ΟΙ ΦΡΟΥΤΟΧΥΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΟΙ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ;

Συνηθίζετε να ξεκινάτε τη μέρα σας υγιεινά, με μια γερή δόση ενέργειας και βιταμινών από ένα ποτήρι χυμού φρούτων; Ισως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας. Αυτό τουλάχιστον συνιστά μια ομάδα ειδικών από την Αυστραλία, η οποία υποστηρίζει ότι η μεγάλη κατανάλωση φρουτοχυμών τελικά δεν κάνει και τόσο καλό στην υγεία μας αφού φαίνεται να συνδέεται με τον καρκίνο.

Ενοχη η ζάχαρη

Ο κύριος «ένοχος», σύμφωνα με τα ευρήματα, ειδικά στους επεξεργασμένους φρουτοχυμούς, είναι η μεγάλη συγκέντρωση ζάχαρης η οποία φαίνεται να τους μετατρέπει από θεραπευτική «ασπίδα» για τον οργανισμό σε παράγοντα ανάπτυξης ορισμένων καρκινικών όγκων.

Επί πλέον, όπως ανακάλυψαν οι αυστραλοί ερευνητές, μετά την επεξεργασία και τη συσκευασία τους, τα φρούτα που αποτελούν την πρώτη ύλη για την παρασκευή των χυμών χάνουν πολλά από τα αντικαρκινικά συστατικά τους.

Αλλοι ειδικοί ωστόσο μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, επισημαίνουν ότι η «ανατρεπτική» μελέτη είναι πολύ μικρή και τονίζουν ότι το ζήτημα χρειάζεται περισσότερη και λεπτομερέστερη διερεύνηση.

Χυμοί και καρκίνοι των εντέρων

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Περθ στην Αυστραλία θέλησαν να διερευνήσουν τον ρόλο διαφόρων φρούτων, λαχανικών και χυμών στην πρόληψη των διαφορετικών τύπων του καρκίνου των εντέρων.

Εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 2.200 ενηλίκων από τους οποίους ζήτησαν να συμπληρώσουν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο σχετικά με το καθημερινό διαιτολόγιό τους. Στη συνέχεια τους παρακολούθησαν επί δυο χρόνια προκειμένου να δουν πόσοι από αυτούς θα εμφάνιζαν κάποια μορφή καρκίνου των εντέρων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, είδαν ότι το να τρώει κανείς καθημερινά μήλα, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο ή κουνουπίδι μείωνε κατά πολύ την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στα έντερα.

Διαπίστωσαν ωστόσο ότι όσοι εθελοντές έπιναν πολλούς χυμούς φρούτων αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Συγκεκριμένα, όπως περιγράφει η σχετική δημοσίευση στο έντυπο «Journal of the American Dietetic Association», όσοι έπιναν περισσότερα από τρία ποτήρια χυμού την ημέρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του ορθού.

Καλύτερα τα φρούτα

Οι ερευνητές τόνισαν επίσης ότι μεγάλο μέρος των φυτικών ινών, της βιταμίνης C και των αντιοξειδωτικών που περιέχουν τα φρούτα και θεωρείται ότι προστατεύουν από τους καρκίνους του εντέρου χάνονται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των χυμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικούς μήνες μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μπάνγκορ στην Ουαλία είχε επίσης αμφισβητήσει τις «υγιεινές» ιδιότητες των χυμών εξ αιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη.

Οι βρετανοί ειστήμονες συνιστούσαν μάλιστα να προτιμάται η κατανάλωση φρέσκων ή αποξηραμένων φρούτων τονίζοντας ότι ακόμη και ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένου χυμού μπορεί να περιέχει ως και πέντε κουταλιές ζάχαρη.