banner ad

6 ΤΟΞΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ

. February 17, 2020 . 0 Comments

Το να κάνετε αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για μια απόλυτα healthy καθημερινότητα. Μειώνετε τα αγαπημένα σας ανθυγιεινά snacks, αποχωρίζεστε τα trans λιπαρά κι έχετε πάρει την απόφαση να γίνετε μια wellness-guru. Με έναν από τους μεγαλύτερους συμμάχους σας σε αυτή την πρόκληση να είναι οι ετικέτες τροφίμων, είναι βέβαιο πως έφτασε η στιγμή να ανακαλύψετε όλα όσα θα σας βοηθήσουν. Είναι γνωστό πως τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συνήθως πλούσια σε θερμίδες και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά και πως οι εταιρίες τροφίμων συχνά αναγράφουν παραπλανητικές πληροφορίες στην πρόσοψη των πακέτων για να σας αποσπάσουν από τις αλήθειες που πραγματικά λέγονται στο πίσω μέρος της συσκευασίας. 

Τι θα λέγατε, λοιπόν, για μια mini εισαγωγή στις αλήθειες που θα σας απομακρύνουν από αυτά τα τοξικά συστατικά;

1. Τεχνητά Χρώματα

Ο τεχνητός χρωματισμός τροφίμων χρησιμοποιείται για να βελτιώσει την εμφάνιση σε πολλά από τα προϊόντα που καταναλώνετε καθημερινά. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπήρξε ανησυχία σχετικά με πιθανές επιπτώσεις στην υγεία. Πιο συγκεκριμένα, ειδικές χρωστικές τροφίμων όπως τα Blue 1, Red 40, Yellow 5 και Yellow 6 έχουν συσχετιστεί με αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους. Ακόμη, μια μελέτη έδειξε πως οι τεχνητές χρωστικές τροφίμων μπορούν να προάγουν την υπερκινητικότητα στα παιδιά. 

2. Νιτρικό Νάτριο

Συχνά βρίσκεται στα επεξεργασμένα κρέατα και δρα ως συντηρητικό για να αποτρέψει την ανάπτυξη των βακτηρίων, προσθέτοντας ταυτόχρονα μια αλμυρή γεύση κι ένα κοκκινωπό ροζ χρώμα. Το νιτρικό νάτριο όταν εκτίθεται σε υψηλή θερμότητα, παρουσία αμινοξέων, μπορεί να μετατραπεί σε νιτροζαμίνη. Μια ένωση με πολλές δυνητικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία όπως ο αυξημένος κίνδυνος για διάφορους τύπους καρκίνου. 

3. Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης

Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης είναι ένα γλυκαντικό που παρασκευάζεται από καλαμπόκι και συχνά βρίσκεται στη σόδα, σε χυμούς, σε καραμέλες καθώς και στα δημητριακά. Είναι πλούσιο σε ένα είδος απλής ζάχαρης που ονομάζεται φρουκτόζη, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Συγκεκριμένα, το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης έχει συνδεθεί με την αύξηση βάρους, με φλεγμονή στα κύτταρα και με τον διαβήτη. 

4. Καραγενάνη

Προερχόμενη από τα κόκκινα φύκια, η καραγενάνη δρα ως μέσο πύκνωσης, ως γαλακτωματοποιητής και ως συντηρητικό σε πολλά διαφορετικά προϊόντα διατροφής. Κοινές πηγές καραγενάνης αποτελούν το γάλα αμυγδάλου, το τυρί cottage και το παγωτό. Μια μελέτη σε ζώα έδειξε ότι η έκθεση σε καραγενάνη αύξησε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την ανοχή στη γλυκόζη ειδικά όταν αυτή συνδυάζεται με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Ακόμη, υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των φλεγμονών. 

5. Βενζοϊκό Νάτριο

Το βενζοϊκό νάτριο είναι ένα συντηρητικό που συχνά προστίθεται σε ανθρακούχα ποτά και σε όξινα τρόφιμα όπως σάλτσες σαλάτας, τουρσιά, χυμούς φρούτων και καρυκεύματα. Έχει αναγνωριστεί ως ασφαλές από τον FDA (Food and Drug Administration), αλλά αρκετές μελέτες έχουν αποκαλύψει πιθανές παρενέργειες που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός βενζοϊκού νατρίου και τεχνητών χρωμάτων αύξησε την υπερδραστηριότητα σε παιδιά ηλικίας 3 ετών, ενώ μια άλλη έρευνα έδειξε ότι υψηλότερη πρόσληψη ποτών που περιέχουν βενζοϊκό νάτριο συνδέεται με περισσότερα συμπτώματα διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας σε 475 φοιτητές. Τέλος, όταν συνδυάζεται με βιταμίνη C, το βενζοϊκό νάτριο μπορεί να μετατραπεί σε βενζόλιο, μια ένωση που σχετίζεται με την ανάπτυξη του καρκίνου.

6. Trans Λιπαρά

Τα trans λιπαρά είναι ένας τύπος ακόρεστου λιπαρού οξέος που έχει υποστεί υδρογόνωση, γεγονός που αυξάνει τη διάρκεια ζωής και βελτιώνει τη συνοχή των προϊόντων. Μπορεί να βρεθεί σε πολλούς τύπους επεξεργασμένων τροφίμων και ενισχύει τους κινδύνους για την υγεία. Συγκεκριμένα, πολλαπλές μελέτες έχουν συνδέσει μια υψηλότερη πρόσληψη trans-λιπαρών με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, φλεγμονής αλλά και διαβήτη. Αποτελούν λοιπόν συστατικά που οφείλετε να αφαιρέσετε από τη διατροφή σας για να προστατέψετε τον οργανισμό σας.

Πηγη: glow.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΥΓΕΙΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *