ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Στενή συνεργασία στον τομέα του Πολιτισμού με τη θέσπιση συντονιστικού οργάνου και την ανάληψη κοινών δράσεων, αποφάσισαν οι δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης. Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν κατόπιν σύσκεψης η οποία έγινε στον πολυχώρο τέχνης Remezzo, στην Καλαμαριά με τη συμμετοχή εννέα δημάρχων, αντιδημάρχων και στελεχών πολιτιστικών οργανισμών από τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος αλλά και από τον υπόλοιπο νομό. Η συνάντηση ήταν το επιστέγασμα της προσπάθειας που κατέβαλαν το προηγούμενο διάστημα οι αντιδήμαρχοι Πολιτισμού των δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Πυλαίας Χορτιάτη. Από όλους ανεξαιρέτως τους δημάρχους εκφράστηκε η βούληση η σημερινή σύσκεψη με αφορμή την αναζήτηση τρόπων συνεργασίας για θέματα Πολιτισμού να αποτελέσει την αφετηρία για τη γενικότερη συνεργασία όλων των δήμων του νομού, μέσα από τακτικές συναντήσεις των δημάρχων.

Στη σύσκεψη ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις:

1. Να συσταθεί μια συντονιστική γραμματεία στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης δια των αντιδημάρχων Πολιτισμού. Σκοπός της γραμματείας είναι ο συντονισμός όλων των κορυφαίων πολιτιστικών εκδηλώσεων τις οποίες διοργανώνουν οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης.

2. Να καταρτιστεί ετήσιο κοινό ημερολόγιο το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις θεσμικές εκδηλώσεις τις οποίες διοργανώνουν οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης ώστε να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες πού και πότε γίνονται οι εκδηλώσεις.

3. Να ιδρυθεί Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Τον αρχικό πυρήνα της, θα αποτελέσει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με μουσικά σχήματα των άλλων Δήμων.

4. Να αναρτώνται στις ιστοσελίδες όλων τω δήμων του νομού Θεσσαλονίκης οι κορυφαίες εκδηλώσεις κάθε δήμου.

5. Να γίνει προσπάθεια εκπόνησης ενός πολιτιστικού – τουριστικού χάρτη στον οποίο θα περιέχονται οι πολιτιστικές υποδομές και οι χώροι αρχαιολογικού – ιστορικού ενδιαφέροντος κάθε δήμου με σκοπό την ανάδειξη και αξιοποίησή τους στην κατεύθυνση ενίσχυσης και του τουρισμού.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν επίσης, χωρίς ωστόσο να ληφθούν αποφάσεις, και άλλα θέματα όπως:

– Το ενδεχόμενο μετατροπής της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης και Θεάματος του δήμου Θεσσαλονίκης σε διαδημοτική με τη συμμετοχή σε αυτήν και των υπολοίπων δήμων του νομού.

– Η προοπτική να απλωθούν σε ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης οι εκδηλώσεις οι οποίες προγραμματίζονται κυρίως από τον δήμο Θεσσαλονίκης με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, Χορτιάτης Πανοράματος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος, Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης, Θερμαϊκού Γιάννης Αλεξανδρής και Χαλκηδόνας Παναγιώτης Δαϊκούδης. Συμμετείχαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Πολιτισμού Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας και Καλαμαριάς Νίκος Ζαχαριάδης.

Σε όλους τους συμμετέχοντες παραδόθηκε εκ μέρους του δημάρχου Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη το ιστορικό φωτογραφικό λεύκωμα «Η Καλαμαριά γράφει ιστορία 1940 – 1967. Από την επιβίωση στη δημιουργία», έκδοση του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού του δήμου Καλαμαριάς.