banner ad

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ AIDS

. October 1, 2011 . 0 Comments

Ένα εμβόλιο εναντίον του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, παρείχε προστασία επί τουλάχιστον ένα χρόνο στο 85% των εθελοντών που το δοκίμασαν.

Εάν μεγαλύτερες και πιο παρατεταμένες κλινικές μελέτες επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, δημιουργούνται βάσιμες ελπίδες ότι θα αναχαιτιστεί επιτέλους μια νόσος που έχει κοστίσει εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο.

Το εμβόλιο δημιούργησαν Ισπανοί επιστήμονες, είναι γνωστό ως MVA-B και αξιοποιεί την ικανότητα του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος να μαθαίνει να αντιδρά με τον χρόνο εναντίον των ιϊκών μορίων.

«Το MVA-B αποδείχτηκε εξίσου ισχυρό, αν όχι ισχυρότερο, από κάθε άλλο εμβόλιο που μελετάται αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο καθηγητής Μαριάνο Εστεμπάν, από το Ανώτερο Επιστημονικό Ερευνητικό Συμβούλιο (CSIC) της Ισπανίας.

Το εμβόλιο έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε ποντίκια και πιθήκους και βασίζεται σε ένα εμβόλιο για τη θεραπεία της ευλογιάς, στο οποίο προστέθηκαν τέσσερα γονίδια του HIVτα οποία δεν πολλαπλασιάζονται, γεγονός που εγγυάται την ασφάλειά του.

Το MVA-Bχορηγήθηκε σε 24 υγιείς εθελοντές, ενώ σε 6 άλλους χορηγήθηκε μια ανενεργός ουσία.

Κάθε εθελοντής έκανε τρεις εγχύσεις στην αρχή της μελέτης και στη συνέχεια ακόμα δύο έπειτα από 4 και 16 εβδομάδες. Οι επιδράσεις του εμβολιασμού ελέγχονταν με εξετάσεις αίματος έως ότου έκλεισε ένας χρόνος από τον πρώτο εμβολιασμό.

Το 85% των εθελοντών που έκαναν το MVA-Bανέπτυξαν αντισώματα στον HIV.

Ο εμβολιασμός ενός υγιούς ατόμου αποσκοπεί στην «εκπαίδευση» του ανοσοποιητικού του συστήματος, ώστε να μάθει να ανιχνεύει και να καταπολεμά τον συγκεκριμένο ιό για τον οποίο εμβολιάζεται.

«Είναι σαν να δείξαμε μια φωτογραφία του HIV στον οργανισμό, ούτως ώστε εάν εκτεθεί ξανά στο μέλλον σε αυτόν να τον αναγνωρίσει και να του επιτεθεί», εξήγησε ο δρ Εστεμπάν.

«Την ίδια βασική αρχή χρησιμοποιούμε και σε πολλά από τα εμβόλια που προληπτικά κάνουμε σε πολλές πληθυσμιακές ομάδες, όπως στα παιδιά ή στους ηλικιωμένους».

Όπως τόνισε ο δρ Εστεμπάν, το εμβόλιο αυτό υπόσχεται να δράσει προληπτικά εναντίον της HIV λοίμωξης και δεν μπορεί να απαλλάξει τον οργανισμό από τον ιό όταν ήδη έχει μολυνθεί.

«Όταν ο ιός εισβάλλει στο σώμα και προσπαθήσει να αναπτυχθεί μέσα σε ένα κύτταρο, το ανοσοποιητικό σύστημα θα είναι έτοιμο να αδρανοποιήσει τον ιό και να καταστρέψει το μολυσμένο κύτταρο», πρόσθεσε.

Και συνέχισε: «Εάν το εμβόλιο περάσει τη φάση ΙΙ και την φάση ΙΙΙ των κλινικών μελετών (σ.σ. είναι δοκιμές για περισσότερο χρόνο και περισσότερους εθελοντές) και βγει στο εμπόριο, στο μέλλον η HIV λοίμωξη θα αντιμετωπίζεται όπως σήμερα η μόλυνση με τον ιό του έρπη».

Ο δρ Εστεμπάν και οι συνεργάτες του δημοσιεύουν τα νέα στοιχεία για το εμβόλιό τους στις επιθεωρήσεις «Vaccine» και «Journal of Virology».

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΥΓΕΙΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *