banner ad

ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ

. January 9, 2021 . 0 Comments

Εξασφαλίστε την με απλές διατροφικές επιλογές

Αυτές είναι οι τροφές που μπορούν να σας την χαρίσουν

Η μακροζωία είναι κάτι που κάθε άνθρωπος επιθυμεί να πετύχει χωρίς, όμως, να γνωρίζει με ακρίβεια τα απαραίτητα βήματα που μπορούν να συμβάλλουν δραστικά σε αυτό. Το πόσο θα ζήσει κάποιος είναι θέμα γονιδίων, υπάρχουν ωστόσο και ορισμένες επιλογές που μπορούν να σας χαρίσουν απλόχερα ακόμα περισσότερα χρόνια ζωής. Αν βάλετε σε προτεραιότητα την άσκηση, τον ύπνο, τη διαχείριση του άγχους και την ισορροπημένη διατροφή δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα. Παρακάτω σας αποκαλύπτουμε ποιες τροφές μπορούν να επιμηκύνουν την διάρκεια ζωής σας, ώστε να τις εντάξετε το συντομότερο δυνατό στο διατροφολόγιο σας.

Ξηροί καρποί 

Έχουν διεξαχθεί αρκετές επιστημονικές έρευνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που έχουν αποδείξει πως η κατανάλωση ξηρών καρπών καθημερινά έχει ως αποτέλεσμα την μείωση κατά 20% του κινδύνου να πεθάνει κάποιος από καρκίνο, ασθένειές αναπνευστικού και καρδιακές παθήσεις. Έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και ωφελούν στη διατήρηση σταθερού βάρους, όμως πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Σκόρδο

Μπορεί η μυρωδιά του να μην είναι και η καλύτερη, όμως αδιαμφισβήτητα βοηθά στην αναστολή δημιουργίας καρκινογόνων ενώσεων στο σώμα.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά που είναι συνδεδεμένα με τη μείωση εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικού επεισοδίου, συμβάλλοντας και στην πρόληψη του καρκίνου.

Λιπαρά ψάρια

Τα ψάρια θεωρούνται κορυφαία τροφή για τον εγκέφαλο, προστατεύοντας από νευρολογικές ασθένειες και βοηθώντας στην αποφυγή ανάπτυξης προβλημάτων υγείας και κινητικών περιορισμών.

Πράσινα λαχανικά

Βάσει ερευνών τα πράσινα λαχανικά, αποδεδειγμένα προσφέρουν μακροζωία, εξαιτίας των θρεπτικών ουσιών που περιέχουν, προάγοντας την υγεία αν η κατανάλωση τους είναι σχεδόν καθημερινή.

Προϊόντα ολικής άλεσης

Το άσπρο ψωμί, λόγω της επεξεργασίας που υφίσταται χάνει τα θρεπτικά του συστατικά. Για αυτό το λόγο, η βέλτιστη επιλογή είναι η κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως, από ψωμί και δημητριακά μέχρι και ζυμαρικά, καθώς σύμφωνα με σχετικές επιστημονικές έρευνες που διεξήχθησαν πρόσφατα αποδείχθηκε πως μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, εξαιτίας των ουσιών που περιέχουν, όπως οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες Β και Ε και το μαγνήσιο.

Όσπρια

Τα όσπρια αποτελούν ασπίδα για τον οργανισμό και τον προφυλάσσουν από βαριάς μορφής ασθένειες που μπορεί να προκύψουν, ενώ οι πολυφαινόλες που περιέχουν αιτιολογούν και την αντιοξειδωτική τους δράση.

Βατόμουρα

Τα οφέλη του συγκεκριμένου καρπού είναι αμέτρητα. Ανάμεσα σε αυτά είναι η πρόληψη από την εμφάνιση καρκίνου, η αντιγήρανση, η σωστή καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία, η καλή όραση, όπως και η θετική επίδραση στο ουροποιητικό σύστημα.

Τα μυστικά της μακροζωίας συνοπτικά είναι:

  • Η άσκηση (όσο το δυνατόν περισσότερες φορές την εβδομάδα)
  • Η ισορροπημένη διατροφή
  • Ο επαρκής ύπνος
  • Κατανάλωση υγιεινού και πληρέστατου πρωινού
  • Διανοητικές δραστηριότητες
  • Χρόνος με τον εαυτό μας (ίσως και αυτογνωσία, δηλαδή μπορούμε να εισχωρήσουμε και σε δραστηριότητες που θα μας ωφελήσουν ψυχολογικά)
  • Κατανάλωση νερού
  • Κάθε μέρα προσπαθήστε να κάνετε κάτι που θα σας κάνει να αισθανθείτε ευημερία και αυτοπεποίθηση (πχ σωστή διατροφή ή προσαρμογή εργασιακού ωραρίου, ώστε να έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο)
  • Θέστε στις πρώτες θέσεις των προτεραιοτήτων σας τον εαυτό σας και τον οικογενειακό και κοινωνικό σας περίγυρο

Συμπερασματικά, η μακροζωία είναι κάτι, το οποίο σίγουρα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ή να εξασφαλίσουμε, όμως με απλές και δραστικές αλλαγές, μπορούμε να συμβάλουμε στο να έχουμε μια υγιή, μακρόχρονη και όσο το δυνατόν περισσότερο ευχάριστη ζωή και καθημερινότητα.

Πηγη: glow.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *