banner ad

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΑΙΜΙΑ

. October 8, 2019 . 0 Comments

Τα τριγλυκερίδια, όπως δηλώνει και η ονομασία τους, είναι σύνθετα μόρια που αποτελούνται από ένα μόριο γλυκερόλης και τρία μόρια λιπαρών οξέων.

Η κύρια λειτουργία των τριγλυκεριδίων είναι η μεταφορά των λιπιδίων στο πλάσμα του αίματος, αφού τα ελεύθερα λιπαρά οξέα μπορούν να καταστρέψουν τους ιστούς. Έτσι, ο οργανισμός συνθέτοντας τα τριγλυκερίδια αποφεύγει την καταστροφή των ιστών και μεταφέρει τα λιπίδια στους διάφορους ιστούς για αποθήκευση ενέργειας.

Αν έχετε υπερτριγλυκεριδαιμία, θα πρέπει να κάνετε κάποιες αλλαγές στη διατροφή σας.

Η μείωση πρόσληψης «κακών» λιπαρών (πχ. βούτυρο, τηγανητά) και η αύξηση της άσκησης αποτελούν ένα πολύ καλό βήμα. Επίσης, απαραίτητο είναι να τρώτε καθημερινά περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Όμως δεν χρειάζεται να αποφεύγετε όλα τα λιπαρά, αφού υπάρχουν και τα «καλά» όπως είναι τα Ω3.
Αυτά έχουν ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό σας, καθώς βοηθούν εκτός από τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και των τριγλυκεριδίων, και στη ρύθμιση της πίεσης, στον έλεγχο της χοληστερόλης, στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αλλά και στη ρύθμισή του.

Επίσης βοηθούν στη βελτίωση της μνήμης, της διάθεσης και της όρασης, αλλά και στον έλεγχο της όρεξης και του κορεσμού.
Ιδιαίτερα στις γυναίκες, συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου αλλά και στις πολυκυστικές ωοθήκες.
Ενδυναμώνουν το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια!

Τα Ω3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας, επειδή δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του, πρέπει να τα λαμβάνετε μέσω της διατροφής. Υπάρχουν πολλά τρόφιμα πλούσια σε Ω3 που μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά, όπως ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, διάφορα ψάρια (π.χ. σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες) και άλλα.

Μπορείτε όμως, παράλληλα με μια σωστή διατροφή, να λαμβάνετε και ένα σκεύασμα πλούσιο σε Ω3, το οποίο θα σας βοηθήσει ακόμα περισσσότερο. Θα το βρείτε στην αγορά σε πολλές μορφές. Έτσι, θα μπορέσετε να επωφεληθείτε από όλες τις ευεργετικές ιδιότητες των Ω3 λιπαρών οξέων.

Καταναλώστε 3-4 φρούτα την ημέρα.Προτιμήστε τα φρούτα εποχής.

Παραδείγματα: Μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, ακτινίδιο, σταφύλι κ.ά

Καταναλώστε τουλάχιστον 2 μερίδες σαλάτας την ημέρα, στο μεσημεριανό, αλλά και στο βραδινό σας. Επιλέξτε πράσινα λαχανικά και βολβούς.

Παραδείγματα: Μαρούλι, σπανάκι,ρόκα, καρότα, αγγούρι, πατάτα, φασολάκια, κολοκυθάκια κ.ά.

Καταναλώστε ψωμί και παράγωγα του σιταριού ολικής άλεσης.

Παραδείγματα: Πολύσπορο ψωμί, μακαρόνια σίκαλης, πλιγούρι, καστανό ρύζι, κρίθινα παξιμάδια, φρυγανιές σικάλεως, βρώμη, δημητριακά ολικής άλεσης για πρωινό κ.ά.

Καταναλώστε ψάρια που είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, 2-3 φορές την εβδομάδα.Μαγειρέψτε τα στον φούρνο ή στη σχάρα ή στον ατμό.

Παραδείγματα: Σαρδέλες, σολομός, τσιπούρα, τόνος,γαρίδες κ.ά.

Καταναλώστε πουλερικά, (δηλ. κοτόπουλο ή γαλοπούλα) έως 2 φορές την εβδομάδα. Προσπαθήστε να επιλέγετε στήθος από κοτόπουλο ή γαλοπούλα (δηλ. το λευκό κρέας). Στο σκούρο κρέας, όπως το μπούτι, αφαιρέστε την πέτσα πριν το μαγειρέψετε. Προτιμήστε τα βραστά ή ψητά. Καταναλώστε έως 3 βραστά αυγά την εβδομάδα.

Παραδείγματα: Στήθος από κοτόπουλο, στήθος από γαλοπούλα, μπούτι από κοτόπουλο χωρίς πέτσα, κιμάς από στήθος κοτόπουλου, αυγό,ασπράδι αυγού.

Καταναλώστε κόκκινο κρέας (δηλ. μοσχάρι και χοιρινό) 1 φορά κάθε 15 ημέρες. Προτιμήστε κομμάτια που δεν έχουν πολύ λίπος. Αποφύγετε το αρνί. Αφαιρέστε από το κρέας το λίπος που φαίνεται πριν το μαγειρέψετε.

Παραδείγματα: Μοσχάρι: στρογγυλό, κιλότο, φιλέτο, κόντρα φιλέτο. Χοιρινό: ψαρονέφρι, μπριζόλες πλευρών, μπούτι.

Προτιμήστε άπαχο γάλα και γιαούρτι. Καταναλώστε τυριά χωρίς πολλά λιπαρά. Μην ξεπεράσετε τις 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα.

Παραδείγματα: Γάλα με 1,5% λιπαρά, γιαούρτι με 0% ή 2% λιπαρά, ανθότυρο, cottage cheese, κατίκι Δομοκού, μυζήθρα, καλαθάκι Λήμνου, φέτα με χαμηλά λιπαρά κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά.

Καταναλώστε όσπρια 2-3 φορές την εβδομάδα. Μπορείτε να τα βράσετε και να τα ρίξετε στη σαλάτα σας ή να τα συνδυάσετε με λίγο ψάρι.

Παραδείγματα: Φασόλια, ρεβίθια, φακές, φάβα, φασόλια μαυρομάτικα, κουκιά.

Καταναλώστε καθημερινά μικρές ποσότητες από ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα ή καρύδια. Προτιμήστε τα σαν σνακ ανάμεσα στα γεύματα ή συνδυάστε τα με τα φρούτα σας. Μην διστάσετε να προσθέσετε σπόρια (δηλ. λιναρόσπορο, σουσάμι, ηλιόσπορο) στις καθημερινές σας σαλάτες.

Παραδείγματα: Ωμά αμύγδαλα, ωμά καρύδια, ωμά φουντούκια, λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος, σουσάμι, ταχίνι

Αποφύγετε την κατανάλωση βουτύρου, όπως και όλες τις λιπαρές ουσίες ζωικής προέλευσης. Προτιμήστε μαργαρίνη που προέρχεται από φυτικά έλαια, όπως ηλιέλαιο και ειδικότερα «μαλακή μαργαρίνη». Επίσης, συστήνεται μαργαρίνη εμπλουτισμένη με φυτοστερόλες. Στο μαγείρεμα και στις σαλάτες χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, αποφύγετε τα τηγανητά και προτιμήστε βραστά ή ψητά.

Παραδείγματα: Ελαιόλαδο, ελιές, μαλακή μαργαρίνη, ηλιέλαιο, σουσαμέλαιο.

Αποφύγετε την κατανάλωση γλυκών και επεξεργασμένων σκευασμάτων όπως μπισκότα, βουτήματα, πίτες, γιατί περιέχουν τρανς λιπαρά οξέα. Καταναλώστε γλυκά που φτιάχνετε οι ίδιοι 1 φορά κάθε 10 ημέρες. Ακόμη, προτιμήστε άλλες γλυκαντικές ουσίες, όπως μέλι και στέβια.

Παραδείγματα: Μαύρη σοκολάτα, μέλι, στέβια.

Προτιμήστε κόκκινο ή λευκό κρασί και αποφύγετε τα βαριά ποτά όπως ουίσκι, βότκα κ.ά. Καταναλώστε μέχρι 1 – 2 ποτήρια κρασί την ημέρα, εάν επιθυμείτε αλκοόλ.

Παραδείγματα: Κόκκινο κρασί, λευκό κρασί.

Πηγη: jenny.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΥΓΕΙΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *