Καλό μήνα καλό φθινόπωρο, καλή χρονιά και καλά κρασιά… ενόψει του τρύγου και της νέας σαιζόν που για όλους ξεκινά…. με το καλοκαίρι να συνεχίζεται τόσο στην θερμοκρασία που καλά κρατεί, αλλά και με την αίσθηση του φθινοπώρου να υποβόσκει, καθώς όλοι μπαίνουμε σε άλλους ρυθμούς εσωτερικούς και εξωτερικούς.
Η καλοκαιρινή πορεία των εκδηλώσεων, με θεατρικές παραγωγές και μουσικές συναυλίες σε όλους τους υπαίθριους χώρους της Ελλάδας, συναντιέται με δράσεις και πολιτισμού γεγονότα σε όλους τους χώρους της τέχνης, της φθινοπωρινής περιόδου.
Στην Θεσσαλονίκη, δύο σπουδαία πολιτιστικά γεγονότα-θεσμοί, το ένα ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, το άλλο αναμένεται και τα οποία σε μια χρυσή τομή αυτή που «δένει» την αρχή με το τέλος θα ταυτιστούν, με την προσδοκία μιας κοινής καλλιτεχνικής, δημόσιας πρότασης, μιας μητροπολιτικής πολιτιστικής αντίληψης.
Με αναβαθμισμένους, ποιοτικά και ποσοτικά, τους δύο βασικούς πυλώνες του, τον μουσικό με τα «Ανοιχτά Παράθυρα ‘Σταύρος Κουγιουμτζής’» και τον εικαστικό με το «Πεδίο Δράσης Κόδρα», αλλά και με σημαντικές καινοτομίες διοργανώνεται για 21η συνεχή χρονιά το «Παρά θιν’ αλός», το μεγαλύτερο μουσικό και εικαστικό φεστιβάλ της Βόρειας Ελλάδας.
Η μουσική ενότητα της φετινής διοργάνωσης, τα «Ανοιχτά Παράθυρα ‘Σταύρος Κουγιουμτζής’» (30/8-12/9/2011), περιλαμβάνει δώδεκα συναυλίες – μουσικά δρώμενα, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών και μουσικών συνόλων, καθώς και νέων δημιουργών.
Το εικαστικό φεστιβάλ, το «Πεδίο Δράσης Κόδρα», (3-14/9/2011),εκτός από το καθιερωμένο, στιβαρό εκθεσιακό πρόγραμμά του, ενσωματώνει και ένα πλήθος από παράλληλες δράσεις, επιχειρώντας ένα διπλό άνοιγμα, προς την πόλη αλλά και προς άλλες μορφές τέχνης.
Πέραν αυτών, στο φετινό «Παρά θιν’ αλός» εισάγονται και ορισμένες καινοτομίες. Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού διοργανώνεται συνέδριο, τριήμερης διάρκειας υπό τον γενικό τίτλο «Τέχνη, Αισθητική, Πολιτική» το οποίο φέτος θα διερευνήσει την «Τέχνη εν μέσω οικονομικής και αισθητικής κρίσης». Στο συνέδριο, (3,6 και 7/9/2011), θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι δημιουργοί από ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα. Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου θα διοργανωθούν τέσσερα καλλιτεχνικά εργαστήρια.
Τέλος, για πρώτη φορά το «Παρά θιν’ αλός» συναντάται με τα «Δημήτρια» μέσω του μνημειακού Musicircus του John Cage, το οποίο θα παρουσιαστεί στο χώρο του νέου κτηρίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 12 Σεπτεμβρίου.
Η εκδήλωση η οποία σηματοδοτεί τη λήξη του «Παρά θιν’ αλός» και την έναρξη των 46ων «Δημητρίων», συμβολίζει και την πολιτική βούληση των δήμων Καλαμαριάς και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι δια των αντιδημαρχιών Πολιτισμού, επιδιώκουν τη στενότερη συνεργασία των φορέων πολιτισμού της πόλης με στόχο να παραγάγουν μια κοινή καλλιτεχνική, δημόσια πρόταση.
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Η ώρα έναρξης των συναυλιών είναι στις 9 το βράδυ. Εξαιρούνται οι συναυλίες: The Rok ‘n’ Rolla Band και A kapela (3/9, στις 19:30), Ross Daly (6/9, στις 21:30), Ελληνική Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων (7/9, 22:00).
Για τις συναυλίες του Ross Daly και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης οι τιμές των εισιτηρίων είναι 10 ευρώ και 5 ευρώ (μειωμένο). Για τις συναυλίες της Μαρίας Θωίδου και των Plaza ensemble το εισιτήριο έχει οριστεί στα 5 ευρώ. Σε όλες τις υπόλοιπες εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη.
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
● Κομνηνών 60, πεζόδρομος Καλαμαριάς, τηλ: 2313 314570
● ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ
Τα 46α ΔΗΜΗΤΡΙΑ του Δήμου Θες/κης, «μικραίνουν» σε διάρκεια και προϋπολογισμό, όχι όμως και σε ποιότητα. Τα φετινά Δημήτρια επιδιώκουν να τιμήσουν την ιστορική συνέχεια τους και να κάνουν τους Θεσσαλονικείς υπερήφανους συμμέτοχους, επιθυμώντας παράλληλα να μπουν στην ατζέντα του παγκόσμιου πολιτιστικού χάρτη.
Πολλές οι καινοτομίες και όλες σημειολογικές όπως δήλωσε ο δήμαρχος Μπουτάρης και επισήμανε ο αντιδ/ρχος πολιτισμού του Δ.Θες/κης, Σπύρος Πένγκας, με «ασφυκτική» την οικονομική δυνατότητα του Δήμου, αλλά παράλληλα την συμμετοχή ιδιωτικών χορηγιών (ΟΠΑΠ, LIDL), και την επιμέρους ένταξή των Δημητρίων, στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού, «Σταυροδρόμι Πολιτισμών», έτσι ώστε να ρίχνουν τον προϋπολογισμό τους, από 1,2 εκατ. Ευρώ πέρυσι, σε 350.000 ευρώ.
Τα εισιτήρια κυμαίνονται από 5 ευρώ για ειδικές κατηγορίες και μέχρι 30 ευρώ και δεν υπάρχουν προσκλήσεις.
Εναρκτήρια συναυλία των «46ων Δημητρίων» και παράλληλα Λήξη των «Παρά θιν αλός» στις 12/9/2011 με ένα υπαίθριο «μουσικό τσίρκο», μια γιορτή της μουσικής, Α. Musicircus Open air 2011, Ωρα 19:00,
σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
στον Προαύλιο χώρο και φουαγιέ του Νέου Κτιρίου Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
Είσοδος ελεύθερη
Πρόκειται για ένα project βασισμένο στο πρότυπο Μusicircus του πρωτοπόρου συνθέτη πειραματικής μουσικής, John Cage. Καλλιτέχνες της πόλης, που εκπροσωπούν διαφορετικά μουσικά είδη ενώνουν τις δυνάμεις τους, παίζοντας όλοι μαζί, ταυτόχρονα! Μια «έκθεση συναυλιών».
Σκοπός, η δημιουργία μιας πρωτόγνωρης εμπειρίας που προκαλεί τον προβληματισμό για τη συνύπαρξη του διαφορετικού, τόσο στους θεατές όσο και στους συμμετέχοντες. Ο επισκέπτης του «Musicircus» είναι ελεύθερος να περιπλανάται ανάμεσα στα μουσικά σχήματα και να επιλέγει απρόσκοπτα σε ποιον ήχο θα εστιάζει κάθε φορά. Το «Musicircus» έρχεται να ενώσει τους ήχους της πόλης, τους μουσικούς και το κοινό της. Έτσι, για πρώτη φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας καινούριας μουσικής: της «μουσικής της πόλης».
Tην εκδήλωση ανοίγει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης με μια εορταστική μουσική παρέλαση στην παραλία της Θεσσαλονίκης.
Στο «Μusicircus Οpen air 2011» συμμετέχουν οι εξής: Έλσα Μουρατίδου, Slaptongue Ensemble, The Prefabricated Quartet, Milangeros, Lemonostifel, Bahar Ensemble, Παιδική Χορωδία ΣΦΜΘ, Duo del Sud, Κουαρτέτο εγχόρδων Xpause, Trio Balkano, Δημήτρης Μυστακίδης & Δημήτρης Σφίγκος, Seven seas duet, Παιδική Χορωδία Αγίας Τριάδας, Κώστας Μακρυγιαννάκης & Θεόφιλος Σωτηριάδης, The Speakeasies’ Swing Band!, Still gramophone, Σύνολο Μάνος Χατζιδάκης Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, Πλειάδες, Sax Nouveau, Duo Passe Partout, Motel Selenik, Duo Es, Ρένα Μαύρου & Νίκος Ζαφρανάς, Δημήτρης Δελφινόπουλος & Χριστίνα Σιδηροπούλου, Βαλέρια Χαριτίδου.
Μετά την εναρκτήρια εκδήλωση των 46ων Δημητρίων, μεταξύ 3-16 Οκτωβρίου, το «Musicircus» διασπάται στους δρόμους και τις γειτονιές, με μια νέα μορφή: οι «Music Guerrillas» είναι εδώ, γιατί η πόλη ακούει!
Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης
Mουσική και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, από μαθητές, αποφοίτους και καθηγητές του Μ.Σ.Θ.
http://lyk-mous-thess.thess.sch.gr/
Βαλέρια Χαριτίδου
F. Mendelssohn-Variations Sérieuses, Op. 54
www.facebook.com/valeria.charitidou
Ρένα Μαύρου & Νίκος Ζαφρανάς
Stravinsky-Ligetti: δύο μορφές του 20ού αιώνα συνομιλούν μέσα από «5+5» πιανιστικά ντουέτα
Milangeros
Στους ρυθμούς του Αργεντίνικο Τάγκο
The Prefabricated Quartet
Τραγούδια και συνθέσεις από τις δύο δισκογραφικές δουλειές του συγκροτήματος (Side the Sail, 3 στιγμές), καθώς και νέα κομμάτια
http://www.myspace.com/theprefabricatedquartet
Lemonostifel
Ένα μωσαϊκό ήχων και θεμάτων εναλλακτικής ορχηστρικής μουσικής
http://www.myspace.com/thelemonostifel
Duo Es
“SONATA LATINO” για φλάουτο και πιάνο από τον Mike Mower
www.facebook.com/profile.php?id=100002737198216
Δημήτρης Δελφινόπουλος & Χριστίνα Σιδηροπούλου
Μια ρομαντική απόδραση για Βιόλα και Πιάνο
The Speakeasies’ Swing Band
30’s jazz και μουσικές συνθέσεις του συγκροτήματος στο ύφος της εποχής
Duo Passe Partout
Γαλλική μουσική για πιάνο και σαξόφωνο
Motel Selenik,
Μια ξενάγηση στο “Motel Selenik”, που περιλαμβάνει σκοπούς και προσωπικές συνθέσεις με μεσογειακό άρωμα.
Παιδική Χορωδία Αγίας Τριάδας
Έργα κλασικού ρεπερτορίου, spirituals και μια επιλογή από τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Μάνου Λοϊζου κ.ά..
https://www.facebook.com/group.php?gid=33815533211&v=wall
Πλειάδες
Πολυφωνικό ηπειρώτικο τραγούδι
Bahar Ensemble
Οθωμανική κλασική μουσική
Έλσα Μουρατίδου
Autumn Song, τραγούδια για το φθινόπωρο
http://www.myspace.com/565535118
Trio Balkano
Balkan jazz, μουσική που συνδυάζει έθνικ στοιχεία με jazz αυτοσχεδιασμούς
http://www.myspace.com/triobalkano
Still gramophone
Μια μίξη από κομμάτια του συγκροτήματος με τίτλο “The Circus Never Left Town”, ειδικά φτιαγμένη για την εκδήλωση.
http://www.myspace.com/stillgramophone
Παιδική Χορωδία ΣΦΜΘ,
Aποσπάσματα-κολάζ από έργα μεγάλων συνθετών
http://www.thessfriendsofmusic.gr/
Δημήτρης Μυστακίδης & Δημήτρης Σφίγκος
Ρεμπέτικα με κιθάρες
http://www.myspace.com/mistakidisdimitris
Κώστας Μακρυγιαννάκης-Θεόφιλος Σωτηριάδης
Αυτοσχέδια μυρωδικά ανοιχτής θαλάσσης
Seven Seas duet
Μουσική της Ανατολικής Μεσογείου
Κουαρτέτο εγχόρδων Xpause
Από τον λυρισμό του Dvorak στη μουσική μαρτυρία του Ολοκαυτώματος από τον Shostakovich
Duo del Sud,
Ένα πρόγραμμα με έργα συνθετών λατινοαμερικάνικων χωρών: Piazzolla, Gardel, Berto, Villodo, Castellanos, Masado, Jorrin
Slaptongue Ensemble
Έργα διαφορετικής μουσικής προέλευσης: κλασικό ρεπερτόριο, μουσικές του κόσμου, μουσική κινηματογράφου και θεάτρου, καθώς και πρωτότυπες σύγχρονες δημιουργίες
Sax Nouveau
«Sax Around», ένα πρόγραμμα που περιέχει μουσική jazz, spiritual και funky.
Β. Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Ωρα 21:00
Στο δεύτερο μέρος της γιορτινής εναρκτήριας εκδήλωσης των 46ων Δημητρίων, μετά το πέρας του «Musicircus», το προαύλιο του νέου Μεγάρου Μουσικής θα αλλάξει μορφή: η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου, μετά από την εισαγωγή «Κοριολανός», θα συμπράξει με τρεις ταλαντούχους, ανερχόμενους Έλληνες σολίστ στο γνωστό «τριπλό κονσέρτο» του L.V. Beethoven.
To «τριπλό κοντσέρτο» για πιάνο, τσέλο, βιολί και ορχήστρα, είναι από τα πιο γνωστά έργα του κλασικού ρεπερτορίου και το μοναδικό κονσέρτο που συνέθεσε ο Beethoven για συνδυασμό σολιστικών οργάνων. Μουσική ιδιαίτερα μελωδική αλλά ταυτόχρονα γεμάτη από ενέργεια και ιπποτισμό, είναι ιδιαίτερα απαιτητική για τους σολίστ, οι οποίοι καλούνται να συνεργαστούν στην υπηρεσία του «όλου» και όχι για την ανάδειξη των επιμέρους ικανοτήτων τους. Αποτελεί ταυτόχρονα μια πρόκληση και για κάθε μαέστρο, που αναλαμβάνει το έργο του συντονισμού της Ορχήστρας με τρεις διαφορετικές σολιστικές προσωπικότητες! Τη διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου αναλαμβάνει ο διεθνής έλληνας αρχιμουσικός, Μιχάλης Οικονόμου. Σολίστ ο Τιμόθεος Πετρίν (βιολοντσέλο), ο Κωνσταντίνος Δεστούνης (πιάνο) και ο Δημήτρης Καρακαντάς (βιολί).
Πρόγραμμα:
«ΚΟΡΙOΛΑΝΟΣ», OPUS 62
«ΤΡΙΠΛΟ ΚΟΝΣΕΡΤΟ ΜΠΕΤΟΒΕΝ» OP.56
Σολίστες:
Κωνσταντίνος Δεστούνης, πιάνο
Τιμόθεος Πετρίν, τσέλο
Δημήτρης Καρακαντάς, βιολί
Δ/ντής Ορχήστρας:
Μιχάλης Οικονόμου