banner ad

OI 4+1 ΤΡΟΠΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΕΠΙΔΡΑ ΣΤΗ ΡΟΥΤΙΝΑ ΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΣΑΣ

. January 16, 2020 . 0 Comments

Όλοι μας αγαπάμε ένα απόλυτα διασκεδαστικό night out, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με την αγαπημένη μας cocktails hour! Oι επιλογές ανάμεσα στα υπέροχα αρωματικά ποτά που συνοδεύουν το βράδυ μας ποικίλουν, ενώ εμείς προσπαθούμε να κρατηθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να καταφέρουμε να παραμείνουμε εντός του πλαισίου αλκοόλ που επιτρέπει η διατροφή μας. 

Ωστόσο, το διατροφικό πρόγραμμα σε ό,τι αφορά το αλκοόλ δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει σε μια τέτοια περίπτωση. Όσες από εσάς ακολουθείτε μία συγκεκριμένη ρουτίνα γυμναστικής είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε την επίδραση που σημειώνει το αλκοόλ στον οργανισμό σας. Παρακάτω, σας εξηγούμε τους τρόπους με τους οποίους αυτό επηρεάζει την υγεία και την fitness routine σας. 

Στάδιο Αφυδάτωσης

Το αλκοόλ είναι διουρητικό και αποστραγγίζει την υγρασία από το σώμα, ενώ το 90% των συμπτωμάτων του hangover οφείλονται σε αυτήν την αφυδάτωση. Το νερό λοιπόν, είναι το «κλειδί» για να σας κρατήσει σε υγιή κατάσταση λειτουργίας, ενώ παράλληλα βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, που συχνά κάνει τη διαδικασία της γυμναστικής σας πιο δύσκολη. Αν το αλκοόλ βρίσκεται στο σύστημά σας, ο καρδιακός σφυγμός σας και η θερμοκρασία του σώματός θα αυξηθεί σημαντικά, καθιστώντας την άσκηση δυσάρεστη. Επίσης, θα ιδρώσετε περισσότερο από ό,τι συνηθίζετε, γεγονός που θα σας αφυδατώσει περαιτέρω το σώμα σας. Όταν πίνετε, δοκιμάστε να εναλλάσσετε το αλκοολούχο ποτό σας με ένα ποτήρι νερό, το οποίο δε θα σταματήσει ολοκληρωτικά την αφυδάτωση, αλλά θα τη μειώσει.

Υπερβολική Zάχαρη 

Το αλκοόλ περιέχει συχνά ζάχαρη και όταν ένα «τρόφιμο» περιέχει ένα τόσο υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, μετατρέπεται αμέσως σε γλυκόζη, μόλις αφομοιωθεί. Αυτή η ξαφνική αντίδραση δείχνει ότι το σώμα υποφέρει από φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση νερού, φούσκωμα και κόπωση. Καλό θα ήταν να αποφεύγετε το κρασί, τα cocktails ή τα ποτά με σιρόπι, αν σκοπεύετε να γυμναστείτε τις επόμενες ημέρες μετά από ένα night out σας. Είναι γεμάτα ζάχαρη και θα επηρεάσουν αρνητικά την προπόνησή σας.

Μειωμένος μεταβολισμός

Χάρη στο στρες που προκαλείται από το αλκοόλ, το πεπτικό σύστημα, το στομάχι και το έντερό μας σταματούν να λειτουργούν σωστά. Καθώς οι λειτουργίες της πέψης χαλαρώνουν, ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα μας απορροφά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μειώνεται, πράγμα που προκαλεί επιβράδυνση του μεταβολισμού. Πριν βγείτε και καταναλώσετε κάποιο αλκοολούχο ποτό επιλέξτε τρόφιμα, όπως τα καρύδια και τα λαχανικά, τα οποία θα βοηθήσουν το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργήσει καλύτερα, ενώ θα περιορίσουν τις αρνητικές επιδράσεις στον μεταβολισμό σας.

Λιγούρες

Συνήθως μετά από μια έξοδο για ποτό, συχνά μας δημιουργείται η επιθυμία για λιπαρά τρόφιμα, εξ ου και η γνωστή αγάπη μας για ένα λαχταριστό brunch. Το αλκοόλ αυξάνει μια χημική ουσία στον εγκέφαλό μας που ονομάζεται galanin (γαλανίνη), η οποία μας αναγκάζει να ζητάμε τρόφιμα που είναι πλούσια σε λίπη. Αυτή η αίσθηση της υποτονικότητας, που έχει έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά σημαίνει ότι το σώμα μας δεν τροφοδοτείται σωστά, οπότε η γυμναστική θα είναι δυσκολότερη.

Μυϊκή Βλάβη 

Ο ένοχος πίσω από τις κράμπες, το γαλακτικό οξύ, συσσωρεύεται όταν πίνουμε αλκοόλ, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε κάποιες μάλλον επίπονες στιγμές κατά τη διάρκεια της γυμναστικής σας. Εάν παθαίνετε συχνά κράμπες, θα υπάρξει μυϊκή κόπωση κι έλλειψη ορμονών ανάπτυξης -γεγονός δύσκολο τόσο για την διάπλαση των μυών, όσο και για την αποκατάστασή τους. Έτσι, αν πίνετε συνεχώς, ο χρόνος αποκατάστασης μετά την προπόνησή σας θα είναι μακρύς.

Η αποφυγή του αλκοόλ είναι αναμφίβολα απαραίτητη όταν πρόκειται για την υγεία σας, αφού επιτρέπει στο σώμα σας να αποκομίσει όλα τα οφέλη της εκάστοτε προπόνησης που κάνετε!

Πηγη: glow.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *