στην πετσέτα και το στύβουμε πολύ καλά μέχρι να φύγει όλη η υγρασία του. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε στο μούλτι το κρεμμύδι κομμένο σε 4 κομμάτια, το σκόρδο, 200 γρ. νερό και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσουν.
  • Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ, που έχουμε στρώσει μία πετσέτα, και τα στραγγίζουμε πολύ καλά μέχρι να φύγει όλη η υγρασία. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Παίρνουμε το πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια προσθέτουμε το μείγμα με το κρεμμύδι και το σκόρδο, τον ταραμά, το ψωμί, τον χυμό και το ξύσμα από 2 ή 3 λεμόνια (ανάλογα με την οξύτητά τους) και πιπέρι. Χτυπάμε 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αφρατέψει το μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο.
  • Αν δεν έχουμε καπάκι με άνοιγμα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο σε δόσεις ανά 50 γρ. η κάθε μία.
  • Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται περισσότερο λεμόνι και σερβίρουμε με τις ελιές, το ελαιόλαδο, πιπέρι και το θυμάρι.
  • Λευτέρης Λαζάρου 

Υλικά

  • 100 γρ. λευκός ταραμάς
  • 1 μέτριο λευκό κρεμμύδι
  • 350 ml καλό σπορέλαιο
  • 50 ml απαλό ελαιόλαδο
  • 100-120 ml μεταλικό νερό
  • Πιπέρι λευκό
  • 2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • 3-4 κ.σ. χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

  • Βάζετε σε μπλέντερ τον ταραμά με όλα τα υλικά εκτος απο τον άνηθο, και χτυπάτε μεχρι να δέσει ο ταραμάς. Στο τέλος, βάζετε μέσα και τον άνηθο και ανακατεύετε.
  • Το μείγμα γίνεται πολύ σφιχτό και ρίχνετε παγωμένο νερό και συνεχίζετε να χτυπάτε, μέχρι να γίνει μια απαλή αλοιφή.
  • Προσθέστε λίγο άσπρο πιπέρι για να τον κάνετε πιο πικάντικο.
  • Τον βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Σερβίρετε πάνω σε βραστές πατάτες και πασπαλίζετε με άνηθο ή σαν ντιπάκι με τη λαγάνα.
  • Γιάννης Λουκάκος

Υλικά

  • 150 γρ. λευκός ταραμάς
  • 75 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 95 γρ. κρεμμύδι σοφρίτο
  • 500 γρ. ηλιέλαιο
  • 65 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. νερό, κρύο
  • 20 γρ. λεμόνι, χυμός

Εκτέλεση

Σε μια κανάτα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Σε ένα μπλέντερ ή πολυμηχάνημα ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το νερό και τα αλέθουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Συνεχίζουμε να αλέθουμε και προσθέτουμε στο μείγμα τα δύο είδη του λαδιού πολύ αργά στην αρχή, σχεδόν σταγόνα-σταγόνα, και όταν η σάλτσα αρχίσει να πήζει, σε συνεχή ροή. Διορθώνουμε την υφή της ταραμοσαλάτας με το κρύο νερό, αν χρειάζεται, και τη διατηρούμε στο ψυγείο.

  • Βαγγέλης Δρίσκας

Υλικά

  • 8 φέτες ψωμί
  • 150 γραμ. λευκός ταραμάς
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • χυμός από 1 πορτοκάλι
  • 1 σφηνάκι τσίπουρο
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένες ελιές

Εκτέλεση

  • Μουσκεύετε την ψίχα του ψωμιού σε νερό με το τσίπουρο μέχρι να μαλακώσει. Στύβετε πολύ καλά και το βάζετε στο πολυμίξερ ή στο μπλέντερ.
  • Προσθέτετε τον ταραμά και τα δουλεύετε για 2-3 λεπτά στην μεγαλύτερη ταχύτητα για να ανακατευτούν.
  • Ρίχνετε το ελαιόλαδο, τον χυμό του λεμονιού και του πορτοκαλιού και χτυπάτε το μείγμα μέχρι να γίνει αφράτο
  • Σερβίρετε την ταραμοσαλάτα, γαρνίρετε με τις ελιές και συνοδεύετε με κριτσίνια ή ψημένες φέτες ψωμιού και παγωμένη ρακή ή τσίπουρο.

Πηγή: iefimerida.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *