ΣΕ 3 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ

Στην πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη πρόεδρο της Αφρικής, την πρόεδρο της Λιβερίας, Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ και στις ακτιβίστριες, Λίμα Γκμπόουι και Ταουακούλ Καρμάν απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για το 2011.

Η 72χρονη «σιδηρά κυρία» Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ εκλέχθηκε πρόεδρος της Λιβερίας το 2005 με ποσοστό 59%. Με την πρώτη της  εκλογική αναμέτρηση άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Λιβερίας, η οποία αποτέλεσε επί χρόνια το επίκεντρο ενός πολέμου που εξαπλώθηκε στη δυτική Αφρική, επηρεάζοντας τα γειτονικά κράτη της Σιέρα Λεόνε, της Γουΐνέας και της Ακτής του Ελεφαντοστού.

Η ίδια διεκδικεί για μία φορά ακόμη τη δεύτερη θητεία, στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες να γίνουν στις 11 Οκτωβρίου.

Από τα σημαντικά επιτεύγματα στην πορεία της ,αξίζει να σημειωθεί , η διαγραφή του χρέους  της Λιβερίας.

Οι αντίπαλοί της την κατηγορούν ότι δεν έχει εργαστεί αρκετά για την εθνική συμφιλίωση σε μια χώρα όπου οι εθνοτικές αντιπαλότητες είναι ισχυρές.

Η Λίμα Γκμπόουι είναι μια αφρικανική ακτιβίστρια  της ειρήνης,  αυτουργός  την οργάνωσης  ενός κινήματος που έβαλε τέλος στο δεύτερο εμφύλιο πόλεμο της Λιβερίας το 2003.

Η Ταουακούλ Καρμάν, πολιτικός της Υεμένης και  ανώτερο στέλεχος της Αl-Islah,  δημιούργησε την οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών δημοσιογράφων, με το όνομα Γυναίκες Δημοσιογράφοι χωρίς αλυσίδες (WJWC) το 2005, με στόχο την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ι την ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης και των δημοκρατικών δικαιωμάτων».

Το Νόμπελ που πρόκειται να μοιραστούν οι τρεις γυναίκες, αναγνωρίζει το μη βίαιο αγώνα τους για την σφάλεια των γυναικών και των δικαιωμάτων τους καθώς και την πλήρη συμμετοχή τους στις εργασίες οικοδόμησης της ειρήνης.

Πηγή: mylady.gr