ΤΟ ΝΕΟ IPHONE ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ 4S!

Date

Τελικά δεν θα λέγεται iPhone 5 όπως πολλοί περίμεναν. Το νέο κινητό τηλέφωνο που παρουσίασε την Τρίτη η Apple είναι το iPhone 4S, το οποίο δεν απέχει εμφανισιακά από το προηγούμενο μοντέλο, έχει όμως διπύρηνο επεξεργαστή και τρέχει το νέο iOS 5.

H νέα συσκευή αναμένεται να κάνει ντεμπούτο στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και ορισμένες άλλες αγορές στις 14 Οκτωβρίου, δύο ημέρες μετά την έναρξη της διάθεσης του νέου λειτουργικού. Μέχρι το Δεκέμβριο, το νέο μοντέλο θα έχει φτάσει σε 70 χώρες.

Στην έκδοση με μνήμη 8GB, το 4S θα τιμάται στις ΗΠΑ 199 δολάρια. Η έκδοση των 32 GB θα πωλείται προς 299 δολάρια, ενώ μια τρίτη των 64 GB θα φτάνει τα 399 δολάρια.

Το προηγούμενο μοντέλο iPhone 4 θα συνεχίσει να πωλείται με μειωμένη τιμή 99 δολαρίων.

Χωρίς τον Τζομπς

Το iPhone 4S και το νέο λογισμικό παρουσιάστηκαν στα κεντρικά της Apple από τον Τιμ Κουκ, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας μετά την αποχώρηση του Στιβ Τζομπς από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ο Τζομπς τελικά δεν εθεάθη μεταξύ του κοινού στην παρουσίαση, όπως ήθελαν οι φήμες.

Το 4S δεν απέχει εμφανισιακά από τον προκάτοχό του, είναι όμως λεπτότερο και διαθέτει το διπύρηνο επεξεργαστή A5 που προσφέρει έως και επταπλάσια ταχύτητα στην επεξεργασία γραφικών.

Διαθέτει επίσης νέα μπαταρία που προσφέρει έως και 8 ώρες ομιλίας σε δίκτυα 3G.

Ακόμα, το 4S είναι εφοδιασμένο με δύο κεραίες για να λύνει τα προβλήματα λήψης και μετάδοσης -βάζει επίσης ένα τέλος στο λεγόμενο σκάνδαλο «antennagate».

Το νέο κινητό έχει αναβαθμισμένη κάμερα των 8 Megapixel με φωτεινότερο φακό και μπορεί να καταγράφει βίντεο σε υψηλή ευκρίνεια 1080p.

Υποστηρίζει επίσης όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (GSM, CDMA) και είναι εξοπλισμένο με γυροσκόπιο.

Φωνητικές εντολές

H Apple επέδειξε ακόμα μια δοκιμαστική έκδοση του λογισμικού Siri που προσφέρει βελτιωμένη λειτουργικότητα φωνητικών εντολών.

Επιδεικνύοντας τις δυνατότητες του Siri, το στέλεχος της Apple Σκοτ Φορσταλ, αντιπρόεδρος του τμήματος Λογισμικού iOS,«ζήτησε» από ένα iPhone 4S να βρει ελληνικά εστιατόρια στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια. Το τηλέφωνο «απάντησε» με μία λίστα πέντε εστιατορίων, ταξινομημένων κατά σειρά αξιολόγησης.

Το πρόγραμμα μπορεί επίσης να διαβάζει πληροφορίες στους χρήστες. Σε μία επίδειξη, ένα 4S «διάβασε» μια σειρά από σημειώσεις.

Ακόμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία καθηκόντων και ραντεβού στο ημερολόγιο, να βρίσκει πληροφορίες από τη Wikipedia και τη Wolfram Alpha.

Το ίδιο πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει όσους χρήστες προτιμούν να υπαγορεύουν αντί να χρησιμοποιούν το πληκτρολόγιο για να γράψουν.

Κατά την έκδοσή του, το Siri θα βρίσκεται σε μορφή beta, και θα αναγνωρίζει μόνο αγγλικά γαλλικά και γερμανικά. Αργότερα θα προστεθούν και άλλες γλώσσες.

Όλα στο νέφος

Η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος ενσωματώνει το iCloud, μια υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν όλα τα δεδομένα της συσκευής στο λεγόμενο «νέφος» -δηλαδή στους κεντρικούς διακομιστές της Apple.

Το λογισμικό περιλαμβάνει επίσης το Newstand, ή «περίπτερο» σε ελεύθερη μετάφραση, μια κεντρική υπηρεσία που δίνει πρόσβαση σε εφημερίδες, περιοδικά και άλλες ψηφιακές εκδόσεις.

Περιλαμβάνει ακόμα νέες εφαρμογές όπως το Cards για τη δημιουργία και αποστολή ψηφιακών καρτ-ποστάλ και το Find My Friends που δείχνει τη θέση φίλων στο χάρτη.

Ο Φόρστολ ανακοίνωσε επίσης ότι οι υπηρεσίες του Twitter έχουν πια ενσωματωθεί «στις περισσότερες εφαρμογές».

Τα ποσοστά της επιτυχίας

Όσον αφορά τις γενικότερες επιδόσεις της Apple, ο Κουκ είχε αρκετούς αριθμούς για να υπερηφανευτεί:

  • To 5% των κινητών που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο είναι iPhone
  • Τρεις στις τέσσερις ταμπλέτες που πωλούνται στις ΗΠΑ είναι iPad
  • Δεκαέξι δισεκατομμύρια τραγούδια έχουν κατεβαστεί από το iTunes
  • To iPod έχει πουλήσει 300 εκατομμύρια κομμάτια
  • Σε όλο τον κόσμο έχουν πουληθεί 250 εκατ. συσκευές iOS

H παρουσίαση της Πέμπτης, πάντως, δεν φαίνεται να εντυπωσίασε την αγορά, πιθανότατα λόγω των προηγούμενων φημών για το «iPhone 5»: η τιμή της μετοχής της Αpple έπεφτε σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα