ΒΕΝΖΙΝΗ… ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ενα νέο είδος βακτηρίου που μπορεί να μετατρέψει οργανικά υλικά σε βουτανόλη, ένα καύσιμο που εμφανίζει παρόμοια χαρακτηριστικά με εκείνα της βενζίνης, ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες. Τα εντυπωσιακά νέα έρχονται από τους ειδικούς μοριακής βιολογίας του Πανεπιστημίου Τουλέιν, οι οποίοι εντόπισαν το βακτηριακό στέλεχος TU-103 σε περιττώματα ζώων. Στη συνέχεια το καλλιέργησαν στο εργαστήριο και ανέπτυξαν μια μέθοδο για την παραγωγή βουτανόλης από κυτταρίνη.

«Η κυτταρίνη εντοπίζεται σε όλα τα πράσινα φυτά και πρόκειται για μια οργανική ύλη που υπάρχει σε αφθονία στον πλανήτη μας» εξηγεί ο ερευνητής Χάρσαντ Βελάνκαρ. «Η μετατροπή της σε καύσιμο θα μπορούσε για πολλούς να αποτελεί την πραγματοποίηση ενός ονείρου». Η κυτταρίνη εντοπίζεται ακόμη και στο χαρτί. «Μόνο στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι κάθε χρόνο απορρίπτονται τουλάχιστον 323 εκατομμύρια τόνοι κυτταρινικά υλικά, από τα οποία θα μπορούσε να παραχθεί βουτανόλη». Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο Τύπου του πανεπιστημίου, στην παρούσα φάση οι ερευνητές «πειραματίζονται με παλαιότερες εκδόσεις της καθημερινής εφημερίδας της Νέας Ορλεάνης “Times Picayune” και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία».

Ως βιοκαύσιμο η βουτανόλη θεωρείται ανώτερη της αιθανόλης καθώς μπορεί να κινήσει τους υπάρχοντες κινητήρες χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε μετατροπή τους.

«Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να μειώσει το κόστος της παραγωγής βιο-βουτανόλης» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Ντέιβιντ Μούλιν. «Επιπλέον, η βιο-βουτανόλη από κυτταρίνη θα μπορούσε να περιορίσει δραστικά το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αλλά και τους ρύπους που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από την καύση της βενζίνης» προσθέτει.

Πηγή:το Βήμα