ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΘΡΑΥΣΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ… ΔΙΠΛΩΝΟΥΝ

Μια εντυπωσιακή τεχνολογία, την Galaxy Skin, ανέπτυξαν ερευνητές της Samsung η οποία επιτρέπει τη δημιουργία οθονών κινητών τηλεφώνων οι οποίες είναι εύκαμπτες και μπορούν να «διπλώνουν». Ταυτόχρονα οι οθόνες αυτές είναι και εξαιρετικά ανθεκτικές. Αυτό σημαίνει ότι τα κινητά που τις διαθέτουν θα είναι πάντα μικρά, και άρα εξαιρετικά βολικά στην μεταφορά τους, ενώ παράλληλα θα είναι πολύ δύσκολο να υποστούν ζημιές.

Πριν λίγους μήνες οι ερευνητές της Samsung παρουσίασαν την τεχνολογία οθονών AMOLED που επιτρέπει την αναδίπλωσή τους χωρίς να φθείρονται αλλά και χωρίς να περιορίζεται αισθητά η φωτεινότητα και η ανάλυση της εικόνας. Η τεχνολογία AMOLED βρίσκει εφαρμογή κυρίως σε laptop και ταμπλέτες.

Πραγματοποιώντας ένα ακόμη βήμα μπροστά στην έρευνα οι ερευνητές του Κορεατικού γίγαντα ηλεκτρονικών προϊόντων ανέπτυξαν μια επαναστατική τεχνολογία η οποία επιτρέπει την δημιουργία εύκαμπτων οθονών αυτή τη φορά για κινητά τηλέφωνα.

Η νέα τεχνολογία βασίζεται σε πρόσφατες έρευνες πάνω στο γραφένιο, ένα υλικό πιο σκληρό κι από το διαμάντι που αποτελείται από άτομα άνθρακα διατεταγμένα έτσι ώστε να σχηματίζουν μια κυψελοειδή δομή από εξάγωνα πάχους ενός μόλις ατόμου. Η ηλεκτρική αγωγιμότητα και άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθιστούν το υλικό αυτό ιδανικό για χρήση στη μικροηλεκτρονική.

Πριν από λίγο καιρό ερευνητική ομάδα επίσης από την Νότια Κορέα ανέπτυξε μια μέθοδο για τη δημιουργία ηλεκτροδίων από γραφένιο και τη μεταφορά τους πάνω σε πολύ λεπτά φύλλα πλαστικών υλών όπως το γνωστό PET. Δημιούργησαν γραφένιο με τη μέθοδο της απόθεσης χημικού ατμού.

Τα φύλλα γραφενίου-πλαστικού που παρήχθησαν με την συγκεκριμένη μέθοδο έχουν τόσο μικρό πάχος ώστε να παραμένουν διαφανή και να μπορούν να κάμπτονται ή να τεντώνονται ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη δημιουργία προϊόντων (ηλιακές κυψέλες, οθόνες κ.α.) με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές της Samsung δημιούργησαν ένα στρώμα από συμπιεσμένα μεταξύ τους φύλλα γραφενίου το οποίο προστάτευε μια οθόνη υγρών κρυστάλλων. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να κατασκευαστούν κινητά τηλέφωνα τα οποία θα διπλώνουν ενώ ταυτόχρονα θα είναι εξαιρετικά ανθεκτικά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ειδικοί ακόμη και αν κάποιος χτυπήσει με σφυρί ένα κινητό τηλέφωνο από γραφένιο αυτό δεν πρόκειται να υποστεί ζημιές!

Η εταιρία αναφέρει ότι στις αρχές του 2012 θα παρουσιάσει το πρώτο εύκαμπτο και άθραυστο κινητό τηλέφωνο που θα έχει οθόνη ανάλυσης 800 x 480, επεξεργαστή 1,2 GHz, μνήμη 1 GB και κάμερα 8 Mpixel