ΔΕΚΑ ΩΡΕΣ ΥΠΝΟΥ ΓΙΑ ΚΑΛΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Date

Ισπανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που κοιμούνται αρκετά το βράδυ έχουν καλές επιδόσεις στο σχολείο. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα παιδιά και ειδικά τα «πρωτάκια» που κοιμούνται περισσότερες από εννέα ώρες τα καταφέρουν καλύτερα και μάλιστα όχι σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα αλλά σε διάφορα γνωστικά πεδία.

Καλός ύπνος = καλός μαθητής

Ερευνητές του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης συγκέντρωσαν όλα τα σχετικά στοιχεία (τις ώρες ύπνου, τις σχολικές επιδόσεις κλπ) για 142 παιδιά ηλικίας 6-7 ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκείνα που κοιμούνται λιγότερο από εννέα ώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα σε μια σειρά από τομείς (μαθηματικά, γραμματική, ορθογραφία) ενώ παρουσιάζουν γενικότερα προβλήματα στην κατανόηση της διδακτικής ύλης αλλά και την επικοινωνία.

Αντίθετα η έλλειψη ύπνου δεν φαίνεται σύμφωνα με τους ερευνητές να επηρεάζεται η μνήμη αλλά και η ικανότητα εκμάθησης των παιδιών. Τονίζουν μάλιστα ότι δεν είναι απαραίτητη μόνο η ποσότητα του ύπνου αλλά και να είναι σταθερή η ώρα που ξαπλώνουν στο κρεβάτι αφού πιστεύουν ότι η σταθερότητα στην ξεκούραση των παιδιών είναι το κλειδί για την ομαλή νοητική τους ανάπτυξη.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να διενεργήσουν τη μελέτη θέλοντας να διαπιστώσουν αν ο σύγχρονος τρόπος ζωής επηρεάζει τα παιδιά ειδικά στο πόσο ξεκουράζονται και πότε πάνε για ύπνο. Στις αναπτυγμένες χώρες οι υποχρεώσεις των γονιών τις περισσότερες φορές δεν τους επιτρέπουν να είναι νωρίς στο σπίτι ώστε να ελέγχουν, να παρακολουθούν και τελικά να βάζουν τα παιδιά νωρίς για ύπνο. Επίσης στα περισσότερα παιδικά δωμάτια υπάρχουν πλέον υπολογιστές και τηλεοράσεις η χρήση των οποίων καθυστερεί τον ύπνο των παιδιών.

«Τα περισσότερα παιδιά κοιμούνται λιγότερο από αυτό που απαιτείται για την ομαλή νοητική τους ανάπτυξη η οποία παρεμποδίζεται από την έλλειψη του ύπνου. Ο χαμένος ύπνος δεν αναπληρώνεται. Οι μαθητές που κοιμούνται 8-9 ώρες έχουν χειρότερες επιδόσεις από εκείνα που κοιμούνται 9-11. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία επειδή τη σημερινή εποχή τα παιδιά περνούν πολλές ώρες βλέποντας τηλεόραση, χρησιμοποιώντας υπολογιστές ή παίζοντας videogames ενώ παράλληλα δεν δίνεται η απαραίτητη προσοχή στο να κοιμούνται την ίδια ώρα κάθε βράδυ» δηλώνει ο Ραμόν Κλαντέγιας, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα