banner ad

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ;

. October 7, 2011 . 0 Comments

Τι αλλάζει τα επόμενα χρόνια στη διατροφή μας;

…Θέλω να πιστεύω ΠΟΛΛΑ! Τα νέα είναι ότι έχουμε μεγάλη αύξηση παθήσεων που έχουν σχέση με την διατροφή ή ακόμα και προέρχονται από αυτή,όπως ο διαβήτης,η παχυσαρκία,τα καρδιαγγειακά νοσηματα κ.α.

Υστερα από διατροφικούς πειραματισμούς καί απαγορεύσεις, αφθονία επεξεργασμένων καί εμπλουτισμένων τροφών καί σκευασμάτων πού στόχο έχουν τη βελτίωση της υγείας, καταλήγουμε να αποδεχτούμε το αυτονόητο. <Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ, ΛΙΤΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΗ ΣΕ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ, ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ>

Πρωταρχικό ρόλο στη διατροφή μας πρέπει να κατέχουν τα λαχανικά, οι σαλάτες και τα φρούτα σε μεγάλη ποικιλία και πάντα στην εποχή τους. Όλα αυτά με την ποικιλία των χρωμάτων τους και των γεύσεών τους προστατεύουν την υγεία μας προσφέροντας τα αντιοξειδωτικά,τις βιταμίνες,τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία τους.

Τα δημητριακά καί τα όσπρια είναι τροφές πού δίνουν ενέργια, διότι περιέχουν υδατάνθρακες αργής καύσης, οπότε η καταναλώση τους δίνει ευεξία και μειώνει το αίσθημα της πείνας. Επίσης έχουν αφθονες φυτικές ίνες και φυτικής προέλευσης πρωτείνες αντιθέτως η περιεκτικότητα τους σε λιπαρά είναι πολύ χαμηλή.

Θα πρέπει να ανακαλύψουμε τα μυστικά της υγιεινής κουζίνας, αντικαθιστώντας τα βούτυρα καί τις κρέμες με ελαιόλαδο καί άλλα λάδια φυτικής προέλευσης (π.χ.καρυδέλαιο, λινέλαιο, σουσαμέλαιο κ.α.), πλούσια σε λιπαρά οξέα μονο καί πολυακόρεστα, τα οποία προστατεύουν τη καρδιά καί τις αρτηρίες από την υπέρταση καί τις στεφανιαίες νόσους.

Η συγχρονη διατροφή θα πρέπει να περιέχει επαρκείς ποσότητες ψαριών όπως σολωμος, τόνος, σαρδέλες, γαύρος κ.α. γιά τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά τους.

Θα πρέπει να <ΤΡΩΜΕ ΕΞΥΠΝΑ> συνδυάζοντας σωστά τα θρεπτικά συστατικά, προσπαθώντας να καταναλώνουμε ένα είδος ζωικής πρωτείνης ανά γεύμα συνδυασμένο με πολλά λαχανικά και τροφές περιεκτικές σε υδατάνθρακες αργίας καύσης.

Καλό είναι να εμπλουτίζουμε τη γεύση με φυσικά αρωματικά καί βότανα, με χυμούς εσπεριδοειδών καί γιαούρτι.

Ενα ποτήρι κρασί ανά γεύμα θα μας προσφέρει τα πλούσια συστατικά του (αντιοξειδωτικά, τανίνες) καί την ευχάριστη γεύση του.

Το μαγείρεμα θα πρέπει να είναι ελαφρύ <al dente>, όπως στα μακαρόνια, για να διατηρούν τα λαχανικά καί τα ζυμαρικά τις βιταμίνες τους.

Η νέα τάση που κερδίζει πολλούς οπαδούς είναι<Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ>,τυρί με προβιοτικά, γιαύρτι με ειδικά ενζυμα για την ενίσχυση της χλωρίδας του εντέρου, μπισκότα αντιγηραντικά κ.α.

Θα πρέπει να βάλουμε ενα <STOP> στην απαγόρευση καί στη στέρηση, θα πρέπει να τρώμε από όλα σε μικρότερες ποσότητες, καλύτερα συνδυασμένα, σεβόμενοι τη διατροφική ισορροπία, τη γεύση καί την ποικιλία.

Η Κουζίνα του αύριο θα πρέπει να έχει φαντασία, νοστιμιά και πολλά καλά για την υγεία μας.

 

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΠΡΟΥΜΗ ΜΙΝΩΤΟΥ
ΒΙΟΧΗΜΙΚΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
Πανε/μιο Paris VII Γαλλίας
Τηλ.2109355505
Print Friendly, PDF & Email

Tags:

Category: ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΠΡΟΥΜΗ-ΜΙΝΩΤΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *