Ε.Φ.Ε.Τ.: ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ 37 ΤΟΝΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Σ’ ΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ

Αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία και κρεοπωλεία: εκεί διαπίστωσαν οι ειδικοί το υψηλότερο ποσοστό παραβάσεων, ξετρυπώνοντας από τα ψυγεία αλλοιωμένα τρόφιμα και εντοπίζοντας παραβάσεις σε ό,τι αφορά την καθαριότητα του χώρου και γενικότερα την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Ειδικότερα, ο Ενιαίος Οργανισμός Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 προχώρησε σε κατασχέσεις 37 τόνων και δεσμεύσεις 51 τόνων ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων. Το αποτέλεσμα: 454 επιχειρήσεις έχουν παραπεμφθεί στην εισαγγελία.

Οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΦΕΤ σε διάφορα σημεία εμπορίας και διακίνησης τροφίμων ανά την Ελλάδα, ανέδειξαν ακόμη σχετικά υψηλά ποσοστά παραβατικότητας, αφού κατεγράφησαν 761 παραβάσεις επί συνόλου 5045 ελέγχων (ποσοστό 15,1%).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο σύνολο των ελέγχων συμπεριλαμβάνονται περιπτώσεις διαχείρισης μη ασφαλών τροφίμων μέσω του συστήματος Άμεσης Αντιμετώπισης Κινδύνων και η διαχείριση 701 καταγγελιών μέσα από ένααξιόπιστοσύστημα διερεύνησης, οι οποίες αφορούσαν κατά κύριο λόγο πλημμελείς συνθήκες υγιεινής των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν, έλλειψη ή υπέρβαση αδειοδότησης, προβλήματα επισήμανσης.

Οι αριθμοί

Τα ποσοστά παραβατικότητας εξακολουθούν να παρουσιάζουν σοβαρές διακυμάνσεις για τις διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων τροφίμων :

* Στους παρασκευαστές λιανικής όπως είναι τα αρτοποιεία, τα ζαχαροπλαστεία, τα κρεοπωλεία το ποσοστό ανέρχεται στο 25%,

* Στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, όπως είναι οι χώροι μαζικής εστίασης, τα ξενοδοχεία, τα catering, το ποσοστό ανέρχεται στο 23%,

* Στους παρασκευαστές / συσκευαστές π.χ. εταιρείες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, επεξεργασίας κρέατος, προϊόντων ζύμης, ζαχαροπλαστικής φρούτων, λαχανικών, παραγωγής υλικών συσκευασίας κλπ το ποσοστό ανέρχεται στο 13%,

* Στο λιανικό εμπόριο όπως είναι τα σούπερ μάρκετ, τα παντοπωλεία, οι κεντρικές Αγορές, κλπ το ποσοστό ανέρχεται στο 8%

* Στους μεταφορείς / διανομείς το ποσοστό παραβατικότητας ανέρχεται στο 3%

Είδη παραβάσεων

Ως προς το είδος, οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν από το ελεγκτικό δυναμικό του ΕΦΕΤ αφορούσαν :

* Μη τήρηση κανόνων υγιεινής (53%)

* Διάφορα (28%)

* Διάθεση μη ασφαλών τροφίμων (9%)

* Ζητήματα στην επισήμανση και παρουσίαση τροφίμων (6%)

 * Ελλιπή ή μη εφαρμογή Συστημάτων Αυτοελέγχου (HACCP) (4%)

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «σε όλες τις περιπτώσεις έγιναν λεπτομερής συστάσεις για τη βελτίωση των επιχειρήσεων και τη συμμόρφωσή τους με την κείμενη νομοθεσία, ενώ 83 από αυτές παραπέμφθηκαν για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων (πρόστιμο)».