ΜΝΗΜΗ! ΓΙΑΤΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΜΕΤΡΑΕΙ…

Ο εγκέφαλος είναι το πιο πολύπλοκο όργανο του σώματός μας και μάλιστα παρόλο που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν εξελιχθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, το σύνολο των λειτουργιών του δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί. Γνωρίζουμε ότι τα νευρικά κύτταρα είναι τα μόνα κύτταρα του οργανισμού που δεν αναγεννώνται κατά τη διάρκεια της ζωής, συνεπώς η διατήρησή τους είναι πολύ σημαντική, έτσι ώστε να μην επηρεάζονται αρνητικά και οι λειτουργικές ικανότητες, όπως μνήμη, συγκέντρωση, μάθηση και προσοχή.

Όμως, τι προστατεύει τον εγκέφαλό μας;

Τροφή για τον εγκέφαλο

Η διατροφή με τις κατάλληλες επιλογές τροφίμων, πλούσιων σε αντιοξειδωτικά και σε αντιφλεμονώδη συστατικά, όπως ένα Μεσογειακό πρότυπο διατροφής, ενισχύουν το νευρικό σύστημα. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη C, τα «καλά» λιπαρά οξέα (μονοακόρεστα και ω3) αλλά και συστατικά όπως οι ανθοκυανίνες και τα φλαβονοειδή συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη νευρική λειτουργία.

Έτσι τρόφιμα όπως..

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο – πλούσια σε βιταμίνες Β και C
  • Φρούτα, όπως μύρτιλα, κεράσι, φράουλα – πλούσια σε βιταμίνες Β και ανθοκυανίνες
  • Ελαιόλαδο – πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα
  • Ψάρια, όπως σαρδέλα, σολομός κ.α. – πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα
  • Δημητριακά ολικής άλεσης – πλούσια σε βιταμίνες Β

..είναι σημαντικό να αποτελούν συχνές επιλογές στα γεύματά μας!

Είναι σημαντική η άσκηση;

Ήξερες ότι τα υψηλά επίπεδα άσκησης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και νόσου Alzheimer κατά 28% και 45% αντίστοιχα;

Φαίνεται ότι τα υψηλά επίπεδα άσκησης, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος, συνδέονται με καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως μνήμη, συγκέντρωση και απόδοση, καθώς μειώνουν το οξειδωτικό στρες και συμβάλλουν στην έκκριση ορμονών που συνδέονται με τη διάθεση. Με την αύξηση της ηλικίας, η σημασία της σωματικής δραστηριότητας αυξάνεται.

Σύμφωνα με μελέτες, ιδανικά δείχνουν να είναι τα 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης όπως περπάτημα, χαλαρό τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι /την εβδομάδα.

Ξεκούραση και χαλάρωση για το εγκέφαλο

Η σημασία του ύπνου αναδεικνύεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, και ιδιαίτερα του βραδινού, ο εγκέφαλος ξεκουράζεται, αφομοιώνει τα γεγονότα της ημέρας και δημιουργεί αναμνήσεις. Αντίθετα, η έλλειψη ύπνου προκαλεί διαταραχή των ορμονών, αυξάνει το στρες και επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη, την αντιληπτική ικανότητα αλλά και την απόδοση.

Παιχνίδια για το μυαλό

Η ενασχόληση με παιχνίδια που απαιτούν σκέψη, όπως σταυρόλεξα, sudoku αλλά και επιτραπέζια εξασκούν τις λειτουργίες του μυαλού και βοηθούν στην καλύτερη πνευματική απόδοση. Επιπλέον, το διάβασμα βιβλίων φαίνεται να επιδρά θετικά στη μνήμη, την προσοχή και στην ταχύτητα επεξεργασίας δεδομένων.

Πηγη: iatronet.gr