banner ad

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΠΙΟ HEALTHY ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ ΓΙΑΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ FIT

. January 21, 2020 . 0 Comments

Η εορταστική περίοδος έχει λήξει ήδη κι έχουμε ήδη αρχίσει να μπαίνουμε και πάλι στο κανονικό πρόγραμμα διατροφής μας. Είναι λογικό να φάγαμε λίγο παραπάνω κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και να πήραμε 1-2 κιλά. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να τα χάσουμε, για να αποκτήσουμε και πάλι το καλλίγραμμο σώμα των προηγούμενων μηνών. Ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να κάνουμε την πρώτη αποτοξίνωση πριν ξεκινήσουμε και πάλι την κανονική μας διατροφή είναι να προτιμήσουμε κάποιες απλές και άκρως healthy σαλάτες. Μπορείτε μάλιστα να τις προετοιμάσετε από το προηγούμενο βράδυ ή και την ίδια μέρα παίρνοντάς τες ακόμη και στο γραφείο. Ένας ιδανικός τρόπος για να τηρήσετε ένα υγιεινό πλάνο διατροφής στη δουλειά σας αφού μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα πλήρες και ταυτόχρονα απολαυστικό γεύμα.

Ετοιμαστείτε να τις φτιάξετε και να γευτείτε τις πιο νόστιμες και υγιεινές σαλάτες που φάγατε ποτέ!

Με σολομό, μέλι και harissa

Υλικά:

  • ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά του γλυκού μέλι
  • 2 κουταλιές της σούπας harissa
  • 3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο
  • λίγο αλάτι
  • 1 φιλέτο σολομού 1 κιλού
  • ½ ματσάκι ρόκα
  • 1 σακουλάκι ρεβίθια, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
  • ¼ φλιτζάνι χοντροκομμένες ελιές
  • ¼ κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 2 αγγούρια, κομμένα σε μισά φεγγάρια
  • λίγη μέντα

Για τη vinaigrette από λεμόνι:

  • 1 λεμόνι, μόνο η φλούδα
  • ½ σκελίδα σκόρδο
  • ⅛ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • χυμός 1 λεμονιού
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 150ο C και σ΄ένα ταψί τοποθετήστε λαδόκολλα. Σ΄ένα μπολ βάλτε μαζί το ελαιόλαδο, το μέλι, το harissa, το σκόρδο και αρκετό αλάτι. Καλύψτε το σολομό με το μείγμα του μελιού και μεταφέρετέ τον στο ταψί. Ψήστε για 25 λεπτά. Καθώς μαγειρεύεται ο σολομός μπορείτε να ξεκινήσετε να ετοιμάζετε τη vinaigrette από λεμόνι. Βάλτε όλα τα υλικά σ’ ένα μπλέντερ και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να αποκτήσει μία smoothie υφή. Για να σερβίρετε τη σαλάτα, τοποθετήστε τη ρόκα σ΄ ένα πιάτο και γύρω απ΄ αυτήν τα ρεβίθια, τις ελιές, το κόκκινο κρεμμύδι και το αγγούρι. Τέλος, προσθέστε τον ζεστό σολομό και ολοκληρώστε με τη vinaigrette από λεμόνι και τη μέντα από πάνω.

Με πράσινα φασόλια και πατάτες με μουστάρδα

Υλικά:

  • 2 κιλά πατάτες
  • 2½ φλιτζάνια φασολάκια, κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • 1½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ¼ φλιτζάνια κάπαρη
  • 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

Για το dressing:

  • ¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο εσαλότ
  • ½ κουταλιά της σούπας λεμόνι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σκόρδο
  • ½ κουταλιά του γλυκού μουστάρδα Ντιζόν
  • ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι κόκκινου κρασιού

Εκτέλεση: Σε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό και αρκετό αλάτι βράστε όλες τις πατάτες. Μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, περίπου για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, στραγγίστε και αφήστε τες για λίγο μέχρι να κρυώσουν. Σ΄ ένα μπλέντερ τοποθετήστε όλα τα συστατικά για το dressing και ανακατέψτε πολύ καλά. Σ’ ένα μεγάλο μπολ, κόψτε τις πατάτες και ρίξτε το dressing μέχρι να επικαλυφθούν όλες. Τέλος, συμπληρώστε και τα υπόλοιπα συστατικά της σαλάτας, ανακατέψτε καλά και σερβίρετε.

Με ντομάτα και ranch

Υλικά: 

  • 3 ντομάτες, κομμένες σε φέτες
  • 1 φλιτζάνι ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • ¼ φλιτζάνι γιαούρτι πλήρες
  • 2 κουταλιές της σούπας vegenaise (μαγιονέζα χωρίς αυγό)
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • 1 ψιλοκομμένη σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο (περίπου ½ φλιτζάνι)
  • ¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • ¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο βασιλικό
  • χυμό λεμονιού για τη γεύση
  • 2 κουταλιές της σούπας (ή ανάλογα με τις ανάγκες) βουτυρόγαλα, γάλα ή νερό
  • Αλάτι και πιπέρι 
  • θαλασσινό αλάτι κι ελαιόλαδο για γαρνίρισμα

Εκτέλεση: Τοποθετήστε τις ντομάτες σε μια πιατέλα. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί το γιαούρτι, το vegenaise, το σκόρδο, τα φρέσκα μυρωδικά, το σχοινόπρασο και τον χυμό λεμονιού. Αραιώστε με το βουτυρόγαλα, το γάλα ή το νερό, χτυπώντας μέχρι να φτάσετε στην επιθυμητή υφή. Δοκιμάστε το μείγμα αν χρειάζεται περισσότερο αλάτι ή πιπέρι. Ρίξτε τις ντομάτες. Γαρνίρετε με λίγο περισσότερο θαλασσινό αλάτι και ραντίστε με το ελαιόλαδο.

Caesar από λαχανίδα με κοτόπουλο και crispy ρεβίθια

Υλικά:

Για τα ρεβίθια:

  • 1 σακουλάκι ρεβίθια
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
  • 2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για το dressing:

  • 1 κουτί κάσιους μουλιασμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας σε 1½ φλιτζάνια νερό
  • 2 ½ κουταλιές της σούπας μουστάρδα Ντιζόν
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 3 κουταλιές της σούπας νερό
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • ⅔ φλιτζάνι ελαιόλαδο

Για τη σαλάτα:

  • 1 λαχανίδα
  • 1 μαγειρεμένο στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε κύβους

Εκτέλεση:

Για τα ρεβίθια: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200ο C. Ξεπλύνετε και στραγγίστε τα ρεβίθια και στη συνέχεια στεγνώστε απαλά με μία πετσέτα. Μεταφέρετε τα ρεβίθια σ’ ένα ταψί με λαδόκολλα και ρίξτε από πάνω το ελαιόλαδο, τη σκόνη σκόρδου και το αλάτι. Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να γίνουν crunchy.

Για το dressing: Στραγγίζετε τα κάσιους και τα ανακατεύετε στο μπλέντερ μαζί με τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι, το νερό και το ελαιόλαδο. Η υφή πρέπει να είναι λεία και κρεμώδης.

Για τη σαλάτα: Σ’ ένα μεγάλο μπολ συνδυάστε τη λαχανίδα, τρεις κουταλιές από το dressing και ανακατέψτε απαλά. Προσθέστε το κοτόπουλο, τα ρεβίθια, το αλάτι, το πιπέρι και τον χυμό από λεμόνι.

Με άγρια φασόλια

Υλικά:

  • 400 γραμμάρια ντοματίνια πολύχρωμα
  • 400 γραμμάρια πράσινα και κίτρινα φασόλια
  • 4 κλαδάκια φρέσκιας μέντα
  • 4 σκελίδες σκόρδου
  • 2 φρέσκα κόκκινα τσίλι
  • ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί, ή βαλσάμικο ξύδι
  • 150 γραμμάρια μοτσαρέλα
  • 4 φέτες rustic ψωμί

Εκτέλεση: Προσεκτικά βυθίστε τις ντομάτες σε ένα ταψί fast-boiling με αλατισμένο νερό για ακριβώς 30 δευτερόλεπτα, τοποθετήστε τες σ’ ένα κόσκινο και μεταφέρετε τες κάτω από κρύο νερό. Βγάλτε τα φασόλια, αφαιρέστε μόνο τα άκρα του μίσχου και τοποθετήστε το σε βραστό νερό για 4 λεπτά. Εν τω μεταξύ, πάρτε τα φύλλα μέντας, βάζοντας τα μικρά φύλλα στην άκρη για γαρνίρισμα. Ξεφλουδίστε το σκόρδο και στη συνέχεια ψιλοκόψτε τα τσίλι. Πιάστε και ξεκολλήστε το εξωτερικό της ντομάτας, κρατώντας μόνο το εσωτερικό.

Στραγγίστε τα φασόλια, τοποθετώντας τo τηγάνι πίσω σε μέτρια φωτιά. Ψεκάστε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, στη συνέχεια προσθέστε το σκόρδο, τα τσίλι και τα φύλλα μέντας. Τηγανίζουμε για 2 λεπτά, προσθέτουμε τις ντομάτες, το ξύδι και τα φασόλια και σιγοβράζουμε για 4 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά για να διαλύσουμε τις ντομάτες.

Καλή απόλαυση!

Πηγη: glow.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *